Cand devine pestele cancerigen si cu ce nu ai voie sa-l combini ca sa nu te ingrasi Interviu

Duminica, 13 August 2017, ora 07:48
35822 citiri
Cand devine pestele cancerigen si cu ce nu ai voie sa-l combini ca sa nu te ingrasi Interviu
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

In anumite conditii, pestele poate deveni cancerigen. E vorba despre pestele gatit prin afumare sau cel sarat. Asta nu ar trebui sa ne opreasca sa-l consumam, pentru ca beneficiile sale, per total, nu pot fi puse la indoiala. Trebuie doar sa avem putina grija.

Putem sa-l mancam atunci in orice cantitate sau ingrasa si el? Daca specialistii spun ca nu ar trebui sa combinam niciodata carnea cu cartofii, la fel ar trebui sa procedam si cum pestele?

La aceste intrebari si nu numai ne-a raspuns intr-un interviu Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Pestele are reputatia unuia dintre cele mai sanatoase alimente. Este insa valabil indiferent de felul in care este pregatit?

Pestele este o alternativa la indemana si mai ales sanatoasa a consumului de carne, datorita continutului bogat in proteine (14-19%), lipide (1-18,5 %), vitamine si minerale. Poate inlocui cu succes alte tipuri de carne.

Carnea de peste este recomandata tuturor grupelor de varsta. O pot consuma copiii, parintii si bunicii.

Aportul energetic adus de carnea de peste este cuprins in intervalul 80-250 cal/100g, in functie de specia de peste. Aportul energetic a 100 g carne de peste acopera necesarul zilnic de energie al unui adult in proportie de 5-10%.

Orice tip de carne, indiferent daca este vorba despre pasare, porc, vita, peste etc. este indicat sa fie preparata la cuptor, fiarta, pe gratar sau fripta, in niciun caz prajita sau pane.

Pestele marinat in otet, de exemplu, este o alegere buna?

Da, dar dupa parerea mea, poate fi marinat in suc de lamaie cu putin ulei de masline si mirodenii, in loc de otet simplu.

Dar cel afumat sau sarat? Un raport recent al World Cancer Research Fund (WCRF) avertizeaza ca alimentele conservate cu ajutorul sarii ar putea mari riscul de cancer de stomac, fiind mentionati atat castravetii murati, cat si pestele. Cat de mare este acest risc?

In general, metoda de preparare a alimentelor prin sarare si afumare este o varianta mai putin sanatoasa. Consumul excesiv de sare poate duce la retinerea fluidelor in corp, cresterea tensiunii arteriale, producerea infarctului miocardic, declansarea astmului sau aparitia cancerului la stomac. Se recomanda un consum zilnic maxim de sare (NaCl) de 4 g.

In timpul afumarii se produc compusi cancerigeni. Putem inlocui aceasta metoda de preparare folosind condimente si plante aromatice. Pestele afumat ar trebui sa fie un deliciu ocazional.

Ne putem ingrasa si de la peste?

Desigur, daca vom consuma soiurile de peste gras, in cantitati mari si gatite prin prajire sau sub forma de snitel (pane).

Pe de alta parte, carnea de peste are un continut de lipide (grasimi) mai mic decat alte tipuri de carne. Se recomanda in curele de slabire datorita continutului caloric redus. In plus, continutul de aminoacizi esentiali de tipul metioninei si lizinei precum si a carnitinei, asigura formarea si mentinerea unui corp armonios, fara excese adipoase.

Exista vreun aliment care ar trebui sa nu se gaseasca niciodata in farfurie alaturi de peste, daca nu vrem sa ne ingrasam? In recomandarea de a nu manca niciodata carne si cartofi impreuna este inclus si pestele?

Parerile nutritionistilor sunt impartite cu privire la acest subiect. Din punctul meu de vedere, nu ar fi indicat sa asociem pestele cu cartofi, mamaliga, paste, orez, fasole boabe, mazare, naut, linte, paine daca nu vrem sa ne ingrasam sau sa avem discomfort abdominal.

O combinatie mult mai fericita ar fi peste cu legume la gratar sau cu salate.

O portie de peste pentru pranz cat ar trebui sa cantareasca, aproximativ? Dar una pentru cina?

Pentru pranz ar fi suficient 200 g, iar la cina 150 g (total carne de peste, fara piele si oase).

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#peste cancer, #peste afumat cancer, #peste sarat cancer, #peste sarat sanatate, #peste ingrasa, #peste marinat sanatate, #peste portie nutritionist , #cancer