25% dintre cazurile de cancer de piele se dezvolta din alunite preexistente - semne ce trebuie sa ne alarmeze

Duminica, 13 August 2017, ora 08:43
11697 citiri
25% dintre cazurile de cancer de piele se dezvolta din alunite preexistente - semne ce trebuie sa ne alarmeze
Foto: Dr. Laurentiu Vladau

Cancerul de piele poate fi una dintre cele mai agresive forme de cancer atunci cand se prezinta sub forma melanomului. Pe de alta parte, el poate fi usor tratat si avea un prognostic excelent, daca este diagnosticat si tratat precoce.

Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, explica pentru Ziare.com care sunt semnele ce trebuie sa ne alarmeze.

Din pacate, nu exista campanii nationale de screening al melanomului si din acest motiv diagnosticul precoce cade de cele mai multe ori in responsabilitatea fiecaruia dintre noi. Din acest motiv, ar trebui sa cunoastem semnalele de alarma in cazul alunitelor si leziunilor pigmentate.

Daca o alunita este prezenta din nastere sau de foarte multi ani, nu inseamna ca nu se poate schimba in melanom. Se pare ca mai mult de 25% din melanoame se dezvolta in alunite preexistente.

Citeste si Solarul creste cu 75% riscul de cancer de piele. Ce alte boli mai provoaca

Modificarile pot fi discrete la inceput si pot consta in aparitia unui halou mai inchis la culoare in jurul alunitei, modificari de culoare in "corpul alunitei" cu zone negre, albe, rosii sau maro inchis, cresterea in dimensiuni intr-un interval scurt, dezvoltarea de asimetrie si margini neregulate. Uneori, apar modificari senzoriale precum usturime, mancarime, rar durere.

In cursul vietii, este posibl sa apara noi alunite, care nu trebuie neaparat sa fie cu probleme. Ele pot reprezenta un numar de leziuni benigne precum lentigine solare, keratoze plane sau actinice, veruci sau chiar nevi melanocitari dobanditi. Trebuie totusi sa acordam atentie alunitelor noi, fie ele si plane, care arata diferit de celelalte alunite pe care le avem, mai ales cand isi shimba forma, culoarea si dimensiunile in timp relativ scurt.

Este important sa evaluam toate zonele corpului, inclusiv partile intime. Este ideal sa fotografiem zonele cu alunite pentru a avem o imagine de baza pentru monitorizare personala.

Investigatii recomandate

In multe cazuri, modificarile sunt atat de discrete incat este nevoie de analiza microscopica pentru a pune un diagnostic precis. In acest sens, dermatologul poate evalua alunitele printr-o procedura numita dermatoscopie sau chiar inlatura alunita in totalitate prin excizie chirurgicala pentru examen histopatologic.

Atunci cand ne confruntam cu multe alunite si monitorizarea acasa poate fi dificila sau consumatoare de timp, o analiza imagistica numita cartografiere sau "molemapping" poate fi foarte utila. Aceasta poate surprinde modificari in dinamica a alunitelor urmarite periodic la 3, 6, 9 sau 12 luni.

Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Afectiuni ale pielii care prevestesc boli grave

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Alunitele si cancerul de piele, #alunite cancer piele, #cancer piele vara , #cancer
Comentarii
Poza 2DIE4
2DIE4
rank 5
Foarte bun articol, domnule doctor. Mai treceti pe la ziare.com