Celulele canceroase corup celulele sanatoase din jur pentru a supravietui si a se dezvolta - studiu

Vineri, 30 August 2019, ora 07:32
6538 citiri
Celulele canceroase corup celulele sanatoase din jur pentru a supravietui si a se dezvolta - studiu
Foto: Arhiva Pixabay

Celulele canceroase isi ''transforma mediul local'' prin ''coruperea'' celulelor sanatoase din jur in vederea supravietuirii si dezvoltarii, conform unui studiu realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta, citat de Press Association.

Descoperirea a fost realizata cu ajutorul unei tehnici de ultima generatie utilizata de o echipa de oameni de stiinta pentru a studia tesutul din jurul unei tumori - regiune denumita micromediul tumorii - despre care se stie ca influenteaza atat dezvoltarea si raspandirea cancerului, cat si raspunsul la tratament.

''Noua tehnica folosita de noi ne permite sa studiem modificarile la nivelul celulelor din micromediul tumorii, cu o precizie fara precedent'', a declarat cercetatoarea Ilaria Malanchi de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie.

''Acest lucru ne ajuta sa intelegem modul in care aceste schimbari contribuie la cresterea tumorii si la metastaza si ne permite sa dezvoltam strategii mai eficiente pentru tratarea bolii. Am descoperit ca celulele necanceroase din micromediul tumorii regreseaza la stadiul de celule similare celulelor stem si sustin de fapt dezvoltarea cancerului. Prin coruperea vecinelor lor, celulele canceroase isi transforma mediul local pentru a-si putea sustine supravietuirea'', a explicat cercetatoarea.

Noua tehnica se bazeaza pe utilizarea unor celule canceroase concepute pentru a elibera o proteina fluorescenta ce penetreaza celulele, care ajunge sa fie preluata de celulele vecine. Acestea pot fi apoi identificate si comparate cu celulele nemarcate care nu au intrat in contact cu tumoarea.

In cadrul acestui studiu publicat in jurnalul stiintific Nature, cercetatorii au utilizat tehnica pe soareci de laborator pentru a analiza celulele din jurul cancerului de san care s-a raspandit la plamani.

Date obtinute la laboratorul Alessandro Ori din cadrul Institutului Fritz Lipmann din Germania au confirmat ca celulele marcate au produs proteine diferite de celulele nemarcate.

Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele pulmonare marcate prezentau caracteristici asemanatoare celulelor stem, spre deosebire de celulele pulmonare din afara micromediului tumoral. Echipa a demonstrat ca acele celule pulmonare de soarece au sustinut dezvoltarea tumorii atunci cand au fost combinate cu celule tumorale in culturi celulare 3D, sugerand ca acestea ajuta cancerul sa supravietuiasca si sa se raspandeasca.

Pentru a testa potentialul celulelor cu proprietati similare cu celulele stem din micromediul tumoral, doctor Malanchi, alaturi de doctor Joo-Hyeon Lee de la Wellcome-MRC Stem Cell Institute, le-a folosit pentru a dezvolta organoide pulmonare, sau ''mini-plamani''.

Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele pulmonare sanatoase nemarcate au format ''mini-plamani'', constituiti in cea mai mare parte din celule epiteliale alveolare ce captusesc alveolele pulmonare. Insa, celulele marcate prelevate din micromediul tumoral au format in mod neasteptat ''mini-plamani'' cu o gama mai variata de celule.

''Spre uimirea noastra, am descoperit ca celulele care au primit proteine de la celulele canceroase adiacente au obtinut caracteristici asemanatoare celulelelor stem'', a declarat cercetatoarea Joo-Hyeon Lee. ''Ele isi pot schimba soarta pentru a deveni alte tipuri de celule'', a adaugat ea.

''Acest lucru demonstreaza puternica influenta pe care o exercita cancerul asupra celulelor vecine determinand modificarea facila a acestora'', a precizat Lee.

Cercetatorii spera ca aceasta tehnica va fi folosita de alti oameni de stiinta care cauta sa inteleaga mai bine schimbarile la nivel local declansate de cancer in incercarea de a supravietui, de a se raspandi si de a dezvolta rezistenta la tratamente.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#celule canceroase corup celule sanatoase , #cancer