Cate persoane au murit de cancer in UE in 2016 si care e situatia in Romania

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 09:40
13044 citiri
Cate persoane au murit de cancer in UE in 2016 si care e situatia in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 1,2 milioane de persoane au murit de cancer in Uniunea Europeana in 2016, potrivit unei statistici publicate recent de Eurostat. In Romania, numarul deceselor cauzate de aceasta boala depaseste 50.000.

Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului se marcheaza anual la data de 4 februarie. Scopul acestei initiative este sporirea gradului de informare a opiniei publice in legatura cu problematica oncologica si promovarea celor mai noi si eficiente metode de a combate aceasta boala.

Cu aceasta ocazie, Eurostat a transmis ca aproape 1,2 milioane de persoane au murit de cancer in UE, in 2016, aceasta boala fiind responsabila de 26% din totalul deceselor inregistrate in blocul comunitar. Situatia pe sexe este urmatoarea: 656.100 de barbati si 511.600 de femei.

Defalcata pe varste, 288.900 de persoane au murit de cancer inainte sa implineasca 65 de ani (37% din totalul deceselor din aceasta grupa de varsta), iar 878.800 (23%) au fost persoane trecute de 65 de ani.

Tumorile maligne la plamani au luat 239.000 de vieti in UE in 2016, adica o cincime (20%) din totalul deceselor inregistrate din cauza cancerului (165.000 sunt barbati). Cancerul la colon (139.700 de decese, dintre care 62.300 sunt femei), la san (85.300), la pancreas (78.700) si la prostata (65.200) se mai numara printre cauzele frecvente de deces in UE.

Raportat la suta de mii de locuitori, in 2016 s-au inregistrat 257 de decese cauzate de cancer in UE, in usoara scadere fata de 2011 (266).

Ungaria are cea mai mare rata dintre statele membre - 345 de decese la suta de mii de locuitori. Vecinii nostri sunt urmati de croati (334), slovaci (315) si sloveni (309). Pe de alta parte, cea mai mica rata de mortalitate se inregistreaza in zonele nordice si mediteraneene: Cipru (194 de decese la suta de mii de locuitori), Finlanda (220), Malta (221), Suedia (229) si Spania (230).

Romania se afla putin peste media UE la numarul deceselor cauzate de cancer raportate la suta de mii de locuitori (277), fiind la egalitate cu Cehia si Irlanda.

Situatia din Romania

Avand in vedere ca populatia tarii noastre e mai numeroasa decat a celorlalte doua tari cu care ne aflam la egalitate la numarul deceselor raportate la suta de mii de locuitori, ne-am uitat si la valoarea absoluta.

Astfel, in 2016, in Romania au murit de cancer 51.598 de persoane (20,2% din totalul deceselor), in Cehia - 27.276, respectiv Irlanda - 9.170.

Iata tipurile de cancer care au provocat cele mai multe decese in tara noastra, in 2016:

- plamani, trahee si bronhii: 10.254 (7.920 - barbati)

- colon, canal anal: 6.417 (3.828 - barbati)

- san: 3.522

- stomac: 3.362 (2.224 - barbati)

- ficat: 3.129 (2.001 - barbati)

- pancreas: 2.894 (proportie de aproape 50%-50% intre femei si barbati)

- prostata: 2.333

Cele care au rapit mai putine vieti au fost cancerul la piele (467) si cel la glanda tiroida (143).

Estimari pentru anul 2018

Institutul National de Sanatate Publica a realizat un raport ce prezinta statistica bolnavilor de cancer din Romania in 2018.

  • Numar estimat de cazuri noi in 2018: 83.461
  • Rata cruda de incidenta: 426,2 la 100.000 locuitori
  • Rata standardizata de incidenta: 222,4 la 100.000 locuitori
  • Numar estimat de decese in 2018: 50.902
  • Numar estimat de cazuri prevalente la 5 ani: 202.230

Sursa citata mentioneaza ca mai mult de o treime din toate cancerele pot fi prevenite prin reducerea expunerii la factorii de risc cum sunt consumul de tutun, obezitatea, lipsa activitatii fizice, infectiile, alcoolul, poluarea mediului, carcinogenii ocupationali si radiatiile.

"Prevenirea unor cancere poate fi eficienta prin vaccinarea impotriva virusului hepatitic B (HBV), virusului Human Papilloma (HPV), ceea ce protejeaza de cancerul hepatic si cancerul de col uterin. Reducerea expunerii la alti carcinogeni cum sunt poluarea mediului, agentii carcinogeni ocupationali si radiatiile poate ajuta la prevenirea multor cancere.

Exista un numar de cancere care pot fi identificate din timp, ceea ce ajuta la imbunatatirea sanselor unui tratament de succes, deseori la costuri mai mici si cu mai putine (sau mai putin semnificative) efecte secundare pentru pacienti. Exista teste rentabile (cost-eficiente) care ajuta la depistarea precoce a cancerelor colorectale, mamare, cervicale si orale, iar mai multe teste au fost realizate pentru alte tipuri de cancere", potrivit sursei citate. Prin urmare, vaccinarea, consultul si verificarea periodica conform indicatiilor medicilor sunt vitale si trebuie sa devina o obisnuinta.

Test online pentru depistarea riscului de cancer pulmonar

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Societatea Nationala de Medicina de Familie (SNMF) au lansat un test online prin care orice persoana poate afla daca se afla in categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar. Testul poate fi facut AICI.

"Testul poate reprezenta un prim pas in procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazeaza pe doar 10 intrebari la care se poate raspunde in mai putin de 5 minute. In cazul in care persoana care face testul intra in grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomanda un consult la medicul de familie.

Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezinta un instrument accesibil de constientizare a riscurilor de a dezvolta o boala grava, cat si un indemn la actiuni de preventie", afirma Cezar Irimia, presedinte FABC, citat intr-un comunicat.

"Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sanatate si cel care poate interpreta simptomele si evalua riscul de cancer pulmonar, in functie de care poate trimite pacientul catre un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie.

Recomand persoanelor ce manifesta o tuse persistenta, respiratie ingreunata, scadere in greutate, sa mearga la medicul de familie pentru un consult amanuntit. Din perspectiva politicilor de sanatate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare si mai apoi tratament", a declarat dr. Dina Mergeani, presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit sursei citate.

Vizita la medicul de familie in mod regulat si investigatiile recomandate de catre acesta pot reprezenta oportunitati importante de identificare a cancerului pulmonar in stadii incipiente.

Datele Eurostat arata insa ca 42% dintre romani nu merg nici macar o data pe an la medicul de familie, lipsa cunostintelor despre sanatate, teama de diagnostic, relatia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind cativa dintre factorii care determina neprezentarea la medicul de familie.

Se intensifica lupta la nivel european

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a initiat marti un plan european de combatere a cancerului. Primul pas va fi organizarea unei consultari publice pentru a aduna opinii de la doctori, oameni de stiinta, grupuri de sprijin si lideri politici.

"Am studiat Medicina pentru a-i ajuta pe altii sa depaseasca tristetea si neputinta. Astazi, ratele de supravietuire in cazurile de cancer sunt in crestere, insa mai avem multe de facut. Acum, din pozitia de presedinte al CE, voi initia un plan de combatere a cancerului. Am nevoie de contributia voastra, a tuturor!", a scris Von der Leyen pe Twitter.

Mesajul catorva asociatii care ajuta bolnavii de cancer

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#decese cancer UE, #decese cancer Romania, #statistica cancer Romania , #cancer