Cat de sigure sunt radiografiile dentare

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 12:20
5760 citiri
Cat de sigure sunt radiografiile dentare
Foto: Clinica LLLDental

Orice medic stomatolog isi doreste sa ofere pacientilor sai cele mai bune solutii si tratamente. Pentru a stabili un diagnostic corect, el are nevoie de o evaluare clinica si de instrumentele adecvate cu care sa vada ceea ce nu se poate observa cu ochiul liber. Unul dintre acestea este reprezentat de radiografia dentara.

Este o metoda de examinare medicala foarte utila, ce prezinta detalii semnificative despre starea de sanatate a pacientului, informatii ce nu ar putea fi obtinute prin alta modalitate.

Primele radiografii au fost efectuate in anul 1895. De atunci insa, domeniul a avansat foarte mult. Este inutil de mentionat cat de importante au ajuns sa fie in prezent. Pe masura ce utilitatea lor crestea, au inceput sa apara si intrebarile referitoare la doza de radiatii la care oamenii sunt supusi in timpul examinarilor radiologice. In zilele noastre, ea a fost micsorata semnificativ.

Citeste si Inamicul tacut: Nu doare, dar in final poti ramane fara dinti

Exista acum radiografii digitale, sistem ce reduce radiatiile cu pana la 90%. Practic, 12-14 radiografii digitale necesita radiatii cat 2 radiografii conventionale. Totodata, durata de expunere este cea mai mica posibila, comparativ cu anii trecuti. Inainte, era nevoie de un timp mai mare si de resurse mai multe (film radiologic, camera obscura pentru developare) . Iar pe langa acest lucru, sistemul dadea deseori erori.

Cu aparatura de radiologie digitala, rezultatele sunt oferite in cateva minute, avand o acuratete superioara. In timpul efectuarii lor, se foloseste un echipament de protectie pentru zonele importante ale corpului. Asadar, ele sunt sigure si nu prezinta motive de ingrijorare. De asemenea, legea prevede ca aceste tehnologii sa fie verificate regulat, pentru siguranta si precizie.

Trebuie retinut ca radiografiile reprezinta un element esential in elaborarea planurilor de tratament. Ele cresc sansele pentru o diagnosticare corecta si permit urmarirea evolutiei tratamentelor, mai ales ale celor endodontice si parodontice. Medicii stomatologi examineaza cavitatea orala si pot depista afectiuni care sunt in stadiu incipient, si care se pot rezolva cu mai putin efort si costuri mai mici. Evaluarea radiologica favorizeaza identificarea problemelor gingivale, a cariilor, debutul unei parodontoze, prezenta unui proces de retractie osoasa, a chisturilor, modul in care erup dintii definitivi si pozitia molarilor de minte.

Radiografiile au, in prezent, o importanta de necontestat. Datorita progreselor din medicina, reprezinta un instrument de examinare sigur, doza de radiatie din timpul expunerii fiind minima. Marele sau avantaj consta in cresterea preciziei diagnosticului. Un diagnostic stabilit corect va conduce la aplicarea solutiilor care ofera cele mai bune rezultate. Astfel, pacientul se va bucura de tratamentele adecvate, care il ajuta sa-si pastreze dantura sanatoasa cat mai mult timp posibil.

Citeste si despre afectiunea parondontala.

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cat de sigure sunt radiografiile dentare , #dinti