De ce sforaim si cand devine sforaitul periculos? Interviu

Duminica, 20 August 2017, ora 14:42
47689 citiri
De ce sforaim si cand devine sforaitul periculos? Interviu
Foto: Arhiva personala/Florentina Florea

Ca vrea sa recunoasca sau nu, mare parte din populatie sforaie, inclusiv copiii. Nu multi stiu insa ca durerea de cap din timpul zilei poate fi in stransa legatura cu sforaitul. Nu e insa singura consecinta.

Ar trebui sa te puna pe ganduri faptul ca sforai? Ce se poate intampla? Cum stii cand ar trebui sa ceri ajutorul si mai ales cui? La toate aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com Florentina Florea, medic specialist ORL.

Sforaitul (al nostru, al partenerului sau al cuiva din familie) este ceva ce ar trebui sa ne puna pe ganduri? E normal sa sforaim?

Sforaitul nu este o boala, este o tulburare a somnului care impiedica odihna pe parcursul noptii. Fiind intalnit atat de frecvent, am putea sa il consideram normal, dar un sforait zgomotos, puternic, cu intreruperi ale respiratiei ce ii sperie pe cei din jur, ar trebui sa ne trimita la medic, pentru investigatii.

Cand dormim, muschii gatului se relaxeaza. Cateodata se relaxeaza asa de mult incat caile respiratorii superioare se obstrueaza (astupa - n.red.) aproape complet, devenind prea inguste, astfel ca nu patrunde suficient aer pentru oxigenarea plamanilor.

Aceasta ingustare produce o vibratie a tesuturilor la trecerea aerului, astfel aparand sunetul tipic sforaitului. Creierul resimte imposibilitatea respiratiei si ne trezeste din somn - aceasta trezire este, de obicei, scurta si nu o constientizam.

Sforaitul apare mai frecvent la barbati decat la femei, la persoanele supraponderale si la fumatori.

Sforaitul poate afecta calitatea vietii persoanei, functionarea organismului in timpul zilei, viata de cuplu, capacitatea de concentrare si poate avea legatura cu durerea de cap din timpul zilei.

De obicei, persoanele supraponderale, cu probleme cardiace sforaie, iar sforaitul este un semn ca pe parcursul noptii organismul nu se oxigeneaza corespunzator, ceea ce are efecte grave asupra sistemului cardiovascular. Este un cerc vicios.

Sforaie in mod obisnuit:

- 38% dintre tinerii cu varsta intre 25-34 ani;

- 53% dintre cei cu varsta intre 45-54 ani;

- 7-10% din copii.

Cand si de ce survine de obicei sforaitul?

Cauzele aparitiei sfoaraitului pot fi explicate mai simplu, prin mecanisme cum sunt:

- relaxarea musculaturii gatului (in timpul somnului) prin consumul de alcool sau de medicamente cu efect sedativ;

- modificari anatomice ale structurilor ce implica sforaitul (septul nazal, cornetele nazale, amigdalele, valul palatin, baza limbii);

- mandibula de dimensiuni mai mari sau care se relaxeaza pe parcursul noptii si tine caile respiratorii deschise;

- pozitia pe spate in timpul somnului, care prin gravitatie relaxeaza si atrage musculatura, obstruand caile respiratorii superioare;

- surplusul de kilograme - acestea se depun si in jurul gatului.

Sforaitul poate indica si probleme mai serioase, asa cum este SAS (sindrom de apnee in somn) - cand somnul este intrerupt timp de zece secunde, de mai multe ori pe parcursul unei ore.

Cand stim sigur ca exista o problema?

Stim sigur ca este o problema in momentul in care apar astfel de situatii:

- Va treziti brusc din somn cu senzatie de sufocare, palpitatii, chiar de mai multe ori pe noapte;

- Partenerul observa ca aveti un somn agitat, intrerupt;

- Sunteti obosit dimineata si pe tot parcursul zilei va concentrati greu

- Adormiti in sezut, citind, privind la TV in timpul zilei.

Cui ar trebui sa ne adresam, carui specialist?

Cei cu astfel de probleme ar trebui sa se adreseze unui medic ORL-ist si unui pneumolog.

Medicul ORL va va examina cavitatea nazala, gura, valul palatin, limba, eventual va efectua o videoendoscopie nasofaringolaringiana, pentru vizualizarea intregului traseu pe care il urmeaza aerul inspirat si va decide daca sunt modificari anatomice sau patologice la acest nivel, modificari care ar putea influenta sforaitul. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical.

Medicul pneumolog va evalueaza anamnestic, clinic si spirometric si daca sunteti suspect de apnee in somn vi se va recomanda o poligrafie. Aceasta este o investigatie ce presupune inregistrarea, pe timpul noptii, a nivelului de oxigen din sange, pulsul, miscarile corpului, ritmul respiratiei, numarul si durata opririlor respiratiei, cat timp ati dormit.

Daca se suspecteaza ca problema respiratorie nocturna este de cauza centrala, veti efectua o polisomnigrafie, care se va face intr-o camera speciala, sub supraveghere medicala. Aceste date vor fi interpretate de catre medic si va vor fi prezentate.

Se poate ca si copiii sa sforaie? In ce conditii se intampla asta?

Un studiu a demonstrat ca 20% dintre copii sforaie in mod normal din cand in cand si 7-10% dintre ei sforaie in fiecare noapte. Copiii care sforaie se vor dezvolta normal si vor fi la fel de odihniti precum cei care nu sforaie.

Un procent foarte mic, 2% dinte copii, are un sforait zgomotos, sever, cauzat de o tulburare de somn sau de respiratie.

Mecanismele de producere ale sforaitului sunt aceleasi cu ale adultului, totusi, intr-un mai mare procent, sunt cauzate de hipertrofia de amigdale si/sau hipertrofia tesutului adenoidian (polipilor-termen popular).

Copiii pot dezvolta SAS (sindrom de apnee in somn) si atunci se impun investigatii si tratament (de cele mai multe ori prin indepartarea amigdalelor si/sau a vegetatiilor adenoide).

Ce riscam in cazul in care nu luam masuri?

In lipsa unui tratament si diagnostic corespunzator, aceste tulburari ale somnului pot duce la complicatii prin scaderea concentratiei de oxigen in sange si in tesuturi, hipertensiune arteriala, mai ales hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca, aritmii, afectiuni coronariene, crescand riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#cauze sforait, #sforait remedii, #sforait greutate, #apnee somn pericol, #sforait medic , #sanatate
Comentarii