Cafeaua afecteaza metabolismul mult mai profund decat se credea pana acum - studiu

Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 11:00
46368 citiri
Cafeaua afecteaza metabolismul mult mai profund decat se credea pana acum - studiu
Foto: Arhiva Pixabay

Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, insa un studiu restrans sugereaza ca acest obicei zilnic are un efect mult mai profund asupra metabolismului decat se credea anterior.

Cercetarea, efectuata pe 47 de persoane adulte care obisnuiau sa bea cafea in mod regulat, a descoperit ca o cantitate importanta de cafea consumata zilnic - intre patru si opt cesti pe zi - a afectat nivelurile a peste o suta de metaboliti din sange.

Metabolitii reprezinta o gama larga de produsi intermediari ai metabolismului, nivelurile acestor substante fiind influentate de consumul de alimente sau de bauturi, relateaza UPI.

Oamenii de stiinta au anticipat mare parte dintre efectele constatate, insa unele dintre ele i-au surprins. Spre exemplu, consumul de cafea a determinat o scadere a nivelurilor anumitor metaboliti asociati cu sistemul endocannabinoid - acelasi care este influentat de marijuana. Aceasta reducere este opusul a ceea ce se intampla cand o persoana consuma marijuana, au notat cercetatorii.

Nu este clar deocamdata ce presupune acest lucru pentru sanatatea organismului, insa numeroase studii au descoperit ca persoanele care beau regulat cafea prezinta un risc mai mic de a dezvolta anumite afectiuni in comparatie cu cele care nu consuma aceasta bautura, a explicat Marilyn Cornelis, profesor-asistent de medicina preventiva in cadrul Facultatii de Medicina Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, una dintre cercetatorii care au realizat acest studiu.

Printre potentialele beneficii se numara un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, diabet, scleroza multipla si anumite tipuri de cancer.

"Insa, majoritatea acestor studii analizeaza doar asocierile (...) cantitatea raportata de cafea ingerata si riscul de imbolnavire", a declarat Cornelis care a precizat ca studiul sau a incercat "sa inteleaga mai bine mecanismul, procesul biologic ce sustine aceste asocieri".

Participantii la studiu s-au abtinut de la consumul de cafea timp de o luna, apoi in urmatoarele 30 de zile au consumat cate patru cesti pe zi, iar in a doua luna cantitatea a fost crescuta la opt cesti pe zi. La finalul fiecarei luni au fost prelevate probe de sange care au fost analizate si comparate.

Printre efectele care i-au surprins pe cercetatori s-au numarat modificari ale anumitor metaboliti asociati cu anumiti hormoni, precum testosteronul si estrogenul, dar si metabolismul acizilor grasi.

Nu este clar daca aceste modificari au implicatii asupra sanatatii. Studii ulterioare pot face sapaturi mai adanci pentru a afla mai multe despre conexiunea cu metabolitii endocannabinoizi, spre exemplu pentru a afla daca astfel se poate explica de ce consumatorii de cafea au un risc scazut de anumite afectiuni.

Sistemul endocannabinoid contribuie la reglarea unei varietati de functii in corp, a notat Cornelis, precum tensiunea arteriala, somnul, apetitul si arderea caloriilor. Cafeaua a fost asociata unui management mai bun al greutatii corporale si este posibil, dupa spusele ei, ca efectele sale asupra endocannabinoizilor sa joace un rol in acest sens.

Cornelis a precizat ca efectele cafelei asupra organismului sunt la polul opus fata de cele ale consumului de marijuana - celebra pentru ca stimuleaza pofta de mancare.

Concluziile au fost publicate in Journal of Internal Medicine.

Potrivit recomandarilor alimentare din Statele Unite, persoanele adulte pot consuma in siguranta pana la 400 ml de cofeina pe zi - aproximativ cat au consumat participantii la studiu in luna a doua.

Citeste si Cafea, ness sau cafea decofeinizata? Ce introduci de fapt in organism si cu ce efecte

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#efecte consum cafea metabolism, #studii cafea sanatate , #cofeina