Agentia de Sanatate din Franta: Tigarile electronice ajuta la renuntarea la fumat

Vineri, 28 Iunie 2019, ora 12:37
14453 citiri
Agentia de Sanatate din Franta: Tigarile electronice ajuta la renuntarea la fumat
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi tigarile electronice pot reprezenta un ajutor pentru renuntarea la fumat, decizia de utilizare a lor este inca afectata de controversele din spatiul public, arata Agentia de Sanatate Publica din Franta, care a publicat, joi, un studiu privind utilizarea tigarilor electronice in aceasta tara.

Tigarile electronice se comercializeaza in Franta din jurul anul 2010. In 2017, 700.000 de oameni declarau ca au renuntat la fumat cu ajutorul tigarilor electronice.

"Efectele pe termen lung sunt inca discutabile, fapt care alimenteaza neincrederea multor fumatori", spune Guillemette Quatremere, coordonatorul studiului, scrie publicatia 20 minutes.

In prezent, 3,8% dintre francezi au inlocuit tigarile clasice cu cele electronice, conform barometrului publicat de Agentia de Sanatate Publica din Franta.

Studiul, derulat in perioada 2010-2017, releva succesul in crestere al tigarilor electronice, in ciuda controverselor existente in spatiul public.

"In primul rand, utilizatorii de tigari electronice au aproape toti o legatura cu tutunul. Fie continua sa fumeze in paralel sau, dimpotriva, nu se mai ating de tigari, toti au fost fumatori. Trebuie precizat faptul ca studiul s-a adresat exclusiv persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 75 de ani.

90% dintre utilizatorii de tigari electronice prefera produsul cu nicotina. In 2017, utilizatorii de tigari electronice reprezentau 3,8% din populatie, cu 2,7% utilizatori zilnici. Utilizatorii sunt majoritatea barbati - aproape 6 din 10.

Dintre utilizatorii care folosesc tigarile electronice zilnic, persoanele care au diploma de bacalaureat sau studii superioare sunt mult mai numeroase", spune Guillemette Quatremere, coordonatoarea studiului.

Ea afirma ca aproape 40% dintre utilizatorii de tigari electronice continua sa fumeze zilnic, spre deosebire de aproximativ 50%, care nu mai fumeaza deloc. Mai putin de 1% din acest esantion nu a fumat niciodata.

Coordonatoarea studiului afirma totodata ca tigara electronica este un ajutor pentru renuntarea la fumat.

"Este evident acest lucru. Desigur, acest tip de concluzii trebuie sa se bazeze intotdeauna pe studii stiintifice pe termen lung. Si avem deja astfel de cifre. Ponderea fumatorilor zilnici a scazut de la 64,5% la 39,7% in randul utilizatorilor de tigari electronice. Acest lucru demonstreaza ca tigareta electronica inlocuieste treptat fumatul.

De la aparitia tigarii electronice pe piata din Franta, 700.000 de oameni spun ca tigarile electronice i-au ajutat sa renunte la fumat, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru care fumatorii incearca produsul: 6 utilizatori de tigari electronice din 10 au declarat ca au incercat produsul ca sa renunte la fumat si 30% doar pentru a reduce fumatul.

Ceea ce poate deveni o cerinta imperativa: ca sa renunti la fumat, utilizarea tigarii electronice trebuie sa fie exclusiva", adauga el.

Referitor la faptul ca au fost publicate numeroase studii contradictorii privind efectele tigaretei electronice asupra sanatatii, el spune ca astfel de studii apar aproape in fiecare zi.

"In prezent, majoritatea oamenilor de stiinta si a medicilor sunt de acord ca tigarile electronice sunt categoric mai putin nocive decat fumatul. Efectele utilizarii lor pe termen scurt sunt pozitive, in primul rand pentru ca nu contin cele 4.000 de substante nocive prezente intr-o tigara.

Desigur, este nevoie de studii suplimentare si de timp necesar pentru cercetare pentru a ajunge la concluzii incontestabile. Mai ales ca nicotina, prezenta in produsele pentru vapat, creeaza dependenta", mai spune ea.

Studiul mai arata si ca jumatate din populatie considera ca tigarile electronice sunt cel putin la fel de daunatoare sau chiar mai daunatoare decat fumatul.

"Avem mai multe ipoteze care explica acest lucru. In primul rand, s-a creat o confuzie intre efectele nocive ale unor substante precum gudronul sau monoxidul de carbon si efectele nicotinei.

Oamenii tind sa creada ca doua produse care contin nicotina vor avea aceleasi efecte. Pe de alta parte, este si o consecinta a lipsei de informatii despre efectele pe termen lung ale utilizarii tigarilor electronice. Oamenii 'stiu' pericolele legate de tutun, iar lipsa unor concluzii certe despre tigarile electronice poate duce la banuieli si chiar la neincredere", subliniaza ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#studiu tigari electronice, #tigari electronice renuntat fumat , #fumat