7 simptome neasteptate ale sarcinii pe care trebuie sa le stii

Marti, 18 Februarie 2020, ora 11:52
18482 citiri
7 simptome neasteptate ale sarcinii pe care trebuie sa le stii

Simptomele aparute in sarcina sunt in stransa legatura cu modificarile hormonale si marirea uterului. Greturile matinale sunt cele mai cunoscute, dar starile cu care te poti confrunta sunt mult mai numeroase si uneori de-a dreptul surprinzatoare.

Organismul tau poate reactioneaza diferit la multitudinea de schimbari din timpul celor 9 luni de sarcina. Nu trebuie sa-ti faci griji, cele mai multe simptome sunt usoare si nu pun in pericol mama si copilul.

Ai dintii sensibili

Chiar daca nu aveai probleme cu dantura inainte, odata cu sarcina e foarte posibil sa-ti sangereze gingiile. Un control stomatologic este util si necesar. Pe langa detartraj si periaj profesional, stomatologul iti poate recomanda si produse speciale de ingrijire orala pentru dinti sensibili care pot fi folosite in sarcina.

Iti curge nasul

La fel ca gingiile, mucoasa nazala este influentata de fluctuatiile hormonale de estrogen si progesteron. Inflamatia se manifesta prin scurgeri nazale apoase si congestie nazala. Atentie, pentru desfundarea nasului poti folosi doar picaturi cu apa de mare sau inhalatii cu infuzii din plante.

Ai bufeuri

Valurile de caldura nu apar doar la menopauza sau in toiul verii, ci si in timpul sarcinii, din cauza furtunilor hormonale. In anotimpul cald, bufeurile din sarcina sunt mult mai greu de suportat decat in sezonul rece.

Te mananca pielea

Pielea, in special cea de pe abdomen, se intinde pe masura ce sarcina avanseaza. Astfel apar nu doar vergeturi, ci si disconfort si mancarimi. Este bine sa folosesti zilnic o crema hidratanta si antivergeturi recomandata in sarcina.

Ai dureri pelvine

In timpul sarcinii, corpul tau produce un hormon, cu rolul de a relaxa ligamentele din zona pelvisului, pentru a te pregati de nastere. Aceasta intindere a ligamentelor poate fi dureroasa si poti calma prin odihna si eventual comprese caldute pe zonele respective.

Mergi des la baie

Ai putea constata ca urinarile frecvente sunt printre primele simptome sarcina, chiar daca burtica nu a crescut inca. Acest lucru se intampla tot pe fond hormonal. Ulterior, vei simti nevoia sa mergi des la baie din cauza presiunii pe care uterul o exercita asupra vezicii urinare.

In niciun caz nu trebuie sa limitezi consumul de lichide doar ca sa ajungi mai rar la toaleta. Nu uita ca in sarcina esti expusa retentiei de lichide si deshidratarii. In plus, digestia ingreunata te predispune la constipatie, asa ca e absolut necesar sa te hidratezi suficient, sa mananci fructe si legume proaspete.

Porti un numar mai mare la pantofi

Pot fi doua motive: pe de o parte, pentru ca pur si simplu ti se umfla picioarele, iar pe de alta parte, din cauza intinderii ligamentelor. Majoritatea gravidelor constata ca spre finalul sarcinii au ajuns sa poarte incaltaminte cu unul-doua numere mai mari decat inainte. Surprinzator este ca multe raman asa ca urmare a modificarilor ligamentare.

Cand este cazul sa mergi la medic?

Cand simptomele sunt greu de suportat si nu trec dupa un anumit timp, atunci ar fi bine sa iei legatura cu medicul care iti urmareste sarcina.

Iata ce simptome nu trebuie ignorate si care sunt riscurile:

- varsaturi de multe ori pe zi - deshidratare severa/pierderea sarcinii;

- dureri abdominale constante - contractii uterine/nastere prematura;

- sangerari/scurgeri vaginale neobisnuite - avort spontan;

- usturimi la urinare - infectie urinara;

- urinari frecvente, sete - diabet gestational;

- fata, maini, picioare umflate - preeclampsie.

In sarcina trebuie evitate medicamentele luate fara avizul unui specialist. In cazul in care consideri ca ai nevoie de medicamente pentru a calma simptomele neplacute, este bine sa te adresezi medicului si sa respecti prescriptia si dozele recomandate de acesta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#simptome sarcina, #sfaturi sarcina , #sarcina