10 sfaturi despre cum sa alegi o bicicleta de fitness

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 15:58
24065 citiri
10 sfaturi despre cum sa alegi o bicicleta de fitness

Bicicleta de fitness a devenit si la noi un accesoriu de sanatate tot mai utilizat, mai ales in randul generatiilor tinere. Dar cum sa faci sa eviti alegerile neplacute, mai ales ca o bicicleta de calitate nu e ieftina? Cum poti evita sa nu te trezesti cu dureri de spate sau cu o bicicleta care nu opune nici cea mai mica rezistenta la pedalare, fiind, practic, un aparat de fitness inutil?

Iata mai jos 10 sfaturi despre ceea ce trebuie sa urmariti atunci cand alegeti o bicicleta pentru exercitii acasa.

1. Greutatea volantei: intre confort si fluiditate. Cu cat greutatea volantei e mai mare, cu atat bicicleta va fi mai stabila si pedalatul mai fluid si mai confortabil.

Atunci cand volanta e prea usoara vei simti cum bicicleta trepideaza sub tine pe masura ce accelerezi ritmul, ceea ce-ti va da un sentiment neplacut de nesiguranta.

Greutatea volantei va depinde asadar, pe de o parte, de obiectivele tale de antrenament (daca vrei sa ajungi sa urci pe Transfagarasan sau daca iti propui doar sa pedalezi ca si cum te-ai plimba linistit in parc) si, evident, de buget.

Pentru un pedalat confortabil va recomandam o bicicleta cu o volanta de cel putin 7kg. Daca aveti de gand sa faceti exercitii de cel putin 2-3 ori pe saptamana atunci e bine sa alegeti o bicicleta cu volanta de cel putin 9kg.

2. Rezistenta pedalei: mecanica sau magnetica? Rezistenta mecanica poate fi reglata manual, in timp ce rezistenta magnetica se regleaza din calculatorul bicicletei (prin controlarea unui magnet care e in contact cu volanta).

Daca doriti sa urmati un program serios de antrenament atunci aveti nevoie de o bicicleta dotata cu calculator, care sa controleze magnetic rezistenta pedalatului.

3. Cati wati? Watul masoara puterea ta de pedalare si este un bun indicator al puterii maxime pe care o poate dezvolta o bicicleta. Mai multi wati inseamna un control mai bun al pedalarii si al antrenamentului. De pilda, cea mai cunoscuta bicicleta fitness de la Christopeit, ET6, ofera un maxim de 400 Wati.

4. Calculatorul: cu sau fara bluetooth? Calculatoarele de pe bicicletele de fitness au ramas zeci de ani neschimbate. Un mic ecran LCD cu cateva butoane... sau mai multe. Totusi, in toata aceasta perioada tehnologia moderna a evoluat.

Astazi putem conecta telefonul la calculatorul bicicletei si putem folosi telefonul ca interfata. Nu e deloc intamplator faptul ca au aparut biciclete care permit chiar si jocuri interactive si personalizarea din telefon a programului de training. Costul insa este pe masura.

5. Scaunul: cat de ajustabil este? Asigura-te ca scaunul e suficient de ajustabil pe verticala pentru a preveni durerile de spate si de articulatii. Ajustarea orizontala e utila, dar nu e strict necesara.

6. Dar ghidonul? Acelasi lucru se poate spune si despre ghidon. Asigura-te ca pozitia lui poate fi ajustata cat mai confortabil cu putinta.

7. Bicicleta verticala sau orizontala? Cel mai cunoscut model de bicicleta fitness e cea verticala, dar in ultima vreme au devenit tot mai populare bicicletele orizontale.

Acestea sunt mult mai comode, dar si mai usor de utilizat, fara sa pretinda prea mult efort. Pozitia de sedere e ca intr-un scaun. Pentru antrenamente serioase e nevoie in mod clar de o bicicleta verticala. Pentru intretinere si mentinerea in forma e suficienta una orizontala.

8. Greutatea maxima suportata. Nu uita sa verifici si greutatea maxima suportata. O bicicleta de calitate mediu-superioara poate suporta cel putin 130-150 kg. Modelele ieftine, entry level, se opresc la 90-100 kg. Si chiar daca te apropii de aceasta greutate, fara sa o depasesti, tot e bine sa nu te urci pe ele... macar din considerente preventive!

9. Designul. Prin "design" se intelege atat conceptia inginereasca din spatele ei, cat si felul in care arata, care nu e deloc de neglijat. Bicicletele mai rezistente au mai multe componente metalice. Cele ieftine, care vor incepe sa se "dezintegreze" la primele pedale, au mult plastic.

10. Nu in ultimul rand: pretul. Pretul unui biciclete de fitness poate incepe chiar si de la 2-300 de lei. Dar cele mai ieftine biciclete sunt de obicei facute din materiale de calitate inferioara, nu suporta greutati mari, nu ofera programe de antrenament si in general nu sunt facute pentru o utilizare intensiva (macar de 2-3 ori pe saptamana).

O investitie serioasa porneste cam de la 500 lei in sus. Bicicletele de fitness semiprofesionale, care pot imita acasa conditiile superioare de antrenament de la sala in conditiile in care bicicleta nu e folosita decat in familie, ajung pana la 2000-2500 de lei in timp ce bicicletele profesionale, care se gasesc in salile de fitness si sunt concepute special pentru o utilizare intensa, continua, si cat mai diversificata, costa si mai mult.

Acest articol v-a fost oferit de Tat Biliard, care a devenit de curand dealerul din Romania pentru orice aparate fitness Christopeit Sport.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#bicicleta fitness , #fitness