O lucrare semnata de Banksy infatisand parlamentari britanici drept cimpanzei, scoasa la licitatie

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 20:40
5202 citiri
O lucrare semnata de Banksy infatisand parlamentari britanici drept cimpanzei, scoasa la licitatie
Foto: captura video

O lucrare a celebrului artist stradal Banksy, care ii infatiseaza pe politicienii din Camera Comunelor sub forma unor cimpanzei, va fi scoasa la licitatie si ar putea fi adjudecata contra unei sume de pana la 2 milioane de lire sterline.

Opera de arta, intitulata "Devolved Parliament", are o latime de patru metri si a fost expusa pentru prima data in cadrul unei expozitii a artistului in Bristol, "Banksy vs Bristol Museum", in 2009.

Lucrarea a fost expusa din nou in acelasi muzeu la inceputul acestui an pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a expozitiei originale precum si data limita initiala pentru Brexit, 29 martie.

Creatia va fi expusa pentru public la sediul casei de licitatii Sotheby's din Londra, aflata in proximitatea Palatului Westminster, in perioada 28 septembrie - 3 octombrie.

"Devolved Parliament" va fi scoasa la licitatie pe 3 octombrie si ar putea fi vanduta cu o suma cuprinsa intre 1,5 milioane de lire sterline si 2 milioane de lire sterline.

"Banksy este un Voltaire al zilelor noastre, tratand problemele arzatoare ale prezentului cu inteligenta caustica si satira usturatoare, dar cu o usurinta a abordarii si o ironie vizuala care condenseaza cele mai complicate situatii politice intr-o singura imagine, inselator de simpla, usor de distribuit in epoca retelelor de socializare in care traim", a declarat Alex Branczik, directorul departamentului de arta contemporana din cadrul casei Sotheby's.

"Indiferent de pozitia in cadrul dezbaterii privind Brexit, nu e nicio urma de indoiala ca aceasta opera este mai relevanta acum decat oricand, redand niveluri fara precedent de haos politic si confirmand rolul lui Banksy ca polemist satiric al timpurilor noastre", a adaugat acelasi specialist.

Aceasta licitatie are loc dupa aproape un an de la punerea in vanzare a lucrarii "Girl With The Balloon", care s-a autodistrus in momentul adjudecarii sale o licitatie organizata de casa Sotheby's, transformandu-se intr-o noua creatie, intitulata "Love Is In The Bin".

"Am realizat 'Devolved Parliament' in urma cu zece ani. Muzeul din Bristol a expus-o din nou pentru a marca ziua Brexit", a scris Banksy pe Instagram, dupa ce lucrarea a fost expusa in luna martie.

"Radeti acum, dar intr-o zi nimeni nu va mai fi la conducere", a scris artistul in incheierea mesajului, referindu-se la o alta lucrare de-a sa din 2002, intitulata "Laugh Now", care infatiseaza mai multe maimute purtand sorturi inscriptionate cu mesajul: "Radeti acum, dar intr-o zi vom fi la conducere".

"Pictezi 100 de cimpanzei si esti etichetat in continuare artist de gherila", a spus Banksy in 2009, referindu-se la lucrarea "Devolved Parliament".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Banski pictura licitatie Sothebys, #Banski cimpanzei Parlament Britanic , #stiri vedete