Dancila isi lauda Guvernul la Strasbourg, in vreme ce multi lideri europeni ii reproseaza incalcarea regulilor statului de drept (Video)

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 18:16
14686 citiri
Dancila isi lauda Guvernul la Strasbourg, in vreme ce multi lideri europeni ii reproseaza incalcarea regulilor statului de drept (Video)
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Viorica Dancila a acuzat, in plenul Parlamentului European, ca romanii resimt un tratament inegal din partea UE, pentru ca nu sunt primiti in Schengen. Covarsitor insa, liderii europeni au vorbit despre incalcarea regulilor democratice la Bucuresti, Guy Verhofstadt avertizand-o chiar ca Romania se apropie de activarea Articolului 7.

Discursul premierului Dancila la Strasbourg, unul de anuntare a prioritatilor presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, s-a transformat intr-o dezbatere despre coruptia de la Bucuresti, despre dorinta Guvernului de a impune o amnistie generalizata si chiar despre posibilitatea activarii Articolului 7, pentru ca Romania nu a ascultat recomandarile Comisiei de la Venetia.

In interventia finala, Dancila a raspuns acuzatiilor cu o replica deja clasica: "Nu am venit sa dau socoteala". De doua ori a anuntat ca se afla "aici, in Parlamentul European", dar s-a corectat la cateva cuvinte distanta.

E de remarcat faptul ca presedintia Romaniei a Consiliului UE incepe sub auspiciile unor tensiuni la Londra, unde Camera Comunelor se va pronunta, chiar marti, pe tema acordului privind Brexit-ul. Exista semnale clare ca documentul negociat de Guvernul Theresa May va fi respins de parlamentari, punand sub semnul intrebarii modul in care Marea Britanie va iesi din UE, ori chiar daca va mai parasi blocul comunitar.

Ziare.com a transmis declaratiile din Parlamentul European, in format LIVE TEXT:

Declaratiile finale:

Vicepresedintele CE Andrus Ansip:

Doresc sa va multumesc tuturor pentru aceasta dezbatere foarte intensa. Dupa cum stiti, in timpul presedintiei Romaniei se va petrece Brexitul, vor avea loc alegeri pentru PE si vor continua negocierile din cadrul financiar multi-anual.

Vom face o treaba buna impreuna, asa cum a spus presedintele Iohannis, la Bucuresti. Am inteles ca ministrii romani iau in serios aceste cuvinte. Astept cu interes sa avem o cooperare fructuoasa pe durata presedintiei romane. Va doresc mult succes.

Viorica Dancila:

Am ascultat cu foarte multa atentie discursurile fostilor colegi din PE. Ma asteptam la propuneri, la solutii, la o abordare pozitiva, astfel incat toti cetatenii europeni sa vada raspunsuri la problemele care ii precoupa.

Nu am venit sa dau socoteala pentru anumite lucruri. Am venit aici, in Parlamentul Romaniei (sic!, se va corecta dupa cateva cuvinte), ca prim-ministru al Romaniei, ca sa gasim impreuna solutii pentru o UE puternica.

Domnule Stolojan, ministrii mei au experienta. Au asigurat presedintia din umbra. Cu siguranta ne sprijinim pe Secretariatul general al Consiliului UE. Nu plecati cu o idee preconceputa. Din partea dumneavoastra, ca si roman, ma asteptam sa aveti incredere in capacitatea ministrilor Romaniei.

Voi transmite presedintelui Romaniei despre aderarera la Schengen, pentru ca el participa la Consiliu.

Multumesc liderului Grupului S@D pentru sustinere, ii garantam ca sustinem statul de drept, dar in acelasi timp sustinem si drepturile celor care au suferit din cauza unor decizii gresite in justitie.

Doamna Keller, avem crestere economica peste 4%, somaj sub 4%, asta inseamna buna guvernare. Cred ca dezinformarile unor colegi au indus o falsa perceptie. Daca vreti, va trimitem toate cifrele si ce a facut Guvernul Romaniei pentru a asigura cresterea nivelului de trai. Comaparati cu alte tari si atunci veti vedea ca Romania are un Guvern care stie ce are de facut.

Nu am niciun act normativ pe masa Guvernului referitor la amnistie. Nu vrem sa aparam pe nimeni, vrem doar sa protejam cetatenii ale caror drepturi au fost incalcate. Vreau sa luptam cu totii impotriva coruptiei, dar in egala masura sa protejam drepturile cetatenilor care au fost afectati de protocoale secrete intre justitie si servicii secrete.

Domnule Marinescu, pozitia dumneavoastra impotriva Guvernului PSD/ALDE a fost nejustificata. Toate legile referitoare la justitie au fost votate in Parlamentul Romaniei, care este expresia voturilor cetatenilor romani.

Faptul ca acest Guvern e de partea romanilor e dovedit de masurile pe care le luam si nu de cei care au votat aici, in Parlamentul Romaniei (sic!, se va corecta iarasi) impotriva Romaniei.

M-am gandit mult daca merita sau nu sa dau acest raspuns, dar eu cred ca cetatenii trebuie sa faca diferanta intre o atitudine deschisa si una ostila.

Domnule Preda, Guvernul Romaniei nu critica Parlamentul European. Dupa 9 ani in PE, in care nu am facut scandal ca dumneavoastra, nu pot sa ma pozitionez acestor institutii. Am criticat Rezolutia, pentru ca am crezut si cred ca trebuie sa avem aceeasi unitate de masura.

Ce spuneti despre protestele din Franta? Franta isi ia propriile decizii, dar Franta nu a venit sa critice propria tara aici, in PE.

Asigur PE ca Guvernul Romaniei nu are nicio legatura cu acest aspect, al limitatrii liberatii presei in Romania. Un post de tv a avut intrerupta emisia pentru 10 minute, lucru decis de CNA. Nu are Guvernul Romaniei nicio legatura cu acest lucru.

17:40: Gabriela Zoana (Grupul Socialistilor): Aminteste ca astazi Romania celebreaza aniversarea lui Mihai Eminescu si Ziua Cuturii.

17:39: Interventia Mariei Grapini:

- Sunt convinsa ca va duce presedintia inainte. Avem oameni foarte bine pregatiti

E regretabil ca acesti colegi ai nostri opereaza cu informatii false, cand noi, Parlamentul European, ne chinuim sa eliminam stirile false. Suntem in prag de campanie electorala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa atacam un stat membru.

17:35: Siegfried Muresan, PPE:

Preluarea presdintiei Consiliului UE e un moment istoric pentru tara noastra si apartine in primul rand poportului roman. Poporul roman e pregatit pentru presedintie.

Vedem cum de doi ani oamenii se manifesta pentru apararea statului de drept si o fac cu drapelul UE in mana.

Presedintia e o onoare si o responsabilitate.

Aveti obligatia de a respecta valorile europene, asa asteapta UE si asta asteapta si poporul roman.

17:30: Dan Nica, europarlamentar PSD:

In primul rand, vreau sa va felicit pentru cum ati prezentat si va rog, ca sa nu fiti indusi in eroare, pentru ca unele discursuri ale colegilor nu au avut de-a face cu prioritatile Romaniei la presedintie, ci cu debutul unor companii electorale, sa nu va suparati. Nici pe domnul Guy Verhofstadt.

17:21: Marian-Jean Marinescu: Nu sustin atacurile la adresa statului de drept. Nu sunt de acord cu un consens impotriva statului de drept. Ii reprezentati pe romani, nu o majoritate parlamentara.

(Primeste o intrebare din sala, despre problema romilor din Romania).

17:14: Doru Frunzulica isi intreaba un coleg care a acuzat incalcarea democratiei la Bucuresti daca nu e rusinos ca lideri europeni vorbesc despre faptul ca presedintele Iohannis a preluat presedintia UE, cand, de fapt, Guvernul face asta.

I se raspunde: "Eu vorbeam despre problemele coruptiei in Romania, asa cum le-a aratat si Comsisia de la Venetia, si despre planurile pe care le are Romania, despre interviul dat de ministrul de Externe la BBC".

17:12: Norica Nicolai: Statul de drept e o prioritate in Romania.

(I se atrage atentia ca trebuie sa puna o intrebare, nu sa tina un discurs, pentru ca a aratat cartonasul albastru, dar pare a fi fost o neintelegere)

16:55: Ska Keller, Grupul Verzilor: Romania are o traditie de aparare a libertatii. Mii de romani au iesti in strada, dar nu sunt ascultati. Guvernul vrea sa limiteze dreptul la protest.

- Presedintia trebuie sa fie un exemplu bun. Mai aveti vreme pentru a deveni unul. Va uram succes.

16:50: Guy Verhofstadt, ALDE:

- Guvernul Romaniei continua sa urmeze aceste practici proaste ca cele ale Ungariei si Poloniei. Chiar sper ca in timpul presedintiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul impotriva guvernului dumneavoastra. Si trebuie sa va spun: nu sunteti departe de asta. Va apropiati tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati in continuare recomandarile Comisiei de la Venetia.

Tariceanu mi-a promis ca guvernul dumneavoastra va ceda complet Comisiei de la Venetia. Mai mult, odata ce asta va fi facut, Comisiei ii va fi cerut sa verifice din nou.

- Citesc in presa despre un proiect al amnistiei. Daca se confirma adoptarea amnistiei si gratierii, grupul meu nu va merge cu astfel de parteneri la alegerile europarlamentare!

Nu este o critica a Romaniei si a cetatenilor romani.

16:44: Vorbeste Udo Bullmann, Grupul Socialistilor: Coeziunea sociala si regionala sunt foarte importante.

Exista lucruri care ne ingrijoreaza. Trebuie sa combateti decisiv coruptia. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: daca in tara dumneavoastra este vorba de oameni care au suferit pe nedrept, situatiile trebuie clarificate, dar nu se justifica o amnistie si gratiere generala.

Trebuie instituit statul de drept, acolo unde e necesar. Stiu ca vreti acest lucru: faceti acest lucru, Europa va fi alaturi de dumneavoastra.

- Statul de drept nu poate fi manipulat dupa bunul plac, pentru a servi interese politice. E un principiu pe care trebuie sa il respectam, indiferent de tabara politica.

16:38: Ia cuvantul europarlamentarul roman Theodor Stolojan, din partea PPE:

- Aveti foarte multi ministri noi, care nu au experienta lucrului cu institutiilor europene. Va rog sa le cereti sa se bazeze pe recomandarile de la reprezentanta Romaniei.

- Pe buna dreptate v-ati exprimat ingrijorarea ca statele membre din Est sa nu fie lasate la periferia UE. Dar Romania nu e nici membra Schengen, nici a zonei Euro, deci nu este membru pe deplin a UE. Ca prim-minsitru, aveti obligatia fata de toti romanii de a va intalni cat mai rapid cu prim-ministrii din Olanda si Franta, cu cancelarii Germaniei si Austriei si sa-i convingeti ca Romania e pregatita sa intre in Schengen. In Olanda ar trebui sa mergeti si in Parlament, dar fara presedintii celor doua Camere, are sunt lipsiti de credibilitate, din motive cunoscute.

16:30: Vorbeste vicepresedintele Comisiei, Andrus Ansip:

- Saptamana trecuta am fost la Bucuresti, pentru a vedea pregatirile bine realizate. Comisia Europeana este la dispozitia dumneavoasta si este gata sa va sprijine permanent.

Si noi contam pe dumneavoastra. Speram sa creati punti si sa gasisi consens in Europa si acasa. Un front unit acasa va ajuta o Europa unita sa mearga inainte.

- Valorile comune ale statului de drept si libertatii sunt valori pentru care a luptat Romania si acestea nu pot fi niciodata incalcate. Trebuie sa ne asiguram ca in aceste sase luni asa va fi.

16:15 Vorbeste Viorica Dancila: "Domnule Presedinte al Parlamentului European, domnule presedinte al Comisiei Europene, stimati membri ai Parlamentului European, doamnelor si domnilor,

Sunt onorata sa fiu prezenta astazi aici, in fata dumneavoastra, in calitate de prim-ministru al Romaniei.

Am preluat mandatul european de la Austria si as dori sa reiterez, cu aceasta ocazie, multumirile mele pentru Presedintia austriaca. In acelasi timp, tin sa adresez multumiri si partenerilor nostri din Trio, Finlanda si Croatia, cu care am avut o coordonare foarte buna in pregatirea unui program comun, echilibrat de lucru pentru urmatoarele 18 luni.

In cele ce urmeaza va voi prezenta prioritatile Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene si viziunea asupra viitorului Uniunii.

Doamnelor si domnilor, Europa a stiut intotdeauna sa depaseasca obstacolele, sa renasca dupa episoadele mai putin faste ale istoriei. Insusi proiectul European in forma sa de astazi a fost modelat de multiplele crize prin care a trecut.

Astazi, ne aflam, din nou, intr-un moment complex al procesului de constructie europeana. Dar dupa cum bine stiti, orice situatie de acest gen poate fi transformata intr-o oportunitate, intr-un nou inceput.

Din acest motiv, va spun ca in viziunea mea exercitarea presedintiei rotative de catre Romania in urmatoarele 6 luni nu este doar o datorie formala. Sunt peste 500 de milioane de cetateni europeni, care asteapta un raspuns despre viitorul casei in care traiesc si care se numeste Europa.

Cred de aceea, ca este important sa aratam cetatenilor Uniunii ca institutiile europene lucreaza pentru ei si mai ales ca produc rezultate care le imbunatatesc viata si perspectivele de viitor.

Sunt constienta ca prima etapa a presedintiei rotative va fi intensiva si redusa ca timp in ceea ce priveste procesul decizional. De aceea contez foarte mult pe sprijinul dvs. pentru a finaliza cat mai multe dosare legislative aflate pe agenda europeana si sa raspundem provocarilor la nivel european.

Viziunea Presedintiei Romaniei asupra proiectului European este structurata in jurul ideii de "coeziune, ca valoare comuna europeana", declinata in toate dimensiunile sale:

- coeziune politica ilustrata de nevoia de unitate intre statele membre;

- coeziune economica si teritoriala, in vederea reducerii decalajelor de dezvoltare intre statele membre si intre regiuni;

- coeziune sociala, importanta prin prisma prezervarii celor patru libertati ale Pietei Interne a Uniunii Europene;

Aceasta acceptiune a conceptului de coeziune este transpusa de o maniera transversala in cadrul prioritatilor noastre tematice, care se desprind pe patru piloni principali de actiune: Europa convergentei, Europa sigurantei, Europa actor global, Europa valorilor comune.

Europa convergentei reprezinta primul pilon de actiune al Presedintiei Romaniei la Consiliul UE si are in vedere asigurarea cresterii economice, dezvoltarea sociala, reducerea decalajelor, competitivitatea, conectivitatea si sustenabilitatea.

Piata Unica este, desigur, cea mai mare realizare a Uniunii, nucleul constructiei europene. Drept urmare, unul din obiectivele Presedintiei Romaniei este de a avansa agenda legislativa in domeniul Pietei Interne, in scopul definitivarii cadrului necesar unei bune functionari a acesteia.

Trebuie sa consolidam baza stiintifica si tehnologica a industriei europene, prin care putem stimula competitivitatea noastra la nivel international si, totodata putem genera crestere economica si locuri de munca.

Vom continua sa promovam digitalizarea, inclusiv in domeniul industriei europene. Ofensiva digitala a fost promovata deja de anterioarele Presedintii, estona si austriaca, ale Consiliului UE si noi vom urmari, la randul nostru, sa continuam sa lucram in acelasi ritm sustinut.

Ne vom concentra pe dezvoltarea legaturilor functionale dintre Est si Vest, dintre Nord si Sud, care sa faciliteze conexiunile de toate tipurile, pentru operationalizarea celor patru libertati de circulatie si pentru cresterea competitivitatii economiei europene si a nivelului de trai in regiunile mai putin dezvoltate.

Va spuneam despre necesitatea unei politici pe termen lung in domeniul industrial, iar la fel de importanta este reglementarea Uniunii Energetice. Aceste doua teme vor ocupa un loc importat pe agenda presedintiei noastre.

Al doilea pilon al presedintiei Romaniei va fi Europa sigurantei. Suntem in fata unor provocari de securitate ce ameninta siguranta cetateanului. Uniunea Europeana se confrunta cu o paleta larga de riscuri si amenintari care pot sa submineze valorile si prosperitatea societatilor noastre deschise.

Intr-o lume a digitalizarii accelerate, trebuie sa avansam in ceea ce priveste protejarea cetatenilor in spatiul virtual. Este necesar sa consolidam rezilienta Uniunii la atacuri cibernetice. Asadar, securitatea cibernetica va reprezenta o conditie necesara pentru orice proiect referitor la societatea informationala.

Tot in legatura cu securitatea Uniunii vom trata cu toata seriozitatea negocierea si finalizarea initiativelor privind gestionarea coerenta a fluxurilor migratorii, intarirea granitelor externe ale Uniunii, interventiile de urgenta, lupta impotriva terorismului, protejarea sigurantei cetatenilor in spatiul virtual, operationalizarea si chiar extinderea mandatului Parchetului european catre infractiunile de terorism, precum si consolidarea cooperarii judiciare in materie civila si penala.

Ne dorim sa contribuim la formularea de solutii viabile in aceste domenii legate de migratie si sa promovam cooperarea dintre statele de origine si de tranzit, inclusiv in ceea ce priveste combaterea traficului de fiinte umane.

Cel de-al treilea pilon pe care ni l-am propus pentru presedintia Romaniei este Europa actor global. In viziunea noastra directia principala de actiune in acest domeniu trebuie sa porneasca de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globala de Politica Externa si de Securitate a Uniunii Europene.

In materie de politica de securitate, vom promova intarirea capacitatilor de aparare si securitate ale Uniunii Europene, in stransa complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO.

In acelasi timp trebuie sa ne orientam atentia in vecinatatea noastra imediata ceea ce presupune avansarea politicii de extindere a Uniunii. Aniversarea, anul acesta, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic va reprezenta un moment important in acest sens. O atentie deosebita insa trebuie acordata Balcanilor de Vest.

De asemenea, vom sustine implementarea angajamentelor Uniunii in plan international. Reperele esentiale sunt promovarea intereselor comerciale, modernizarea sistemului comercial multilateral si extinderea acordurilor de parteneriat economic si de comert liber.

Al patrulea pilon pe care se va desfasura presedintia Romaniei va fi Europa valorilor comune. Altfel spus pentru a stimula coeziunea politica europeana ne propunem sa promovam intens principiile si valorile ce ne unesc.

Totodata, trebuie sa combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confrunta inca societatile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranta, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ura.

Ne dorim o Uniune mai democratica, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspira toate statele membre si toti cetatenii europeni. Acest aspect este esential pentru increderea cetatenilor fata de proiectul european.

Va spun acest lucru din perspectiva cetatenilor romani pe care ii reprezint in calitate de prim-ministru si care, in pofida atasamentului lor foarte puternic fata de Uniune, resimt un tratament inegal fata de Romania, in special atunci cand tara noastra este criticata pentru aspecte care sunt firesti in alte state membre sau cand Romaniei i se impun anumite conditionalitati care nu exista in alte state ale Uniunii.

Romanii resimt inechitate cand vad ca tara lor este tinuta in afara spatiului Schengen si vreau sa multumesc cu aceasta ocazie domnului presedinte Jean-Claude Juncker si domnului presedinte Antonio Tajani pentru sustinerea totala pe care ne-o ofera pentru aderarea la Spatiul Schengen.

V-am dat aceste exemple din tara mea pentru a se intelege ca anumite decizii care se iau la nivel european in privinta unor state membre se rasfrang in final la nivelul cetatenilor din acele state si determina intr-un sens sau altul increderea pe care acestia o au fata de Uniune. Deci tot timpul cand luam decizii trebuie sa ne gandim la cetatenii din statele membre vizate de hotararile noastre si trebuie sa eliminam orice forma de tratament diferentiat astfel incat sa consolidam valorile comune ale Uniunii.

Educatia si cultura reprezinta cheia viitorului Europei, atat din perspectiva individuala, a cetateanului european, cat si din prisma consolidarii proiectului european.

De asemenea, este nevoie de solutii care sa determine implicarea tinerilor in conturarea unei Europe puternice, bazata pe valori comune europene.

Doamnelor si domnilor,

Urmarim cu totii deciziile din Parlamentul britanic si este evident ca Brexit va fi in centrul atentiei pe durata Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Vom intoarce aceasta fila a istoriei Uniunii, dar trebuie totodata sa tragem invatamintele din aceasta situatie.

In luna mai, democratia noastra - cea mai mare democratie transnationala - va alege un nou Parlament european.

Propun sa valorificam viitorul context electoral, intrucat este o ocazie pentru noi, cei ce credem in Europa, sa promovam o Uniune mai puternic orientata catre principiile sale fondatoare, in rezonanta cu spiritul nostru european.

Eu cred intr-o Europa puternica - prin unitate, intr-o Europa mai buna - prin indeplinirea angajamentelor catre cetatenii sai si in plan global, si, de ce nu, cred intr-o Europa mai europeana - prin promovarea valorilor autentice europene si stimularea la nivelul cetatenilor a sentimentului apartenentei la spatiul european. O Europa puternica si unitara in toate dimensiunile ei - politica, economica, sociala - reprezinta cea mai buna solutie pentru viitorul proiectului european".

--

Romania preia presedintia de la Austria, cancelarul Sebastian Kurz fiind cel care a prezentat, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, bilantul presedintiei austriece a Consiliului UE. Guvernul austriac a fost laudat pentru realizarile din mandatul sau la carma UE, insa punctul nevralgic a fost atins in fiecare discurs: pozitia fata de migratie.

La Bucuresti, la ceremonia de lansare a presedintiei romane, discursurile liderilor din UE au fost incurajatoare, dar in acelasi timp sobre: si Jean Claude Juncker, si Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, au transmis ca locul Romaniei este in Schengen, dar cu totii au tinut sa aminteasca faptul ca statul de drept nu este negociabil, chiar daca UE e un spatiu al compromisurilor.

Acum nici doua saptamani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, dar ca se indoieste ca Guvernul Dancila intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar. La Bucuresti, el si-a mai nuantat mesajul: dupa noile discutii cu Dancila si Iohannis e "linistit" din acest punct de vedere.

Dupa prezentarea din plenul PE, Viorica Dancila si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vor sustine declaratii de presa comune.

Premierul va avea apoi o intalnire cu grupul social-democratilor din PE, fiind singurul grup politic din Parlamentul European cu care se va intalni Viorica Dancila.

Ea va participa si la vernisajul expozitiei de fotografie cu tema "Traditii si peisaje din Romania", organizata cu prilejul debutului Presedintiei Romaniei la CUE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dancila PE prioritati presedintie, #Romania presedintie UE , #premier