Viorica Dancila, interviu pentru Bloomberg: Pericolul declansarii Articolului 7 in cazul Romaniei a trecut

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 13:19
4481 citiri
Viorica Dancila, interviu pentru Bloomberg: Pericolul declansarii Articolului 7 in cazul Romaniei a trecut
Foto: Arhiva Facebook/ Viorica Dancila

La mai putin de o luna dupa ce Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din Romania a fost inchis pentru coruptie, prim-ministrul Viorica Dancila incearca sa repare daunele facute de fostul ei aliat in ceea ce priveste relatiile cu Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.

Romania se afla pe punctul de a urma Ungaria si Polonia in viziunea negativa a Uniunii Europene, oficialii de la Bruxelles acuzand politicienii romani ca nu respecta principiile democratiei.

In contextul in care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, Viorica Dancila considera ca este timpul pentru o reapropiere de Uniunea Europeana.

"Am reluat dialogul constructiv cu oficialii de la Bruxelles - nu dorim sa oferim motive pentru posibile sanctiuni. Consider ca pericolul declansarii Articolului 7 in cazul Romaniei a trecut", a declarat Viorica Dancila, cu referire la mecanismul de sanctionare al Uniunii Europene.

Condusa de stilul "iliberal" al liderului ungar Viktor Orban, Europa de Est s-a dovedit a fi o provocare pentru Uniunea Europeana, care a criticat tarile din fostul bloc comunist pentru incalcarea independentei judiciare si ingradirea presei si a societatii civile.

In Romania, accentul a fost pus pe luarea de mita, care se situeaza la cel mai ridicat nivel din cadrul blocului comunitar. Liviu Dragnea a incercat sa diminueze pedepsele pentru oficialii corupti, in vederea solutionarii unor probleme legale personale, lucru care a atras de asemenea critici si din partea Statelor Unite, scrie sursa citata.

"Guvernul nu mai este interesat de revizuirea judiciara. Este un pas inainte", a declarat Dancila.

Dorind sa ii ia locul lui Dragnea in functia de lider al Partidului Social Democrat in cadrul congresului din 29 iunie, Dancila vrea sa puna capat procesului de revizuire a legislatiei - lucru cerut de Uniunea Europeana.

Viorica Dancila a fost aleasa de Liviu Dragnea pentru functia de prim-ministru, avand in vedere ca acesta nu era compatibil cu functia, din cauza unei condamnari.

Romania a fost amenintata recent de Uniunea Europeana cu sanctiuni, in cazul in care nu opreste intrarea in efect a schimbarilor Codului Penal.

Motivatia principala a constat probabil in rezultatele slabe obtinute de Partidul Social Democrat in cadrul alegerilor europarlamentare din luna mai. Sustinerea romanilor pentru Uniunea Europeana este peste media blocului comunitar.

"Sunt in favoarea unei abordari diferite. O abordare pro-europeana si aderarea la valorile Uniunii Europene", a adaugat Dancila.

Insa castigarea sustinerii intampina anumite probleme, deoarece multi oficiali social-democrati se confrunta cu investigatii si procese anticoruptie, precizeaza Bloomberg. Chiar daca Viorica Dancila va reusi sa obtina sustinerea oficialilor, raman multe lucruri care trebuie reparate.

Deficitul bugetar al Romaniei este peste limitele Uniunii Europene, iar investitorii vor avea nevoie de garantii dupa ce setul de legi destinate sa creasca veniturile a provocat prabusirea pietei, arata sursa citata.

Opozitia din Romania a inaintat o motiune de cenzura, care urmeaza sa fie votata in Parlament saptamana viitoare.

Viorica Dancila a transmis ca revenirea la "radacinile" social-democrate poate duce la "o reinviere a norocului".

"Acesta este partidul care a condus Romania catre NATO si Uniunea Europeana. Vom prezenta un program politic care va arata sustinerea noastra fata de valorile Uniunii Europene", a mai transmis Viorica Dancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Viorica Dancila interviu bloomberg , #premier