Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viorica Dancila > guvern
A   A   A

Timmermans i-a scris lui Dancila despre ordonanta lui Toader: Juncker s-a exprimat deja extrem de clar impotriva amnistiei

Timmermans i-a scris lui Dancila despre ordonanta lui Toader: Juncker s-a exprimat deja extrem de clar impotriva amnistiei
Foto: captura video/Guvernul Romaniei
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi o scrisoare premierului Viorica Dancila. Tema nu a fost insa Unirea Principatelor, ci ceva mai actuala si urgenta: ordonanta anuntata de ministrul Justitiei Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata declarate nelegal constituite sa poata face recurs in anulare.

"Comisia urmareste indeaproape discutiile din Romania privind posibila ordonanta de urgenta pe masuri extraordinare de apel ca urmare a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecatori in raportul MCV.

Prim-vicepresedintele Timmermans a transmis ingrijorarile Comisiei si a cerut lamuriri in cadrul unei scrisori adresate premierului roman pe 24 ianuarie.
Amintim si ca presedintele Juncker s-a exprimat extrem de clar in ce priveste posibilitatea adoptarii unei amnistii in timpul vizitei sale recente la Bucuresti. Asa cum Comisia a spus in repetate randuri, este esential ca Romania sa revina pe drumul combaterii coruptiei pentru a asigura independenta judiciara si a evita si alti pasi inapoi", arata Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Juncker: O amnistie ar fi un pas inapoi pentru Romania. Nu putem sa exportam in Europa conflicte interne

Premierul Viorica Dancila a afirmat, vineri, la inceputul sedintei de Guvern, ca este o "campanie de dezinformare impotriva tarii noastre" si ca, in intalnirile avute cu oficiali europeni, a dat asigurari ca respectarea drepturilor cetatenilor, apararea statului de drept si asigurarea independentei justitiei "sunt in centrul preocuparilor" Guvernului.
"Curtea Constitutionala a constatat ca au fost folosite practici in afara cadrului legal care au viciat actul de justitie, iar aceasta situatie trebuie indreptata", a spus Dancila.

Citeste mai multe despre ordonanta anuntata de Tudorel Toader si potentialele ei efecte:

Toader anunta OUG pentru toti condamnatii de completurile de 5 de la ICCJ, inclusiv Liviu Dragnea. Are planuri si pentru dosarele afectate de protocoaleTrei asociatii de magistrati cer Guvernului sa nu adopte ordonanta pentru condamnatii completurilor de 5 judecatoriLazar, despre OUG pe completuri: Jocul politic e de asa natura incat trebuie sa adopte o anumita cale. Protocolul cu SRI, bumerang politicOrdonanta anuntata de Toader pentru condamnatii completurilor de 5 incalca deciziile CCR si jurisprudenta CEDO. Cine sunt cei care ar putea sa scapeForumul Judecatorilor prezinta o decizie CEDO care desfiinteaza Ordonanta lui Toader pentru condamnatii completurilor de 5
Facebook ShareTweet
 Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 20:12

 Articol citit de 6394 ori

Citeste si: