Teleormania, o tulburare afectiva ce intra in faze acute din 6 in 6 luni. Scoate Iohannis tara din bascalie?

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 15:40
3640 citiri
Teleormania, o tulburare afectiva ce intra in faze acute din 6 in 6 luni. Scoate Iohannis tara din bascalie?
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Exista numeroase manii. Una pare sa fi ramas neclasificata. E teleormania. E o tulburare afectiva ce intra in faze acute undeva la nord de Dunare si sud de Carpati din 6 in 6 luni, cand provoaca modificari dramatice.

Afectiunea psihica despre care este vorba se distinge printr-un "ce" tribal. Ea se lasa cu schimbari de premieri si instalari de premiere, de preferinta teleormanene.

Boala cu pricina, o spun din capul locului, n-are a face neaparat cu locuitorii frumosului oras purtand numele lui Alexandru Macedon. Cel care, acum vreo 2.300 de ani, organiza o expeditie punitiva in contra "tribalilor, un neam tracic de la nord de Balcani", batandu-i rau undeva pe la Zimnicea, dupa cum afirma istorici avizati.

Telormania n-are cine stie ce de-a face nici cu nevinovatii lor conjudeteni si conjudetene, fie ele chiar foste secretare sau cadre didactice prin scolilele generale ale splendidei regiuni danubiene, care are cinstea de a fi raionul-muma al liderului PSD. Iar mai nou, al unei sefe de guvern propuse, cu parul monumental, chiar permanent coafat, o frizura numai potrivita unei persoane de "anvergura internationala", cum ne-a prezentat-o premierul interimar Mihai Fifor.

Era, marturisesc, sa-mi tasneasca lacrimile de fericire cand l-am auzit pe interimarul de la Aparare (nestiind ca persoana in cauza, numita Viorica Dancila, din Videle, n-a izbutit nici sa castige o primarie prin alegeri libere) explicandu-ne ca (totusi) n-a putut fi "contestata profesional". Ba chiar si, culmea, ca a mai dovedit, colac peste pupaza, "proprietate morala".

Nu se stie exact cand a dovedit ea aceasta "proprietate". Pesemne intr-un email trimis la 3 februarie 2016 colegilor ei europarlamentari. In care le batea obrazul protestatarilor impotriva ordonontei 13. Si mai ales pe-al celor care, in strainatate, ingrijorati de ce se intampla in Romania, laudau sutele de mii de romani manifestand atunci in favoarea prezervarii statului de drept.

In rest, propusa premiera teleormaneana corespunde celei mai inalte functii guvernamentale pentru ca pare a nu sti engleza nici cat o vanzatoare de inghetata intr-o statiune balneara si, cu atat mai putin, cat faimoasa Olguta Vasilescu. Ceea ce, sa nu fim rai, poate fi spre lauda ei. Nu spui a cui.

Ramane faptul incontestabil ca Liviu Dragnea, care admite ca are o mana proasta, nu crede ca este doar o nulitate din specia slugilor docile. El insusi a recomandat-o cu mana lui buna acum, deci cu mult timp inainte de a-i da, peste sase luni, un picior in partea dorsala. A recomandat-o efectiv puternic.

Cum se va lupta cu statul paralel?

Ce o recomanda pentru functia de premier? Ei bine e "comunicativa". (Ca nu comunica decat in limba ei de lemn e iarasi "decat" un imbatabil atu, intr-un partid in care alte limbi, straine fiind, au iz suspect de sorosism). Si ca, apud Dragnea, e "civilizata". In fine, tot el despre ea: este "neconflictuala".

Ei bine, domnilor, aici pare a se ascunde buba teleormaniacei propuneri in premiera. Daca doamna e, cum spune Liviu Dragnea, neconflictuala, cum oare sa se lupte ea cu conflictualitatea, cu grozavia fara margini care este "statul paralel"?

Dar pentru toate acestea il avem pe Daddy. Un lider tare ca fieru', iute ca otelu'. Atat de tare si de iute incat a reusit sa dea jos intr-un an doua guverne si sa daruiasca tarii teleormanizate in acelasi scurt rastimp nu mai putin de trei crize majore.

Iar toata aceasta performanta fara a pune la socoteala isprava inegalabila a aruncarii tarii in derizoriul suprem al vaduvirii ei de premier chiar in ajunul vizitei la Bucuresti a sefului Executivului nipon. Atat de iute stie el sa fie! Nimic nu-i poate intrece graba, cand vine vorba de asigurat autoritatea proprie si fotoliul unui ministru de Interne obedient cand bat la usa proteste de anvergura celor de la 20 ianuarie.

In astfel de situatii limita, cel zis si Pablito Escobar mananca jar precum, iertati-mi cacofonia, jaraticofagul cal din grajdurile unui Harap Alb.

Ce e pentru un astfel de lider nazdravan pe cale de a deveni tatuca Stalin redivivus o mica criza colea? De exemplu una de ras? Ce daca rad de Romania si guvernarea ei profesionista si Europa si americanii, si intregul spatiu asiatic?

Nu e un capat de tara pentru un lider neinfricat. "Decat" e totusi o problema? Doar, poate, pentru cine se teme rau de crize.

Scoate Iohannis tara din bascalie?

Avertizand in contra repetarii celei de acum juma' de an, liderul de la Cotroceni, care si-a inceput miercuri consultarile cu partidele, se obligase sa nu mai numeasca si un al treilea premier pesedist. "Daca ar cadea si acest guvern ma intreb extrem de serios daca PSD ar mai avea capacitatea sa guverneze".

Nu serios? Serios? Chiar vreau sa stiu. Cat de serioasa era, in fond, chestiunea pe care si-o punea la 12 octombrie presedintele? Cat de in serios isi ia, "pas cu pas", propriul cuvant?

Acum, dupa legendarele vizite la muzeele Satului si al Taranului ale premierului nipon, cel privat de omolog si partener de dialog si ale celor 30 de oameni de afaceri din delegatia liderului uneia dintre cele mai mari economii mondiale, cum oare vede seful statului dezastrul romanesc? Chiar crede ca s-a redus sensibil din octombrie incoace?

Desigur, vina pentru catastrofa nu e a premierului nipon, ne spune Daddy, subliniind ca Shinzo Abe a luat "o decizie corecta, ca nu-i este nimic de reprosat".

Ce bun e Dragnea. Milos s-a dovedit si cu Tudose, cand, demitandu-l, nu i-a reprosat decat ca "e manipulat". Or, e notoriu in tara in care guvernele se fac si se desfac de ani de zile la Antene si in care, prin traditie, de la Alexandru Machedon incoace, se tot minte poporu' cu televizoru', ca a fi manipulat nu este o afectiune izolata, ci o deviere mentala colectiva.

Asa de bun fiind sefu' de partid al Vioricai Dancila, ma intreb (serios si eu) cat o va mai fi avand oare premierul nipon inainte de a fi demis in Biroul Politic al PSD? Pardon, in CEx, cum i se spune mai nou inaltului for PCR-ist?

Pe scurt: Cer excesiv daca insist cand starui sa rezist sa-i cer sefului statului roman sa scoata tara din bascalia nesfarsita in care, in loc sa guverneze, o tot arunca, neostoit, partidul guvernamental? Exagerez daca il rog fierbinte pe presedinte sa dea suveranului, poporului in speta, posibilitatea de a se pronunta, in alegeri anticipate, asupra modului in care a inteles PSD-ALDE-UDMR sa se achite de datoria de a guverna in folosul romanilor si Romaniei?

Mi se va replica instantaneu ca sunt naiv. Sau, cine stie, maniac. Ca am obsesii, idei fixe. Ca, pesemne, sufar de tulburari de perceptie. Ce, nu stii dom-le ca PSD-ul ar castiga si anticipatele?

Ei bine, uite ce nu reusesc sa aflu de la nimeni. Daca PSD-ul e chiar atat de sigur de victorie, de ce oare le refuza? De ce se teme de anticipate ca dracu' de tamaie? Din vreo manie? Dintr-o teleormanie?

Petre M. Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Viorica Dancila premier Iohannis , #premier