Cu ce strategie a mers Viorica Dancila la Strasbourg si cum a esuat in fata liderilor europeni

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 08:39
17711 citiri
Cu ce strategie a mers Viorica Dancila la Strasbourg si cum a esuat in fata liderilor europeni
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Afisand un discurs de prim-ministru mandru si independent, care raspunde doar in fata propriei tari, redusa, desigur, la majoritatea parlamentara, prim-ministrul Viorica Dancila a esuat in a-i convinge pe parlamentarii europeni nu numai ca Romania va exercita onorabil presedintia Consiliului UE, dar mai ales ca Guvernul Romaniei intelege ca fentarea statului de drept nu e o optiune europeana.

Tonul ostilitatilor l-a dat chiar premierul Romaniei, anticipand criticile fatise care vor veni din partea unor lideri europeni, deloc dispusi sa treaca cu vederea nu atat competentele politice si administrative ale Guvernului de la Bucuresti, cat mai degraba periclitarea normelor democratice, esentiale in constituirea Uniunii Europene.

Viorica Dancila a anuntat, raspicat, ca romanii resimt o inegalitate de tratament in Uniune, mai ales ca nu sunt primiti in Spatiul Schengen. Anuntul premierului roman a capatat nuante de santaj, pentru ca in aceasta dezamagire a cetatenilor romani se poate inradacina o indepartare de Europa. Mai ales ca vin alegerile europene, gestionate tocmai in mandatul Romaniei.

Si-a asumat un discurs in numele romanilor, pe care ii reprezinta, dar s-a referit la Guvernul Romaniei fie prin genitivul "Guvernul meu", fie in declinarea la persoana a II-a plural: "Guvernul nostru". Nu e o nuanta usor de remarcat, dar, in ansamblul celor doua discursuri tinute in plenul de la Strasbourg - cel de deschidere si cel de raspunsuri si concluzii - s-a putut vedea aceasta dihotomie intre Romania, cand e vorba despre cei care critica actiunile PSD/ALDE, si Guvernul meu/nostru, cand e vorba despre legitimarea masurilor de la Bucuresti, inclusiv intentia unei amnistii generalizate.

Sigur, Viorica Dancila a reamintit ca nu are pe masa un proiect numit asa, al amnistiei, dar ca e imperativa, nu-i asa?, apararea persoanelor nedreptatite de justitie.

Strategia Vioricai Dancila a fost aceea a deschiderii ofensivei, pentru a puncta in registrul independentei fata de Uniunea Europeana, in ceea ce priveste deciziile Executivului de la Bucuresti. Nu s-a sfiit nici sa aminteasca de protestele din Franta, care sunt gestionate pe plan national, fara ca vreun europarlamentar francez sa isi denunte tara in fata Portii suverane.

Si, totusi, Viorica Dancila a vorbit degeaba sau, mai degraba, a vorbit tot pentru ai ei. Tara din discursul premierului roman - cea in care economia e pe crestere, somajul in scadere, nivelul de trai il depaseste pe cel din multe state europene, iar justitia e pe cale sa atinga perfectiunea, odata ce amnistia mascata isi produce toate efectele - nu a coincis cu tara din discursul unor europarlamentari straini: o tara in care Guvernul apara interese de clan si duce un asalt contra regulilor democratice, iar cetatenii ies in strada, in numele libertatilor recastigate dupa caderea comunismului.

Cu cat s-a chinuit Viorica Dancila sa echivaleze majoritatea parlamentara PSD/ALDE cu poporul roman, cu atat au incercat liderii europeni sa separe lucrurile si sa ii apere pe romani, diferentiindu-i de un Guvern care, oricat s-ar lauda cu o crestere economica pe hartie, ofera, de fapt, o scadere a democratiei si a stabilitatii sociale.

Bunastarea, o stiu europenii, adica si romanii, nu se masoara intr-o iluzorie crestere a pensiei, ci si in climatul social si politic care genereaza increderea investitorilor in Romania si sentimentul de siguranta al cetatenilor, ca isi pot creste si educa copiii in aceasta tara.

Guy Verhofstadt a spus-o chiar: Nu critic Romania, nu ii critic pe romani. Este vorba despre Guvernul PSD/ALDE, despre Calin Popescu Tariceanu si despre un Parlament a carui majoritate incalca recomandarile forurilor europene.

Dar Viorica Dancila nu e pe cont propriu nici la Strasbourg, nici la carma Guvernului (lor) . Singura strategie pe care o avea la dispozitie aparatul gruparii care conduce Romania este aceasta a unui joc nationalist, extrem de periculos pe termen mediu si lung, pentru ca erodeaza cultura politica, dar care poate da roade pe termen scurt, iar Liviu Dragnea nu are mult timp la dispozitie sa rezolve amnistia si mai ales ducerea in minorat a institutiilor de justitie.

Tabloul zilei de la Strasbourg este unul negativ pentru Romania, singura tara a carei presedintie UE naste ingrijorari, critici si tensiuni, odata cu necesitatea ca Uniunea Europeana sa creeze mecanisme care sa sanctioneze mai bine derapajele democratice intr-un stat membru, pentru ca asta submineaza intreaga Uniune, indiferent de grupul politic.

De obtinut, prim-ministrul Dancila a obtinut un singur lucru: avertismentul clar ca Romania se apropie de declansarea Articolului 7.

Citeste si Cum vad polonezii discursul lui Tusk de la Ateneu. Intre Bucuresti si Varsovia, "magar de magar se scarpina" Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorica Dancila Parlamentul European, #Viorica Dancila stat drept, #Viorica Dancila amnistie , #premier