Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viorica Dancila > guvern
A   A   A

Romania la presedintia UE: Stafeta a fost preluata de un ministru demisionar si unul care vrea limitarea dreptului de munca

Romania la presedintia UE: Stafeta a fost preluata de un ministru demisionar si unul care vrea limitarea dreptului de munca
Foto: Twitter/Ro in UE
O delegatie consistenta a Guvernului Romaniei, condusa de premierul Viorica Dancila, se afla in aceste zile la Bruxelles pentru a prezenta si discuta prioritatile din timpul mandatului Romaniei la presedintia rotativa a Consiliului European.

Marti, ministrii au participat la diverse reuniuni importante la Bruxelles. In cadrul acestora le-a fost predata, simbolic, stafeta presedintiei forurilor pe care le vor patrona de la 1 ianuarie 2019.

Astfel, au preluat stafeta ministrul Transporturilor, Lucian Sova, si cel al Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a preluat stafeta presedintiei Consiliului Uniunii Europene pe domeniul transporturilor de la omologul sau, ministrul austriac Norbert Hofer. La Bruxelles a fost ultima reuniune a ministrilor transporturilor din UE sub actuala presedintie a Austriei", a transmis, pe Facebook, Ministerul de Transporturi din Romania.


Lucian Sova si-a dat insa demisia de la Ministerul Transporturilor pe 22 noiembrie, asa cum i-a cerut-o partidul din care face parte, PSD. In locul lui, social-democratii au propus-o pe Lia Olguta Vasilescu, insa aceasta nominalizare nu a fost acceptata de presedintele Klaus Iohannis, astfel ca, desi demisionar, Sova continua sa conduca portofoliul.

De acelasi moment s-a bucurat si Eugen Orlando Teodorovici, care a preluat stafeta de la austriacul Hartwig Loger.

"Dupa 100 de ani de la Marea Unire, Romania deschide un nou capitol in istoria sa si preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a preluat de la omologul sau austriac Presedintia Consiliului ECOFIN.
Ministrul roman al Finantelor va prezida reuniunile Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) in perioada ianuarie-iunie 2019. Timp de sase luni de zile, ministrul Eugen Teodorovici va asigura o reprezentare echilibrata si pragmatica a intereselor economice si financiare ale Uniunii Europene", ne anunta pe Facebook Ministerul de Finante.Teodorovici a socat saptamana trecuta anuntand ca le-a propus omologilor sai din UE sa fie restrictionat dreptul la munca in spatiul comunitar la cel mult 5 ani, astfel incat tari ca Romania sa nu ramana fara lucratori.

Oficialul de la Finante a sustinut ca a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor sai, ministrii de Finante din Europa.
"Poate suna asa mai restrictiva sau de alta factura, dar asta este: trebuie sa invatam, la nivel european, ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Si, in interesul Uniunii Europene de a tine cu adevarat statele unite, la nivel european, trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu intaresti partea de vest si lasi restul Europei, din fel de fel de conditii, in afara", a mai spus Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finantelor a precizat ca, spre deosebire de tarile din Vest care au nevoie de o schema contra somajului, tarile din Est, inclusiv Romania, au nevoie de o schema de reintoarcere a muncitorilor care au migrat, astfel ca si aici abordarea trebuie sa fie diferentiata pentru a asigura un echilibru.
"Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministrii de Finante din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictiva sau de alta natura aceasta masura, dar asta este. Trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa din fel de fel de conditii, in afara.

In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie, dupa primul permis, sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Asa, daca ajunge in Germania si tot primeste drept de munca, deci nu o sa se intoarca in veci in Croatia, Romania de unde a plecat. Maxim 5 ani si, la revedere, sa te duci in alta tara sa iti cauti loc de munca", a spus Teodorovici, starnind reactii dure incluisv de la lideri europeni care i-au amintit ca dreptul la libera circulatie e un principiu fundamental, intarit in toate tratatele UE.
Teodorovici vrea ca dreptul romanilor de a lucra intr-o tara din UE: Maxim 5 ani si la revedere!Liderul PPE il critica pe Teodorovici: Politicienii sa nu ingradeasca libera circulatie, ei nu pot decide in legatura cu dreptul meu de a sta unde doresc
Amintim ca acelasi Teodorovici declara, in august, fara sa indice sursa statisticii, ca sunt 10 milioane de romani plecati din tara si sugera atunci ca acesti cetateni ar putea fi folositi pe post de spioni.

Teodorovici sustine ca sunt 10 milioane de romani plecati din tara si vrea sa-i faca spioni "inducandu-le idei" (Video)
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 13:38
 Autor:Alexandra Sandru

 Articol citit de 4447 ori

Citeste si: