Remaniere, rafuiala, farsa ori toate trei la un loc?

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 08:12
9577 citiri
Remaniere, rafuiala, farsa ori toate trei la un loc?

Duritatea cu care presedintele tarii a respins o noua remaniere guvernamentala, dupa ce abia se aprobase una, demonstreaza ca domnul Iohannis s-a cam saturat de remanieri, intelege ca degeaba i-a tot dat "inca o sansa" guvernarii PSD+ALDE si ca de acum incolo, ca sa folosesc o vorba populara, a intarcat balaia.

Cele petrecute arata pe de o parte ca presedintele devine neclintit in a nu mai ceda, iar pe de alta parte ca doamna Dancila, in naivitatea sa, este departe de a intelege obligatiile sale de prim ministru fata de presedintele tarii, de alte autoritati si de asteptarile romanilor, satui sa-si vada liderii jucandu-se non stop de-a remanierea.

Caci daca asistam de fiecare data la un fel de balci public pe tema remanierilor, aceasta este cauzata in mare masura lipsei de condescendenta in pozitionarea prim ministrului fata de presedinte. O discutie prealabila la Cotroceni ar fi evitat multa tevatura.

Comunicarile postale dintre doua palate

Sa luam chiar cazul de fata. Ce a facut doamna Dancila? Se vede cat de colo ca a hotarat sa schimbe trei ministri nu pentru ca asa a voit dansa, ci pentru ca asa i-a dictat partidul. Fireste, ca om practic, care stie ca a fost numita in functie cu votul majoritar al partidului, nu putea sa nu tina seama de acesta.

Dar ca inalt demnitar, ca persoana care se respecta si care vrea sa fie respectata, este inadmisibil sa nu fi discutat respectivele propuneri in prealabil cu domnul Iohannis, sa nu fi tatonat pozitia dansului si sa nu se fi asigurat ca are sanse de succes, inainte ca faptul sa devina eveniment public.

Este inadmisibil ca o masura de asemenea importanta precum inlocuirea a trei ministri sa fie tratata printr-o scrisoare, ca orice instiintare de la primarie catre contribuabilii locali.

Inabilitatea premierului Viorica Dancila este si mai izbitoare cand aflam ca domnia sa l-a sunat pe domnul Iohannis abia dupa ce a trimis propunerile prin posta, ca sa atentionaze asupra urgentei, si nu inainte, ca sa se consulte si sa afle opinia celui de la care asteapta decizia.

Ghici unde se spala rufele murdare ale Guvernului

Cel putin asa a fost informata opinia publica pana recent. Dupa anuntul presedintelui insa, doamna Dancila nuanteaza altfel: "Sunt un om al dialogului si am incercat, asa cum era si firesc, sa am cu presedintele Iohannis o discutie premergatoare acestei decizii".

Nu explica insa nici in ce a constat incercarea si nici de ce discutia n-a avut loc. A fost refuzata de presedinte? A intervenit un mal entendu? O acuza la asemenea nivel nu poate fi lansata in spatiul public si lasata in coada de peste.

In opinia mea, doamna Dancila a gafat. I s-a adresat presedintelui, asa cum stie intreaga opinie publica, dupa ce a trimis scrisoarea, ca sa urgenteze rezolvarea, nu ca sa-i consulte opinia, si sa evite impresia ca isi spala rufele murdare in alta parte, decat in familie.

Iar cand vorbesc de rufe murdare, n-o spun degeaba. Insusi presedintele, in expunerea televizata, lasa impresia ca remanierea este cauzata nu din intentia de a imbunatati munca in Guvern, ci din dorinta de rafuiala.

Presedintele are diplomatia sa nu comenteze public cine cu cine se rafuieste, dar cel putin un caz este notoriu: Tudorel Toader nu pleaca pentru ca si-a depasit prerogativele de ministru, pentru ca nu le-a indeplinit conform atributiilor sale, ca n-a respectat Constitutia sau a incalcat legea.

Este notoriu faptul ca pleaca intrucat nu s-a supus ordinelor de la partid cu privire la modificarea unor legi prin ordonante de urgenta si nu altfel.

Este cu ochi si cu sprancene ca respectivele OUG vizau ocrotirea liderului PSD de mana lunga a legii si de o condamnare deja dispusa in prima instanta, iar cuvintele lui Toader care au provocat rafuiala spun totul "nu vad urgenta ordonantelor de urgenta". Nu vede ca-i urgent sa se salveze Dragnea? Mazil!

Dar este jenant sa auzim ca, in locul unui profesor universitar de la Iasi, doamna Dancila propune un domn caruia nu-i reusise profesia de inginer, si-a luat licenta in drept la cursurile fara frecventa - invatamantul la distanta cum i se spune acum - si s-a pomenit expert intr-un domeniu unde n-are nicio expertiza. Ce alta isprava buna poate face la Ministerul Jutitiei domnul Nicolicea decat sa propuna legi si ordonante, care sa fie toate pe placul partidului?

Planul A a cazut, iar planul B nu e clar

Dar, daca in cazul domnului Toader este relativ clar de ce pleaca, in cazul celor doua doamne, respectiv Rovana Plumb si Natalia Intotero, cred ca rufele murdare se spala pe un alt palier, pe care nu-l cunoastem.

In orice caz, explicatia conform carora pleaca sa se pregateasca pentru candidatura la europarlamentare cade in ridicol, daca observam ca pe acceasi lista cu candidatii PSD in care apar ele apare si un domn Liviu Brailoiu, propus tocmai bine sa ocupe postul de ministru pentru relatia cu romanii de pretutindeni.

Adica doamnele Plumb si Intotero pleaca din ministere pentru ca sunt pe o lista, unde figureaza si Brailoiu, propus sa vina in locul uneia din ele la ministerul respectiv. N-are dreptate presedintele sa spuna ca remanierea este neavenita?

Daca, inainte de a trimite scrisorile la Cotroceni, doamna Dancila s-ar fi consultat cu presedintele direct sau telefonic, nu s-ar fi expus din nou la comentarii care nu ii sunt deloc favorabile.

Poate ca doamna Viorica nu observa, dar una este condescendenta pe care i-o impune functia in raport cu presedintele si alta este relatia ei cu partidul.

Majoritatea este tot mai subtire

Probabil coalitia ar fi ramas incurcata, iar Viorica Dancila ar fi reclamat ca domnul Iohannis ii blocheaza Guvernul, daca presedintele n-ar fi intuit dificultatea in care se pune guvernarea si n-ar fi oferit o solutie temporara: interimatul. Exista si alta solutie, dorita de radicalii din partid, dar asta era din capul locului imposibila: restructurarea guvernului.

De ce ar fi imposibila: pentru ca doamna Dancila e rezervata la asa ceva, ba chiar cred ca se opune. Are motive serioase: restructurarea inseamna supunerea intregului guvern, inclusiv premierul, la un nou vot in Parlament. Intebarea este: se mai poate conta pe majoritatea manipulata mereu de Liviu Dragnea, persoana a carei credibilitate se prabuseste in picaj?

Suntem departe de majoritatea "solida" de alta data. Numerosi pesedisti au migrat catre Ponta, altii sunt aseptati cu bratele deschise. UDMR trimite semnale ca s-a cam saturat sa gireze guverne PSD-ALDE, parlamentarii celorlate nationalitati devin tot mai rezervati si chiar ALDE este amenintat cu excluderea din grupul european. Isi mai poate permite Viorica Dancila sa se expuna votului intr-un Parlament pe care nu mai este sigur cine il controleaza?

In plus, actuala guvernare este zdruncinata de sindromul instabilitatii generale care pluteste asupra mediului politic, chiar intr-un an electoral. Simte toata tara, simte si Europa ca am schimbat in doi ani trei guverne si nenumarati ministri. Unde este stabilitatea solida, pormisa de Dragnea in 2016?

Sunt de neinlocuit la Bruxelles doamnele Plumb si Intotero a caror plecare destabilizeaza Guvernul la Bucuresti?

Vede si un copil ca nu facem autostrazi, n-am inceput cele 8 spitale regionale promise, plus unul republican, ca scolile stau tot fara apa curenta si fara toalete, ca 400.000 de copii romani se culca seara nemancati, ca preturile cresc, datoria devine uriasa, iar doamna Viorica declara ca ne-a scos din noroaie!

Dupa remanierea de acum cateva luni, cand presedintele Iohannis acuza coalitia pentru neseriozitate, iata si alta cel putin la fel de neserioasa. Tudorel Toader n-a devenit mai rau dupa decembrie. El putea fi inlocuit atunci, iar doamnele Plumb si Intotero nu era musai sa fie scoase din guvern inainte sa fie trimise la Bruxelles.

Hai, ca se vede cu ochiul liber: aici nu este vorba numai de rafuieli si farse cum sugereaza presedintele, ci si de plata unor cecuri in alb, emise mai demult de Liviu Dragnea si cu scadenta exact la europarlamentare.

Partidului i-a esuat planul A cu remanierea, planul B cu restructurarea n-are nicio sansa fara voia doamnei Dancila, iar pe aceasta o sperie in asa masura perspectiva unui vot in Parlament, incat a si anuntat ca aplica planul C, interimatul propus de domnul Iohannis, caruia corect ar fi sa-i multumeasca sincer pentru ca i l-a oferit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ministri interimari, #Rovana Plumb demisie, #Natalia Intotero demisie, #Eugen Teodorovici ministru interimar, #Ana Birchall ministru interimar , #premier