PSD+ALDE au inceput anul cu stangul

Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 22:32
12057 citiri
PSD+ALDE au inceput anul cu stangul

Multe merg anapoda, dar sa incepi anul fara un buget definitivat, ba chiar aprobat, asta mi se pare cea mai buna dovada privind diletantismul si orbecaiala unui guvern care se pretinde nu numai foarte bun pentru noi, dar bine pregatit si pentru presedintia rotativa a Consiliului UE, pe care tocmai a preluat-o.

De asta ati facut evaluarea ministrilor si remanierea, domnilor lideri, ca sa nu fie in stare Guvernul sa definitiveze un buget, care trebuia prezentat in Parlament pentru dezbateri inca din noiembrie trecut? Bravos, coalitie! Halal partid!

Nu stiu daca doamna Dancila este constienta ce bomba cu ceas ticaie sub scaunul domniei sale, dar, daca s-ar pomeni intr-o buna zi ca, fara buget aprobat, nu poate plati nici salariile si pensiile, nici macar mult trambitatul salariu minim marit, asta ar putea sa declanseze un tsunami, capabil sa inece toata protipendada partidului, inainte de expirarea termenului de garantie, prevazut pentru mandat.

Omul care asigura bani pentru buget a fost dat afara

Dezastrul nu mi se pare imposibil, in conditiile in care premierul, Guvernul, consilierii lui si ceilalti din jur tin ascunse motivele pentru care atatia specialisti in finante cati roiesc la Palatul Victoria n-au putut face niste socoteli aritmetice, pentru a prezenta bugetul in termenul prevazut de lege.

Deja s-a anuntat ca plata pensiilor pe ianuarie nu va mai incepe la inceputul lunii, ci de la data de 15 ca altadata, cu motivatia ca postasii n-au lucrat de Anul Nou. Cam slaba motivatia, daca tinem seama ca Anul Nou nu dureaza doua saptamani!

Chiar daca motivele pentru care nu avem inca buget sunt ascunse in laboratoarele Guvernului, nu inseamna ca nu le putem banui, urmarind logica lucrurilor sau citind printre randuri. Caci iata ce observ:

De cand a inceput guvernarea PSD+ALDE, expertii in economie si specialisti de prestigiu in probleme financiare au tot atras atentia asupra nesustenabilitatii programului de guvernare si asupra unui inerent moment cand lipsa fondurilor urma sa produca o explozie.

Bugetul pe 2018 a scapat ca prin urechile acului, dupa trecerea contributiilor de la angajator la angajat. In 2019, inghesuiala a devenit si mai stransa, urechile acului mai inguste, iar cel care colecteaza taxele tocmai a primit un sut in fun. Pentru ce altceva, decat pentru faptul ca nu sunt bani?

Este in pericol pragul de deficit?

La intrebarea repetata a presedintelui "aveti bani de pensii si salarii?", guvernantii au raspuns totdeauna ritos, printr-un fel de "da", cam cum ar raspunde mireasa la primarie, cand e intrebata: vrei sa te casatoresti cu domnul?

Niciodata, dar absolut niciodata, nici doamna prim-ministru, nici ministrul Finantelor, nici altcineva n-a dat o explicatie - asa cum s-ar fi cuvenit intr-un dialog cu presedintele tarii - ceva din care sa rezulte ca respectivii bani provin din colectari de taxe si contributii sau din credite sau din alta parte.

La asemenea raspuns, era normal ca presedintele sa aprecieze ca interlocutoarea nu face fata functiei si ori nu stie daca are bani, ceea ce e rau, ori stie si nu spune, ceea ce e si mai rau.

Nici opinia publica n-a primit un raspuns mai detaliat privind banii de salarii si pensii. Este normal, deci, privind bugetul neterminat pentru anul care a inceput, sa ne punem aceeasi intrebare fireasca: aveti bani sau ne-ati amanetat pe noi, ca sa le puteti plati?

De altfel, face valuri declaratia unui senator liberal, care sustine ca estimarea deficitului bugetar, tinuta la secret in laboratoarele Puterii, este in realitate de 5%, mult peste tinta de 3% asumata prin Pactul de Stabilitate si Crestere (MTO), confirmata ritos si repetat de dl Teodorovici, reconfirmata tot repetat de doamna Vasilica-Viorica si garantata pe sub mustata de insusi Liviu Dragnea.

Nu-i tot una, lei sau euro

Poate n-as da importanta informatiei vehiculate de senatorul liberal daca n-as fi observat naivitatea cu care ne baga pe gat ministrul Finanteor masurile sale fiscale, tocmai in momentul cand bugetul ar trebui sa fi fost gata: asa zisa "taxa pe lacomie", incercarea de a inhata la stat banii pilonului II de pensii (privat), sau macar o parte din cotizatiile viitoare, o noua "taxa pe viciu" pentru jocurile de noroc, anularea reducerii TVA de la 19% la 18% si altele.

Nu scap din vedere nici un urias fond de investitii, anuntat de dna Dancila la 10 miliarde de LEI, iar de dl Dragnea la tot 10 miliarde, dar EURO, nu lei. Chiar sunt curios sa aflu cat din aceasta suma este prevazuta pe 2019 si cum intra ea in buget: cu incaltatorul, din credite, sau a fost o gluma, ceva in genul prevederilor pentru autostrazile din programul de guvernare?

Nu e cazul sa punem in discutie aici principiul diferitelor taxe, dar felul in care apar ele intempensiv tocmai in preajma definitivarii bugetului, felul cum s-au aprobat "pe repede inainte" prin ordonanta de urgenta si nu prin lege dezbatuta in Parlament, toate dau de inteles ca ceva e putred in Danemarca.

Ce frumoasa este viata pe insulele, coastele, partiile si plajele indepartate!

Ce anume este putred nu stie nimeni exact, intrucat din laboratoarele unde se prepara bugetul in eprubeta nu transpira nimic pentru omul de rand. Un lucru este insa clar: bugetul trebuie aprobat in Parlament, iar parlamentarii au plecat in vacanta cu destinatii cat mai exotice, dupa ce la noi s-a anuntat o iarna grea, cu ninsori, viscol si probleme in continuare la calorifere.

Relaxarea este atat de mare, incat insusi Liviu Dragnea, care pana acum era hotarat sa lupte pana la capat cu statul paralel, cu binomul, cu sorosistii si cu alti dusmani, si-a delegat pe o luna de zile lupta pana la capatul ei colegului "Alta Intrebare" de la Camera.

Pe scurt, a disparut intr-o directie necunoscuta, poate in insulele Maldive, cum scria un ziar "pe surse", poate in insulele Andive, cum anunta deunazi voioasa o crainica, fara sa observe ca andivele sunt legume si nu insule.

Este dreptul lui, nu-l pot contesta. In orice caz, ma indoiesc ca alesii nostri, obositi dupa munca din sesiune, vor parasi insulele, coastele, partiile, plajele si alte ispititoare peisaje, ca sa le voteze romanilor bugetul. Punem pariu?

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#buget 2019, #Dancila buget 2019 , #PSD