Noul congres al PSD, o tichie de margaritar a doamnei Viorica Dancila

Duminica, 18 August 2019, ora 18:54
16057 citiri
Noul congres al PSD, o tichie de margaritar a doamnei Viorica Dancila

Nu sunt un fan al Vioricai Dancila - ba chiar dimpotriva - si nu pot fi acuzat ca ma ingrijoreaza dezastrul pe care il pregateste atat pentru dansa personal, cat si pentru partid, candidand la cea mai inalta functie in stat.

Dezastrul e in primul rand pentru dansa. Mai are cativa ani pana la pensie si ii va fi foarte greu sa-si gaseasca un post vacant de profesoara la liceul din Videle, dupa ce nu va intra in turul doi. Cu atat mai mult pentru partid, intrucat nimic nu este mai dezastruos in politica decat sa te decapitezi singur, la putin dupa ce te-a decapitat Justitia.

Dar daca gasca din fruntea partidului isi merita soarta, n-as putea spune acelasi lucru despre doctrina social-democrata. Indiferent de optiunea unora sau a altora, indiferent de opinie, social-democratia nu trebuie confundata cu profitorii ei, cu cei care, pe fondul unei ideologii de succes la altii, la noi pun intreaga societate in slujba propriilor lor interese, hulpave si nesatioase.

Social-democraia este necesara, dar numai una autentica

In opinia mea, Romania are nevoie de o social-democratie sanatoasa si competitiva in lupta politica, de un adevarat partid social-democrat, care ajungand maine in Opozitie - ceea ce este foarte probabil - sa poata cenzura eventualele derapaje ale viitoarei Puteri si sa mentina un echilibru, atat de necesar in politica si atat de absent astazi.

Fara asemenea forta, derapajele sunt inevitabile, intrucat nu s-a nascut inca partidul politic ideal, capabil sa-si conduca tara impecabil si de unul singur, adica necenzurat de nimeni.

Asemenea incercari n-au reusit decat sa nasca dictaturi, iar romanii stiu mai bine decat multi altii ce inseamna asta.

Repet, social-democratia din tara noastra, compromisa in ultimele decenii de conducatorii ei, nu trebuie distrusa. Trebuie salvata. Dar cine s-o salveze? In niciun caz, Viorica Dancila, un personaj lipsit de cultura, avid de putere, cinic si odios, care se preface ca nu intelege de ce este huiduit pe unde isi face aparitia.

O salveaza oare Victor Ponta? Sa fim seriosi! Ponta mimeaza social-democtratia, numai pentru ca formatiunea lui sa nu para un partid fara obiect. Dar nu renasti doctrina, asezandu-te inapoi, undeva pe scara demarata de Iliescu si ajunsa la Dancila, via Ponta si via Dragnea.

Ca sa renasti social-democratia in Romania, trebuie sa urci alta scara, inca neumblata, fara sa te izbesti cot la cot cu groparii doctrinei: Dancila, Orlando, Fifor si altii cativa. Nu pot crede ca printre cei vreo 600.000 de membri nu exista si cateva persoane destoinice, abnegate, nepatate penal si nici macar banuite de asa ceva, dispuse sa demonstreze ca aveau in ranita bastonul de maresal, dar nu-l tineau la vedere.

PSD n-a publicat pana astazi sondajul oficial pentru prezidentiabilul sau

Pana atunci, actualul lider face atata cat il tin puterile. Adica... mai nimic. Viorica Dancila a etalat in public o demonstratie de impotenta politica fara egal, programand doua congrese, unul dupa altul.

Singurul argument prezentat de domnia sa publicului a fost nevoia unui sondaj, pentru a-l prezenta unui alt congres si a hotari persoana cea mai bine plasata sa candideze la prezidentiale.

In numele democratiei, presedintele partidului sustinea ratos ca nu poate participa la asemenea candidatura decat numai o persoana stabilita in urma unui studiu sociologic si nu una scoasa din palarie.

Si ce a iesit din asta? Zero. Chiar mai rau decat daca o scotea din palarie: PSD nici n-a indraznit sa publice oficial rezultatele sondajului. Si atunci de ce a fost nevoie de doua congrese, mult stimata doamna Viorico? Numai ca sa cheltuim banii partidului, sa ne dam mare, sa ne fandosim la tribuna si sa multumim pentru ovatii celor adusi cu autocarele la Bucuresti, anume in acest scop?

Raspunsul este mult mai trist decat pare. Doamna Vio n-a dovedit fler nici cat o domnisoara de pension si n-a simtit ceea ce stia deja tot satul, chiar si fara sondaj: ca nu poate fi dansa cea bine plasata, oricum ai socoti.

Colac peste pupaza, rezultatul sondajului tot s-a aflat, iar cel mai bine plasat a iesit tocmai cel pe care-l dorea plasat cel mai rau. Ati ghicit, Calin Popescu Tariceanu. Chiar daca respectivele cote ale liderului ALDE au fost cumva ajustate din condei (e o simpla banuiala a mea!), tot Tariceanu ar fi avut mai multe sanse decat Viorica sa intre cumva in turul doi.

Cine ii cere imperios doamnei Dancila sa candideze la prezidentiale?

Cred ca sefa partidului isi musca buzele la ora asta, regretand ca n-a rezolvat chestia cu candidatura la prezindentiale inca de la congresul din iunie, ca sa nu se mai intrebe lumea la ce a trebuit un al doilea congres, daca la rezultatul sondajelor nu se mai uita nimeni.

Marea tristete a congresului este aceea ca, imediat ce vor intra participantii in sala, imediat ce liderii se vor aseza la tribuna si cand tehnicienii vor ilumina feeric intreaga adunare, se vor uita deodata nedumeriti unul la altul si se vor intreba, absolut ca Haplea: noi pentru ce am venit aici?

Atunci isi vor aminti desigur cum clama Vio la inceputurile domniei sale ca nici nu se gandeste sa candideze la presedintie, ca este gata sa se sacrifice pentru oricare altul, fie din partid, din coalitie sau de afara.

Ce gura de oxigen pentru Tariceanu, care calculeaza de multa vreme ca, faute de mieux, PSD va fi strans cu usa sa sustina colegul de coalitie!

Pe neasteptate, insa, dupa ce s-a consultat desigur cu CEx, BPN si alte asemenea cifruri, doamna Vio a declarat public ca, totusi, va candida "daca i se va cere". Niciodata n-a precizat cine o va cere, dar, in virtutea unei vechi traditii, era evident cine: masele de lideri locali, oamenii muncii, cei care participa la mitingurile electorale organizate anume pentru ca mitingistii s-o "ceara".

Contracandidatii se retrag unul cate unul, ca sa-i lase sefei culoar liber

Nu e clar sub ce forma au cerut-o mitingistii si liderii din judete, dar este limpede ca numaidecat contracandidatii Fifor si Orlando s-au retras strategic, ca sa-i lase culoarul liber doamnei Vasilica, iar eventuala contracandidata Gabriela Firea - singura cu oarecare sanse sa apuce turul doi - s-a retras brusc, dupa o sedinta cu usile ferecate.

Astfel, dupa ce s-a observat ca Firea era atat de bine plasata, incat sondajelor le-a fost rusine s-o mai ia in calcul, si dupa ce insasi coalitia era amenintata daca se burzuluieste ALDE la ea, CEx si BPN au hotarat exact, cu putin inainte de congres, ce trebuie sa hotarasca congresul.

Partea buna este ca, daca nu va intra in turul doi, doamna Vasilica isi va da sigur demisia, ca sa se tina de cuvant. Partea proasta este ca, imediat dupa ce o da, isi va retrage demisia, "daca i se va cere". Partea si mai proasta este ca sigur i se va cere.

Intrucat toate astea le intuieste lumea inca de pe acum, este normal ca participantii la congresul de peste nici o saptamana sa se uite unii la altii punandu-si fiacare intrebarea prostului: "Eu pentru ce am venit? Ce caut eu aici?"

Cum pentru ce? Ca sa respectam statutul, sa hotaram in mod democratic prin vot si pentru ca nimeni sa nu ia hotarari de unul singur, pana nu hotaraste partidul cu majoritate. Nu e clar? Este cineva contra? Se abtine cineva?

Hai, ca-i buna si unanimitatea la ceva!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Congres PSD Viorica Dancila, #Viorica Dancila candidat prezidentiale, #candidat PSD prezidentiale, #Gabriela Firea retragere candidatura przidentiale , #candidat prezidentiale