Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila e pe ultima suta de metri. Opozitia anunta calendarul

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 18:36
5263 citiri
Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila e pe ultima suta de metri. Opozitia anunta calendarul
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Opozitia anunta ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila e pe ultima suta de metri, zilele acestea fiind stabilite ultimele detalii. Presedintele USR Dan Barna a anuntat ca actiunea va avea loc in cursul acestei saptamani, in timp ce PNL va avea maine o sedinta pe aceasta tema, urmand sa anunte apoi concluziile. Liderul PMP Eugen Tomac a fost ceva mai precis, anuntand ca va fi depusa miercuri.

"Maine sau poimaine probabil vom depune motiunea de cenzura. Continuam discutiile cu toti parlamentarii si din arcul guvernamental si din Opozitie - evident acolo lucrurile merg mult mai bine, cum e logic sa fie. In momentul in care avem date noi, o sa vi le transmitem", a declarat Barna la Parlament.

El a adaugat ca nu doreste sa intre in subiectul referitor la numarul de voturi, pana cand negocierile pe marginea motiunii nu vor avea un final.

"Dupa cum am mai zis, am un optimism temperat vizavi de aceasta motiune de cenzura. (...) Ieri nu am avut discutii cu domnul Ponta", a adaugat Dan Barna.

Intrebat daca a discutat cu reprezentantii UDMR, el a spus: "Face parte (n.r. - discutia cu UDMR) din subiectele pe care le discutam in aceste zile, inclusiv astazi. Vor mai fi discutii cu toata lumea, fara indoiala".

In ceea ce priveste existenta unei propuneri de premier, intr-un viitor guvern care ar inlocui Cabinetul Dancila, Barna a aratat ca, in momentul de fata, miza este motiunea de cenzura.

"Toate celelalte subiecte legate de premier-alternativa sunt verbalizate de o persoana sau alta. Dar astazi miza este sa vedem daca motiunea poate sa stranga numarul de voturi necesar. Dupa care vom discuta si despre alternative de premier", a spus liderul USR.

De cealalta parte, liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a spus ca in sedinta Biroului Executiv de marti va fi decis calendarul motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Dancila, precizand de asemenea ca motiunea va fi depusa in aceasta saptamana.

In ce-l priveste pe presedintele PMP, Eugen Tomac, acesta a declarat ca liderii partidelor de opozitie au stabilit ca textul motiunii de cenzurava fi depus in Parlament miercuri, 12 decembrie.

"Astazi (luni - nr.r) s-a stabilit un calendar pentru depunerea motiunii de cenzura. Vrem sa punem in plenul de miercuri votarea la vot final revocarea presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si a vicepresedintelui Florin Iordache si depunerea textului motiunii de cenzura. Vrem sa facem doua bucurii romanilor", declarat liderul PMP.

Tariceanu nu le da sanse de izbanda

In schimb, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca partidelor de opozitie le lipsesc 50 de voturi pentru a adopta o motiune de cenzura, chiar daca "patru parlamentari au dezertat" saptamana trecuta.

"In aritmetica parlamentara, in momentul de fata, problema majora care se pune este: Opozitia, daca vrea sa depuna o motiune de cenzura, are numarul necesar sau nu? Din calculele pe care le-am vazut, le lipsesc 50 de voturi. Asa ca ceea ce au facut saptamana trecuta - ca sunt patru parlamentari care au dezertat, sa spunem asa, nu cred ca rezolva problema", a declarat liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

El a apreciat ca si fostului premier Victor Ponta i se pare hilara alternativa ca Ludovic Orban sa devina premier.

"L-am vazut pe fostul prim ministru Victor Ponta care spunea: 'Da, am vota o motiune de cenzura, dar daca e sa vina PNL-ul cu Orban, atunci n-o sa ne facem de ras sa votam asa ceva'. Adica isi dau si ei seama ca oferta alternativa este de-a dreptul hilara. Deci eu privesc treburile astea foarte serios, nu le tratez de sus", a adaugat Tariceanu.

Deputatii Ion Mociolca, Ion Spanu, Mihai Valentin Popa si Mihai Mohaci au demisionat, luni, din PSD si s-au inscris in partidul Pro Romania.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#motiune cenzura Guvern Dancila , #guvern