"Mama natiunii". Cinismul doamnei Dancila si mizele operatiunii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 11:37
24249 citiri
"Mama natiunii". Cinismul doamnei Dancila si mizele operatiunii

Povestea copilului adoptat de dna Dancila in tinerete si dezvoltarile ei reprezinta, din punctul meu de vedere, o imensa facatura, o imensa manipulare menita sa dea un impuls puternic imaginii premierului, cu mize atat pe termen scurt, cat si, nu e exclus deloc, mai ales daca ma uit spre Sputnik.md, pe termen mediu.

Din start spun ca nu-l acuz de nimic pe Catalin Tolontan, cel care a girat povestea ce s-a vrut investigatie si a devenit premisa de manipulare, nu am niciun argument pentru a considera ca a facut parte in mod constient din scenariu.

Ceea ce cred insa este ca a muscat cu toti dintii dintr-o momeala foarte bine intinsa si calibrata pe profilul sau de jurnalist de investigatii, obisnuit cu marile lovituri, de care insa a fost lipsit in ultima vreme.

Eu cred ca aceasta capcana a fost intinsa inca de la ceremonia de la Ateneu, de preluare a presedintiei ConsUE, cand fiul dnei Dancila a fost asezat ostentativ in spatele mamei, ca pentru a fi bine individualizat, pentru a primi un chip cert, pentru a deveni un personaj in jurul caruia apoi sa se poata broda.

Efectul "dezvaluirii" a fost o victimizare si, mai ales, umanizare de proportii a dnei Dancila, privita cu simpatie pentru ca a adoptat un copil, inclusiv de persoane care au contestat-o mereu vehement. Mame sunt multe, dar mame care sa-si asume cresterea unui copil pe care nu l-au nascut sunt mai putine.

Punctul culminant al operatiunii a fost atins marti seara, la Antena3, cand dna Dancila a venit sa rosteasca o poezie lacrimogena despre adoptie. Din start nu inteleg de ce a facut ceea ce pretinde ca i-a fost greu. Nu erau necesare clarificari factuale, deja eventualele suspiciuni privind legalitatea adoptiei fusesera stinse, dna Dancila nu era suspectata de nimic, nu era atacata, dimpotriva.

Deci este clar, in opinia mea, ca dna Dancila a folosit cinic propria poveste pentru a amplifica efectul emotional si a maximiza efectele scontate. Un om fara agenda dubla nu scoate la iveala chestiuni atat de intime decat daca trebuie sa clarifice o criza grava, suspiciuni care altfel nu pot fi eliminate.

Dar nici criza, nici suspiciunile nu existau. Iar cinismul de a folosi o poveste personala, de a-ti folosi propriul copil pentru un boom de imagine mi se pare fara margini.

Nu am crezut nicio clipa in autenticitatea emotionala a povestii recitate de dna Dancila la Antena3. Pentru ca erau formulari in mod evident construite de altcineva. Dna Dancila nu e vreo persoana ultraculta, are mari dificultati de exprimare in limba romana, cand am auzit-o spunand "am vazut un ghemotoc de 4 zile care parca isi striga disperarea" mi s-a parut evident, absolut evident ca nu aveau cum sa fie vorbele ei.

Si cand Mihai Gadea a intrerupt-o chiar pe propozitia cheie, dna Dancila a reluat propozitia cu exact cuvintele dinainte de intrerupere "isi striga disperarea", rostite cu acelasi ton, ca o reintrare in ritm. Asa cum fac elevii care tocesc o lectie cand sunt intererupti si trebuie sa reia expunerea.

Ironia sortii face ca toata "lacrimatia" referitoare la mama, fiu si abjectia atacurilor pe aceasta tema sa fi avut loc la televiziunea si in chiar emisiunea unde in urma cu ceva timp un judecator era acuzat de pedofilie in baza unor poze in care aparea impreuna cu propria fiica.

Imediat dupa expozeul recitat, masinaria de propaganda a inceput elogiile, iar Bogdan Chirieac a pus tusa care trebuia sa devina mesajul cheie: "A vorbit ca mama natiunii!".

Asa cum si-a aparat si iubit copilul cu disperare, dupa cum s-a exprimat, desi n-am observat sa-l fi atacat cineva pentru altceva decat tinuta neglijenta de la Ateneu, dna Dancila isi va apara si copiii romani, nu-i asa?, inclusiv in fata atacurilor care vin de la neagra strainatate, de la multinationale, de la Soros sau mai stiu eu ce dusman inventat. Asta trebuie sa tina minte romanii!

In paranteza fie zis, nu stiu daca toti copiii "mamei natiunii" vor fi angajati la Curtea de Conturi pe post de consilieri, asa cum s-a intamplat cu Victor Dancila. Probabil nu, pentru ca nu toti copiii "mamei natiunii" sunt la fel de competenti ca Victor Dancila.

De ce tot acest aranjament lacrimongen si cinic?

Pe termen scurt, probabil pentru ca dna Dancila are nevoie de o injectie de simpatie care sa acopere emiterea odioasei amnistii mascate, initiativa despre care a si vorbit in emisiunea de la Antena3, in contextul emotiei create: "Dam posibilitatea redeschiderii unor procese, in care cei care au fost corupti, si celor care au fost achitati si a celor care au fost condamnati, pot sa-si dovedeasca... le dam posibilitatea sa-si dovedeasca nevinovatia".

E drept ca "mama natiunii" n-a avut nicio vorba pentru familiile celor 18 ucisi, pentru cei 17 violati si 148 de talhariti, ca urmare a altei deschideri a puscariilor. Nicio vorba despre faptul ca unii nici n-ar mai ajunge la vreo dovedire, pentru ca faptele sunt prescrise, deci amnistie in toata regula. Chiar cazul lui Liviu Dragnea, simpla coincidenta.

E clar ca aceasta OUG de amnistie mascata creeaza o tensiune uriasa in societate. Ce efecte are la Bruxelles s-a vazut din audierea lui Tudorel Toader in comisia LIBE, unde a fost unanim pus la zid si unde nu a putut sa minta eficient.

S-o fi aflat si acolo ca proiectul de OUG despre care vorbeste dl Toader nu a fost vazut in minister, nu a fost conceput acolo, asa cum ar fi fost normal, ci in mod evident este o creatie direct din biroul lui Liviu Drangea, cel dintai beneficiar al masurii care l-ar ajuta sa devina chiar premier, spre oroarea lumii civilizate.

Pe de alta parte, este clar ca ordonanta din decembrie a aruncat in aer si ROBOR-ul si cursul de schimb, care cresc necontrolat, chiar imposibil de controlat concomitent. Orice efort al BNR sa salveze ce nu e de salvat ar avea ca efect direct secatuirea rezervei valutare, un lucru de care de-abia ca ar putea profita adevaratii dusmani ai Romaniei de la Est, nu UE.

Cand se vor uita la cat le-au crescut ratele in lei si euro, la cat au crescut preturile de toate felurile, romanii trebuie sa fie inmuiati si induiosati de legenda "mamei natiunii". Cum sa injuri mama?

Dar acest branding ar putea avea si o alta utilitate, pe termen mai lung. Dupa un articol plangacios cu elogii de pe tot mapamondul, sputink.md lanseaza si un sondaj foarte in ton cu tipul de branding realizat: Ati vota Viorica Dancila - presedinte al Romaniei?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Dancila adoptie fiu , #premier
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4