Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV-ul. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia UE cu o sanctiune

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 17:27
15484 citiri
Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV-ul. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia UE cu o sanctiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar trebui sa fie ridicat inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, este mesajul comun transmis de Jean-Claude Juncker si Viorica Dancila, de la Bruxelles.

Presedintele Comisiei Europene a remarcat insa in conferinta cu Dancila ca aceasta este al 5-lea premier roman pe care il intalneste si i-a urat sa aiba un mandat mai lung decat cele ale predecesorilor. Intr-adevar, de cand conduce Juncker Comisia, la Palatul Victoria s-au perindat Victor Ponta, Dacian Ciolos, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose iar acum este premier Viorica Dancila.

Juncker a precizat ca tema justitiei nu a lipsit de pe agenda discutiilor, a spus ca sistemul judiciar romanesc functioneaza si spera sa nici nu fie pus la incercare.

Intalnirea cu Juncker a fost a treia pe care Dancila a avut-o cu oficiali europeni in cursul acestei vizite, dupa ce a lipsit de la dezbaterea privind Legile Justitiei, de la Strasbourg.

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, marti, dupa intalnirea pe care a avut-o cu Dancila, ca a cerut guvernului roman sa continue consolidarea statului de drept si lupta impotriva coruptiei pentru transparenta si competitivitate. Tot marti, Viorica Dancila s-a intalnit si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar nu au existat declaratii comune la finalul acestei intrevederi.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile Vioricai Dancila si ale lui Jean-Claude Juncker:

17:42 - Face declaratii Jean-Claude Juncker:

- Doamna prim-ministru a fost noua ani membru al PE, e al cincilea prim-ministru roman pe care il intampin aici de la inceputul mandatului meu. Sa speram ca acest ciclu se va opri si doamna primi-ministru va ramane mai mult in functie, deoarece incep sa pierd urmele tuturor celor pe care ii vad.

- Domnul Iohannis a fost aici, un presedinte european.

- Am evocat presedintia Romaniei pentru 2019. Responsabilitatea viitoarei presedintii romane e foarte mare.

- Sunt convins ca MCV ar trebui sa fie ridicat inainte de sfarsitul mandatului acestei Comisii. I-am spus si prietenei mele ca locul Romaniei e clar in spatiul Schengen, nu trebuie sa excludem Romania din cauza unor ambitii.

- Totul merge bine dar uneori putem avea impresia ca unele medii politice romanesti vor sa-si ia libertati in raport cu aplicarea stricta si severa a statului de drept.

- Am vorbit despre justitie. Consider ca sistemul judiciar roman functioneaza. Mi-as dori sa nu-l punem prea mult la incercare.

17:48 - Vorbeste comisarul european Corina Cretu:

- Am vorbit despre viitorul cadru financiar, despre modul in care se va raporta Romania la toate acestea inainte de asumarea presedintiei Consiliului UE anul viitor.

- Din punctul nostru de vedere, vom avea o relatie buna si o buna cooperare.

17:49 - Vorbeste premierul Romaniei Viorica Dancila:

- Multumesc, vreau sa multumesc dl presedinte Juncker, Corinei Cretu, pentru deschiderea, prietenia pe care mi-au aratat-o.

- Dimensiunea europeana va fi importanta pentru guvernul Romaniei, asa cum am promis.

- Asa cum a subliniat dl presedinte, am discutat despre preluarea presedinintiei Consiliului UE si despre ce ne dorim noi sa se intample in timpul presedintiei.

- Am vorbit despre participarea dl presedinte al summitul de la Sibiu, un semnal despre constructia europeana, si am mentionat ca drumul european al Romaniei e legat de dl presedinte Juncker.

- Speram ca sub presedintia dlui Juncker sa vorbim despre intrarea in Schengen a Romaniei, indeplinim toate conditiile, si sa fie ridicat MCV, nu e normal ca Romania sa preia presedintia cu o sanctiune.

17:30: Discutiile se prelungesc, declaratiile de presa intarzaie

17:03: Intalnirea dintre premierul roman si presedintele Comisiei Europene a inceput.

De ce a mers Viorica Dancila la Bruxelles

Prim-ministrul Viorica Dancila a lipsit de la dezbaterea de la Strasbourg privind Legile Justitiei. A spus atunci ca nu a fost invitata, asa cum anuntasera oficialii din Parlamentul European.

"Nu am fost invitata", a spus Viorica Dancila saptamana trecuta, la iesirea de la Biroul Permanent National (BPN) al PSD. Aceasta a anuntat atunci ca in 20-21 februarie va avea discutii cu presedintele Comisiei Europene si Consiliului European.

Absenta premierului Viorica Dancila de la dezbaterea privind impactul pe care schimbarile legislative initiate de PSD si ALDE le au asupra independentei Justitiei si statului de drept, din Parlamentul European, a creat o ampla disputa.

La inceputul dezbaterii, liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a cerut ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa vorbeasca in plen. Moderatorul insa l-a refuzat, afirmand ca invitatia a fost trimisa prim-ministrului Romaniei, si formatul dezbaterii nu permite ca un ministru sa ia cuvantul.

"Am trimis o invitatie premierului Romaniei, care din motive obiective nu a putut fi aici, nu putem schimba regulile ad hoc", a declarat acesta.

Vezi cum s-a derulat dezbaterea din PE: Declaratii acide, acuzatii de minciuna, dar si multe vorbe bune despre romani

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Viorica Dancila Jean Claude Juncker, #guvern Bruxelles Juncker, #Parlamentul European Juncker , #guvern