La Guvern e "un Putin al nostru", la Cotroceni - cineva care "a epuizat toate caile"

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 07:23
12390 citiri

PSD ar trebui sa breveteze inventiile sale recente.

Cea mai originala e, desigur, sedinta de guvern condusa de catre un consilier de stat.

Pe nume Valcov, omul a devenit cunoscut cand a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. E plin de idei: deunazi, propunea ca Marea Unire din 1918 sa fie sarbatorita prin amnistierea pungasilor din zilele noastre.

Un ziar din Slatina i-a inchinat ipochimenului o oda, numindu-l "un Putin al nostru, care pune interesele nationale deasupra acelora din afara".

O alta idee pesedista care ar fi pacat sa se piarda e organizarea unor sedinte de urgenta ale Cabinetului, fara ca urgenta sa poata fi explicata. S-a intamplat de doua ori saptamana asta. Agenda a aparut cu cateva minute inainte ca reuniunile sa inceapa, desi convocarea s-a facut, in ambele cazuri, cu patru zile mai devreme.

Sa spunem ca atat in primul, cat si-n al doilea caz, a existat suspiciunea ca va fi aprobata o ordonanta de urgenta care sa-l scape de puscarie pe seful PSD si pe altii de teapa lui.

N-a fost asa. Marti, in sedinta convocata de Viorica Dancila s-a hotarat, pana la urma, cum vor arata stema comunei Ideciu de Jos si steagul comunei Sacuieu.

Joi, au fost luate alte decizii care nu suportau amanare, intre care se distinge un "memorandum cu tema: progresul inregistrat in privinta punerii in aplicare a memorandumului nr. 4.284".

Nici Opozitia nu e mai breaza. Vasile Blaga ar putea cere si el drepturi de autor pentru propunerea facuta zilele trecute: aceea de a imbunatati comunicarea dintre PNL si PDL, doua partide care au fuzionat acum fix patru ani.

In fine, din aceeasi tabara politica vine tare din urma Klaus Iohannis, care a reusit sa puna in circulatie expresia: "sa taci ca un presedinte". Zgarcit cu cuvintele, seful statului a iesit din linistea cu care ne-a obisnuit abia dupa a doua sedinta de guvern, ca sa anunte ca promulga legea de organizare judiciara, intrucat "a epuizat toate caile"

In fata acestei combinatii de scorneli si neputinte politice, cetatenii reactioneaza cum pot si ei. Unul s-a legat de gardul Guvernului cu un bidon de benzina, altul si-a inmatriculat o masina in Suedia folosind mascari la adresa PSD, iar multi stau la coada pentru a semna initiativa "fara penali in functii publice".

Sa te mai miri atunci ca postul de radio "Europa libera" isi redeschide, dupa zece ani, sectia romana?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Iohannis tacere, #Dancila sedinte guvern , #Klaus Iohannis