Indrazneste sa faci ce facea Ceausescu! Omagiu pentru Viorica

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 23:05
11447 citiri
Indrazneste sa faci ce facea Ceausescu! Omagiu pentru Viorica

Dupa aproape un sfert de veac de guvernare, camarila din jurul lui Ceausescu se apucase sa-i preamareasca activitatea si realizarile intr-un volum luxos, de dimensiunile marilor enciclopedii, scris cu litere de-o schioapa si intitulat "Omagiu".

In acele zile, cand Eminescu si Caragiale erau tipariti pe hartie de ziar tip "rotativa", Sheakespeare si Moliere nu se editau deloc, iar la manualele scolare iti era jena sa privesti, "Omagiul" conducatorului nostru se etala intr-un design concurent albumelor de lux de la Luvru sau Prado.

Volumul oferea "informatii pozitive" despre faptele liderului suprem, evitand cu grija orice informatie care ar putea fi "negativa", precum saracia romanilor, frigul din apartamente, foametea, reducerea programului TV la doua ore pe zi, cozile pentru branza sau salam, dezinformarea populatiei si, mai ales, starea de nemultumire care mocnea.

Nu va jucati cu banii publici

N-am de unde sa stiu ce ar dori doamna Viorica sa apara in noul "Omagiu", dar parca imi vine sa cred ca incearca sa faca dupa numai un an ceea ce Ceausescu indraznea abia dupa douazeci: sa-si laude faptele in vitrine.

Daca am inteles bine, initiativa apartine lui Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, si lui Ion Ghizdeanu, seful CNSP. Ideea insasi provine de la consilierul Darius Valcov, care incearca sa extrapoleze la Bucuresti experienta sa de la Slatina, unde publicase un fel de almanah cu realizarile sale - negresit "pozitive".

Faptele lasa senzatia ca Dancila, Grebla, Ghizdeanu, Valcov si altii se inspira din Romania anilor '80, cand propaganda era mai presus de orice si nu merita sa precupetesti nici efort, nici bani, ca sa te lauzi singur.

Ca urmare, Guvernul a dezbatut in sedinta si a aprobat un memorandum, menit sa justifice cheltuiala pentru a publica un fel de carte alba a guvernarii, ceva ca un almanah cu realizarile din 2018, prin care cetatenii vor fi informati de Executiv despre exact ceea ce stiu ei mai bine: propriul lor trai.

Evaluarea comprehensiva si interdependenta complexitatii programului de guvernare

Din capul locului, memorandumul explica intentia de a informa despre realizarile regimului Dancila, adica numai despre succese. Deduc ca insuccesele ori nu exista, ori le trecem cu vederea si ne facem ca ploua. Caci iata ce scrie in memorandum:

"Complexitatea Programului de guvernare, dar si multitudinea de masuri si actiuni intreprinse fac necesara evaluarea stadiului de indeplinire a prevederilor Programului de guvernare, intr-un mod comprehensiv si interdependent, care sa puna in evidenta toate actiunile intreprinse pe fiecare domeniu in vederea indeplinirii obiectivelor asumate prin Programul de guvernare".

Cum bine zicea Jupan Dumitrache, in conversatia cu Nae Ipingescu: E scris adanc! Atata de adanc, incat pun pariu ca nu intelege nici doamna Vasilica-Viorica, recunoscuta pentru gandirea sa ascutita - brici!

Cele sase capitole cu care se justifica o carte

Am citit cu atentie sinteza viitorului almanah, asa cum este specificata in memorandum, structurata pe sase capitole:

* Principalele rezultate economico-sociale;

* Modul de realizare a celor 115 actiuni prioritare;

* Investitii publice si investitii in parteneriat public-privat;

* Programe guvernamentale si scheme de ajutor de stat;

* Politica fiscal bugetara;

* Absorbtia fondurilor europene.

Vag, incurcat, foarte general si aproape nimic concret

Punctul unu, respectiv principalele rezultate economico-sociale, pare sa fie calul de bataie al doamnei Vasilica-Viorica: majorarile de salarii, majorarile de pensii, iarasi salarii, iarasi pensii, iarasi majorari si tot asa. Despre asta ne-a vorbit doamna Olguta aproape zilnic, dl Dragnea saptamanal, iar doamna Viorica ori de cate ori a avut ocazia. Dar niciunul n-a scos o vorba despre sursa banilor, obtinuti din credite grele. Va explica asta almanahul?

Nici vorba. Parca vad cum va scrie despre cresterea economica, export si somaj. Nu ca n-ar fi corecte cifrele, dar cresterea n-ar fi asa frumoasa fara banii trimisi acasa de romanii plecati, iar somajul devine cu atat mai mic in tara noastra, cu cat mai multi romani lucreaza in alte tari.

Urmatorul punct, cu "cele 115 actiuni prioritare", pare ciudat. Nicaieri in programul de guvernare nu rezulta nici care, nici cate sunt ele. As pune pariu ca numarul lor e nascocit acum, anume ca sa vedem noi cate actiuni sunt prioritare si sa deducem cu mintea noastra fecunda cat de multe trebuie sa fie celelalte actiuni, importante si ele, dar neprioritare.

Intreb, de exemplu, daca metroul M5 intarziat rau si ramas in coada de peste, ca un fel de sine die, este prioritar? Sau poate se refera la cei 100 km autostrada, din care s-au inaugurat doar 60 km, in bucatele si tronsonele raspandite, de cate 4-10 km fiecare? Poate este prioritar canalul Siret-Baragan, poate uriasul pod peste Dunare de la Braila. Toate ar putea fi prioritare, dar toate evolueaza cu viteza melcului.

Despre investitiile publice si cele in parteneriat public-privat nu stiu ce ar putea scrie cartea alba a Guvernului. Ca n-a demarat inca niciun spital regional din cele opt angajate prin programul de guvernare? Ca n-a demarat inca nici cel de al noualea spital, in Bucuresti, prevazut si el tot in program?

Ca pentru parteneriatul public-privat doamna Dancila a facut doua superbe calatorii in tarile din Golf, unde a discutat varianta sa faca Bucurestiul port la un canal care inca nu exista? Mai era vorba si de un spital la Constanta, tot in PPP, tot discutat si uitat, pentru ca de asta toamna n-am mai auzit nimic de el.

Ar mai fi un punct cu programele guvernamentale si cu schemele de ajutor de stat, dar este exprimat atat de general, incat nu reusesc sa ghicesc nici macar la ce s-au referit domnii Grebla si Ghizdeanu cand au scris asta acolo.

Noroc ca este clar punctul urmator, cel cu politica fiscala, concretizat recent printr-o OUG, despre care guvernatorul BNR tocmai spunea ca va aduce tarii pagube de miliarde de euro, nu de lei. Am ras: de unde sa platim pagube, cand si asa vom fi datori vanduti?

Cu privire la absorbtia fondurilor europene - ultimul punct forte al almanahului, menit sa-i aduca omagii Guvernului Dancila - ma abtin de la comentarii, dar le recomand curiosilor sa reciteasca declaratiile comisarului european Corina Cretu, care spune exact ce a facut guvernarea ca sa le absoarba, dar mai exact ce n-a facut si n-a absorbit.

Are PSD curajul sa-si analizeze corect ce a fost bine si ce a fost rau?

Problema nu este ca n-am avea ce scrie intr-o monografie privind guvernarea Dancila in 2018. Problema e ca n-am fi corecti, daca ne-am lauda numai cu ce ne place, si daca am ocoli ce nu ne convine. Am ajuns de pomina in Europa cu pesta porcina, cu investitiile aproape la zero, cu documentatiile neprezentate la Bruxelles, cu scolile fara apa curenta, cu reprimarea manifestantilor din diaspora la 10 august 2018, cu milioanele de romani care au parasit tara si care tot mai pleaca, cu reanimarea coruptiei, atacul la justitie, eliberarea coruptilor din inchisori, multe altele despre care scriu ziarele din Franta, Germania, Italia, Elvetia si mai de peste tot.

O intrebare de principiu: va scrie ceva despre toate respectivul almanah, dupa ce prim ministrul s-a si pronuntat ca vrea sanctionarea penala a celor care "denigreaza tara", prin informatiile incomode pentru Guvern pe care le vehiculeaza?

Corect ar fi sa scrie, dar, daca nu, inseamna ca n-a facut o "carte alba" a guvernarii. Si-a facut numai un "Omagiu" si atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viorica Dancila sedinta guvern, #Viorica Dancila absorbtie fonduri europene, #Viorica Dancila politica fiscala , #guvern