Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viorica Dancila > guvern
<>47 / 90 stiri
A   A   A

Guvernul a prelungit, prin ordonanta de urgenta, termenul de inregistrare pentru votul din strainatate

Guvernul a prelungit, prin ordonanta de urgenta, termenul de inregistrare pentru votul din strainatate
Foto: Arhiva site/Gov.ro
Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta de urgenta pentru prelungirea termenului de inregistrare a cetatenilor romani care doresc sa voteze din strainatate la alegerile prezidentiale.

"In sedinta de guvern de azi, la propunerea AEP, a fost adoptata o ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei si modificarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru presedintele Romaniei din anul 2019.

Printre aspectele propuse spre reglementare prin acest proiect de ordonanta de urgenta se numara stabilirea datei de 15 septembrie 2019 termen limita pentru inregistrarea cetatenilor romani cu drept de vot din strainatate ca alegatori prin corespondenta respectiv ca alegatori la o sectie de votare organizata in strainatate", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila a spus ca ordonanta de urgenta vizeaza o mai buna organizare a alegerilor care vor avea loc in aceasta toamna.

"Astazi vom adopta masuri pentru a asigura cetatenilor romani din diaspora dreptul la vot si o mai buna organizare a alegerilor care vor avea loc in aceasta toamna. Modificam termenul limita pentru inregistrarea cetatenilor romani cu drept de vot in strainatate ca alegatori prin corespondenta, respectiv ca alegatori la o sectie de votare organizata in strainatate.

Acest termen va fi extins pana la 15 septembrie pentru a da posibilitatea cat mai multor romani din afara granitelor tarii sa se inscrie in registrul electoral pentru alegerile prezidentiale din acest an", a precizat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern de joi.
Premierul a subliniat ca ordonanta de urgenta include si masuri cu privire la presedintii birourilor electorale.

"Pentru o buna organizare a scrutinului din aceasta toamna, ordonanta de urgenta pe care o adoptam include si masuri privind desemnarea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, atributiile acestora si asiguram cadrul legal pentru plata tuturor indemnizatiilor membrilor birourilor de votare", a mai spus Dancila.

Miercuri a fost ultima zi in care cetatenii care vor sa voteze in strainatate la prezidentiale s-au putut inregistra pe www.votstrainatate.ro.

Premierul Viorica Dancila afirma pe 5 septembrie ca a cerut Autoritatii Electorale Permanente sa extinda termenul pentru inscrierea romanilor din strainatate in Registrul electoral, pentru a creste numarul celor care pot vota prin corespondenta.
De asemenea, presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a spus martea aceasta ca PNL solicita Guvernului prelungirea perioadei de inregistrare online a cetatenilor romani din strainatate care vor sa voteze la alegerile prezidentiale. Totodata, PNL solicita si prelungirea termenului pana la care cetatenii romani din diaspora pot sa solicite infiintarea de sectii de votare noi.

Citeste si:
Ambasadorul Romaniei in UK cere Guvernului sa amane termenul pana la care se pot inregistra la vot romanii din strainatateUSR spune ca e nevoie de peste 1.000 de sectii de votare in diaspora
Facebook ShareTweet
 Joi, 12 Septembrie 2019, ora 14:31
 Sursa:Ziare.com
 Autor:Irina Olteanu

 Articol citit de 3968 ori

Citeste si: