Guvernarea, ca bascalie

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 12:15
12927 citiri
Guvernarea, ca bascalie

Cu vreo doi ani in urma, cand castigase alegerile, Liviu Dragnea ne asigura ca nu exista o mai buna garantie privind stabilitatea guvernarii decat majoritatea "solida" cu care se lauda la tot pasul.

De atunci si pana acum, a schimbat trei premieri si aproape nu trece un trimestru fara sa remanieze guvernele, inlocuind ministrii incomozi si lasandu-i neatinsi pe cei incapabili, dar obedienti.

Cel mai recent, dar si graitor, este cazul lui Tudorel Toader, despre care poti spune orice, dar nu-l poti acuza de incapacitate profesionala. Este drept ca si-a folosit priceperea pentru a-si slugarnici stapanii politici, dar pana la urma totul s-a dovedit degeaba, atunci cand stapanul a calculat cinic ca maurul si-a facut datoria, iar ministrul poate sa plece.

Succesele a la Pirus ale domnului Tudorel Toader

Pleaca mimandu-si statura cu frunte sus, ca si cum nu l-am simti cu coada intre picioare, umilit, rusinat si injosit, slugarnic pana in clipa cand si-a dat demisia la ordin, declarand insa la televizor ca a facut un act unilateral de vointa personala.

De altfel, slugarnicia este veche la noi si nu constituie nici premiera, nici unicat, iar arta obedientei n-a descoperit-o Tudorel. Ea se cunoastea intr-un fel mai modest din timpul lui nea Ghita Pristanda si intr-un alt fel, mai elevat, din vremea premierului Petru Groza, un gen de Tudorel, atat de supus stapanilor sai sovietici, incat n-a ezitat sa le predea cu un simplu proces verbal o parte din teritoriul tarii: Insula Serpilor.

Domnul Tudorel Toader a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa predea inamicului politic al suzeranilor sai doi magistrati de vaza ai tarii: pe procurorul sef al DNA si pe procurorul general al Romaniei.

Ambele succese sunt in opinia mea victorii a la Pirus, intrucat unul din ei, blamat de oficialii damboviteni, a ajuns glorificat de liderii europeni, iar cel de al doilea a rezistat pana la finalul mandatului, nedandu-i satisfactia inchizitorului sa-l vada rastignit, nici macar cu o luna inainte de a-si termina misiunea fireasca.

Dar domnul Tudorel, atat de credincios timp de doi ani stapanior sai, a devenit indezirabil, in momentul cand nu i-a mai convenit sa-i slugarniceasca precum mai inainte. In opinia mea, momentul despartirii s-a produs atunci cand ministrul justitiei a pus public o intrebare cruciala: unde-i urgenta pentru care dam Ordonanta de Urgenta?

Un abandon rusinos

Liviu Dragnea a simtit intrebarea ca pe un fel de atac la persoana, intrucat Ordonanta respectiva era adresata chiar persoanei sale, amenintata cu inchisoarea. E ca si cum ai bate saua ca sa priceapa iapa. Iar domnului Dragnea poti orice sa-i zici, numai iapa sa nu-l faci. Asemenea intrebare, despre urgenta, n-ar fi pus-o Iordache, Nicolicea, Nicolae sau un altul de-al lor.

Ei ar fi stiut ca se apropie termenul de judecata al lui Dragnea si ca nimic nu este mai important in statul nostru de drept decat sa scape condamnatul Dragnea de condamnare.

Pentru asta, ar fi predat si ei cu proces verbal Insula Serpilor, daca n-ar fi fost demult predata. Dar nu le cere nimeni sa sacrifice insule. Este suficient sa atace in continuare statul de drept, sa ameninte independenta Justitiei, pe scurt, sa tradeze orice intru salvarea intereselor sefului de partid.

Tare sunt curios sa aflu reactia liderilor europeni, care se pregatesc sa hotarasca soarta dnei Kovesi la Bruxelles, cand vor afla ca cel mai aprig contestatar al ei a fost debarcat din functie. Ce valoare mai are acum rechizitoriul cu 20 capete de acuzare, ce importanta mai au memoriile catre CE cu care acelasi Tudorel incerca s-o manjeasca pe Kovesi cu noroi preparat in laboratorul domniei sale, cine se mai uita la mesajele sale catre presa Occidentala?

Un inginer obscur in locul unui reputat jurist

Culmea ironiei este insa faptul ca demisionarul Tudorel Toader a fost totusi de departe cel mai profesionist ministru din intreg Guvernul doamnei Dancila, inclusiv dansa personal. Si atunci, de ce trebuie sa plece?

Ce bascalie poate fi mai mare decat sa te dispensezi de Tudorel si sa-o pastrezi in fruntea Guvernului pe doamna Viorica-Vasilica, sa-l mentii in Executiv pe acel domn Viorel Stefan recent refuzat inr-un post la Bruxelles, s-o mentii pe fosta secretara de scoala Carmen Dan din Videle, pe aproape octogenarul Melescanu - multi ani inainte! - pe controversatul Orlando Teodorovici supranumit OUG 114, pe Razvan Cuc, un Hopa-Mitica, tocmai instalat pentru a doua oara in acelasi minister unde, la prima incercare, realizase zero kilometri de autostrada, pe doamna Sorina Pintea, care se face ca nu observa moartea tragica a unui copil intr-o scoala neautorizata sanitar si chiar pe Ecaterina Andronescu, o doamna onorabila, recent pupata in piata Independentei?

Dar culmea bascaliei este faptul ca, plecand Tudorel Toader, tocmai se pregateste sa preia de la dansul biroul, actele si sigiliul nu vreun reputat jurist, ci un inginer obscur, devenit peste noapte expert in drept, prin raspopirea profesiei, dar nu si a caracterului.

Grea dilema pentru presedintele Iohannis! Trebuie sa ia act de demisia profesorului-doctor Tudorel, care se vanduse politrucilor, si sa aprobe in loc chiar un politruc sadea. Oare ce va face? Nu pot anticipa nimic, dar simt ca a trecut demult vremea cand le mai dadea pesedistilor noi sanse la guvernare.

Tema presedintelui Iohannis este insa mult mai complicata decat cea din cazul Tudorel. Alti doi ministri asteapta sa li se ia act de demisii, intrucat salariul in euro de la Bruxelles este incomparabil mai ispititor decat indemnizatia in lei la Bucuresti: Rovana Plumb si Natalia Intotero.

Facem remaniere pentru capatuiala a doua doamne deja capatuite

Asemenea remaniere facuta in plin mandat la presedintia ConsUE mi se pare cel putin neserioasa din partea bascalioasei doamne Vasilica-Viorica. Ori isi bate joc de noi, ori nu stie ce spune, ce face si ce semneaza. Sau poate toate la un loc.

Parca imi amintesc ca, la finele anului trecut, neconflictuala doamna Dancila provoca un neelegant conflict cu presedintele tarii, acuzandu-l ca nefinalizarea remanierii pe care tocmai o propusese ne expune la o situatie intolerabila in fata ConsUE, unde urma sa preluam presedintia cu Executivul in criza.

Iar acum, poftim, insasi domnia sa provoaca o posibila criza, revocand trei ministri dintr-o data. Ma intreb de ce era atata zor. Nu putea astepta pana trec europarlamentarele si chiar pana cand Romania isi va incheia cu bine mandatul la presedintia ConsUE?

Nu gasesac alta explicatie decat aceea ca, odata cu intocmirea listelor pentru europarlamentare, a inceput goana dupa aur, iar cele doua doamne, Rovana Plumb si Natalia Intotero, au calculat ca merita sa dai vrabia din mana.

Asta din punctul lor de vedere. Din punctul de vedere al tarii, este dezastruos sa aiba aproape de varful piramidei persoane fara alte preocupari decat propriul interes.

Bascalie si rusine

Simplul fapt ca premierul face o noua remaniere dupa ce cea din decembrie s-a aratat a fi derizorie mi se pare nu numai bascalie, ci si rusine. Normal ar fi fost pentru Dragnea, Dancila si pentru cine se mai ocupa de Executiv - scuzati, dar imi este neclar cine este acela - sa nu se atinga de minstri. Sa lase Guvernul sa lucreze si, mai ales, sa faca ce a promis.

Altfel, pare ciudat faptul ca PSD cauta o noua procopseala pentru doua doamne, procopsite deja. Mai normal ar fi sa se intrebe daca printre cele cateva sute de mii de membri nu exista macar doua persoane care sa reprezinte tara in Parlamentul European, cu cinste si fara sa afecteze mersul Guvernului de la Bucuresti. Sigur exista, contand pe principiul napoleonian dupa care orice soldat poarta in ranita bastonul de maresal.

La noi, numai unii dintre ministri tin bastonul de maresal in poseta si asteapta sa plece la Bruxelles. Ceilalti stau la Bucuresti si asteapta remanierea urmatoare, cu sula-n coaste.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Natalia Intotero candidat europarlamentare, #Rovana Plumb candidat europarlamentare, #Viorica Dancila remaniere guvernamentala, #Viorica Dancila remaniere , #premier