Doamna Viorica, prinsa cu ocaua mica

Vineri, 24 Mai 2019, ora 08:14
13816 citiri
Doamna Viorica, prinsa cu ocaua mica

Aflandu-se miercuri la Bacau, doamna Dancila s-a fandosit in fata bacauanilor, declarandu-le ca faimosul program de guvernare este indeplinit de Guvern in proportie de 73%. Fix. Nici mai mult, nici mai putin.

Conteaza probabil ca o vom crede pe cuvant, intrucat domnia sa n-a suflat o vorba despre cum a calculat cu atata precizie, de unde a extras cifra sau in ce fel a socotit-o.

Poate ca simpatizantii bacauani au crezut-o pe cuvant, dar citind cu grija programul de guvernare, observ ca este alcatuit astfel incat, oricat ai vrea, tot nu poti sti cat ai indeplinit din el, cat nu, ce a mai ramas de realizat si cum stai cu graficul la zi.

O cifra oficiala pare scoasa "din burta"

De exemplu, autostrazile, atat de importante pentru economia romaneasca, figureaza ca simple deziderate, cu perioade in loc de termene, iar perioadele lungite pe cativa ani.

Ce pui in calcul din asemenea estimare bajbaita, cand vrei sa stii cum stai "la zi"? Nu pui nimic, iar daca n-ai pus, nici nu poti scoate vreun procent - respectiv 73% sau altul.

Reabilitarea cailor ferate tot ca deziderat figureaza. Nu stii cati kilometri trebuiau reabilitati la o anumita data, cati au ramas de reabilitat si nici vreun termen precis - macar trimestrul - cand trebuia terminat ceva. Ex nihil, nihil spune latinul, adica din nimic scoti tot nimic.

Doamna Viorica vede ca programul n-are date, dar calculeaza exact ca a realizat 73%, nu se stie din ce. Si este inginer, nu altfel! Super!

In cele 278 de pagini ale programului de guvernare, nu citesti nicio masura cu termen in trimestrul II/2019 si cu atat mai putin in vreo luna a acestui trimestru. Cu toate acestea, prim-ministrul calculeaza ca acum, in luna mai, am realizat exact 73%, din program.

Nu cred ca exista un exemplu mai ilar despre ce inseamna o cifra scoasa "din burta" si nu exista o situatie mai derizorie pentru un demnitar decat sa se prezinte in fata publicului cu o dare de seama citita din hartioarele altora, pe care el insusi nu le intelege.

Dar sa vedem si alte exemple. Citesc la pagina 79: "Constructia a 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school". Ca si la alte capitole, 2.500 este o cifra globala, este un fel de et caetera. Cate crese, cate gradinite si cate unitati after school? Mister. Iar daca nu stim cate trebuiau realizate la zi, de unde stim cate am realizat, ca sa socotim procentul?

Daca am aplica cifra globala - ca alta n-avem - ar rezulta ca s-au realizat pana acum 1.825 de asemenea unitati, respectiv 73% din intregul angajament. Unde sunt ele, stimata doamna Vasilica-Viorica? Sunt si in alta parte, in afara hartioarelor de pe care cititi domnia voastra spectaculoasele realizari ale guvernarii?

Misterul foilor de parcurs, menite sa dreaga busuiocul programului de guvernare

Cred ca doamna Dancila a simtit vulnerabiliattea discursului sau si a dat explicatii suplimentare in alocutiunea tinuta la Bacau:

"Avem o foaie de parcurs, avem obiective in programul de guvernare cu termene, fiecare ministru stie termenele si asa cum cerem in teritoriu, ca pentru fiecare lucrare sa existe o foaie de parcurs si termene bine stabilite".

Despre termenele din programul de guvernare, am vorbit. Asta cu foaia de parcurs si cu termenele stabilite acolo este un lucru nou. Ea nu figureaza in program, dar este buna. Buna, cu o conditie: sa stim si noi. Foile de parcurs nu sunt secrete de stat, nici informatii clasificate, sunt documente publice, care detaliaza programul de guvernare. Dar nu le-am vazut publicate pe site-ul Guvernului.

Si, atunci, imi vine sa ma intreb, ca tot omul naiv si cam fript in ciorba: exista cu adevarat foile de parcurs, cum pretinde doamna prim-ministru? Iar, daca exista, sunt ele concordante cu progamul de guvernare sau au fost "ajustate" pe parcurs, asa cum a fost ajustat insusi programul in "varianta Grindeanu", care o modifica pe cea prezentata la scrutin, in "varianta Tudose" si, in cele din urma, "varianta Dancila", care mi se pare ca le anuleaza pe cele anterioare, aduse la zi cu foile de parcurs, pe care publicul nici nu le-a vazut?

Caci, daca intr-adevar exista foi de parcurs, ma indoiesc ca acolo mai figureaza autostrazile de care am vorbit, scolile si gradinitele, spitalele si toate celelalte, exact atatea cate prevede programul si cu termene atat de detaliate, incat s-a putut calcula ca procentul realizarii la zi este fix 73.

Si m-as mai intreba cam cum figureaza in foile de parcurs linia de metrou M5, restanta de acum vreo patru ani, reprogramata ultima oara pentru anul trecut, cu termenul depasit mult si trecut in programul de guvernare, cam smechereste: "Linia de metrou Magistrala 5 - Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomitei (...) Perioada: 2018-2020".

O restanta de acum patru ani figureaza cu termen 2018-2020, iar doamna prim ministru pretinde ca are foi de parcurs cu termene bine stabilite, pe care insa nu le comunica in spatiul public.

Ce pot deduce de aici altceva decat faptul ca foile de parcurs sunt o pacaleala, ca nimeni nu urmareste vreun termen, iar programul de guvernare nici nu are jaloane precise, pe care incearca insa sa le inventeze Guvernul cu niste documente improvizate, ascunse prin sertare.

Fireste, chestiunea cu termenele este o problema de jalonare. Mersul unei investitii se monitorizeaza urmarind valoric, stadiile fizice si termenele.

Criteriul valoric este cel mai inselator. Exemplu este linia de metrou M5 amintita anterior, realizata valoric, dar intarziata din cauza unor lucrari de specialitate ramase in suspensie. Valoric, s-a realizat aproape 100%, dar exploatarea nu poate incepe pana nu se stie cand. Poate scrie in foile de parcurs, dar nu le cunoastem noi.

Unde esti tu Cuza-Voda, cu celebra ta oca?

Stadiile fizice sunt foarte concludente, dar greu de urmarit altfel decat prin proiecte, in general accesibile doar specialistilor. Necunoscatorul vede ca afara-i vopsit gardu' si crede ca inauntru-i leopardu'.

Termenele, mai ales cand sunt inscrise etapizat, sunt singurele unitati de masura pentru evaluarea mersului investitiei. Fara termene, orice monitorizare este cam zero. As zice ca, daca marfurile se cantaresc in tone si se masoara in metri, in investitii etalonul de masura este termenul - de etapa sau final.

A da termen 2018-2020, grosso modo, parca este anume facut ca sa nu poti urmari. Grosso modo se masura inainte de Cuza Voda, cand etaloanele sunau cam asa: un car de lemne, un butoi cu vin, o vadra cu tuica, o oala cu lapte, cinci palme de postav. Fiecare negustor avea carul lui, butoiul sau, propria vadra sau oala si palmele lui.

Sa-mi fie iertat, dar programul de guvernare cam asa este intocmit, la modul general: cu carul si cu butoiul, nici macar cu vadra sau cu oala. Si atunci revin, intreband: cum a calculat atat de precis realizarea programului in proportie de 73%, pe baza termenilor generali?

Cat trebuia realizat pana astazi din cele 8 spitale regionale, niciunul inceput, in ce stadiu trebuia sa fim cu constructia spitalului republican din Capitala, cati kilometri trebuiau sa fie gata din autostrada Pitesti-Sibiu, din cea Ploiesti-Brasov, in ce stadiu trebuia sa fim acum, in luna mai, cu autostrada Iasi-Targu Mures? Stie cineva? Nu stie nimeni, dar Guvernul a calculat la milimetru ca stam excelent cu realizarile: 73%. Halal!

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Viorica Dancila program guvernare, #Viorica Dancila investitii, #Viorica Dancila infrastructura, #Viorica Dancila termene, #Viorica Dancila autostrazi , #premier