De la Dragnea la Dancila, din lac in put

Joi, 18 Iulie 2019, ora 08:42
9073 citiri
De la Dragnea la Dancila, din lac in put

Numai cineva lipsit de cel mai elementar simt pragmatic isi poate organiza o remaniere a Guvernului, urmata la toamna de o restructurare, plus doua congrese unul dupa altul, toate cu numai cateva luni inaintea unor alegeri, care ar putea fi cruciale pentru partid si pentru liderii sai.

Logica spune ca asemenea topaiala politica la nivel de varf nu poate avea alt efect electoral decat scaderea si mai accentuata a optiunilor pentru PSD la urna, dupa ce acestea si asa s-au dovedit recent foarte, foarte scazute.

Tot logica spune ca, daca n-ai un pezidentiabil ca lumea, degeaba faci sondaje, congrese, CEx-uri, care nu stiu sa scoata din palarie ceva ce nu exista.

Cand n-ai pe cine propune, mai bine nu propui, decat sa te faci de ras.

Mai este mult pana departe

Biata doamna Dancila! Cat se straduieste ea sa faca ceva, dar nu stie ce are de facut. Nu i-a dat prin cap ca, ajunsa acolo sus, dansa ar fi trebuit sa dibuiasca personal omul potrivit pentru prezidentiale, sa simta cu flerul ei de prim ministru cine se bucura de increderea publica, sa ia asupra sa raspunderea de a propune o persoana sau alta si sa stie ca da socoteala pentru consecinte, daca alegerea n-a fost tocmai potrivita.

Asemenea ganduri ar trebui sa le aiba in minte seful principalului partid, nu organizarea de sondaje, atat de schimbatoare de la o zi la alta, asa cum experienta a aratat-o deja, in repetate randuri.

Ideea sondajelor este demna de sarguinta unui dispecer, nu de intelepciunea unui mare lider.

Liderul trebuie sa cunoasca personal cei mai de isprava oameni, sa simta cat il tin curelele pe fiecare si sa ofere congresului spre aprobare propria selectie, nu selectia aritmetica, facuta de sondaje, dupa principiul: "Daca iti place de cutare, atunci e OK. Il trimitem la Cotroceni, ca demult n-a ajuns acolo un om de la noi".

Rezultatul s-a vazut: PSD are pana acum numai candidati cu care poate garanta pierderea alegerilor: Orlando, Fifor, Plesoianu, S. Nicolae, Dancila, toti sub 10%, unii chiar sub 5%. Mai este mult pana departe, respectiv pana la cele 40% ale lui Klaus Iohannis.

E clar ca CEx s-a terminat in coada de peste

Sedinta CEx de luni, unde trebuiau lamurite toate aceste lucruri, s-a terminat in coada de peste. Ce sa lamuresti la asemenea sondaj? Singurul lucru clar este ca nici ALDE nu mai crede in succesul coalitiei, careia crede ca ii da lovitura de gratie, cu candidatul propriu: Tariceanu.

Marele pericol nu este insusi Tariceanu, care nu pare sa aiba mai mult capital politic decat Orlando si Plesoianu sau mai multa prestanta decat Fifor. Mare pericol este separarea totala de ALDE, cu riscul de a pierde la toamna respectivele voturi in Parlament si de a subrezi de tot majoritatea. Premierul si-ar putea pierde scaunul in plina campanie electorala.

Ar fi mai rau chiar decat motiunea de cenzura contra propriului guvern, ceea ce n-a reusit inca nimeni in istorie in afara de Liviu Dragnea.

Ca sa nu para inactiva, doamna Dancila si-a convocat obisnuitul CEx, terminat insa in coada de peste. Problema candidatilor a cam fost ocolita, ca sa nu trebuiasca amintit dezastrul sondajelor, si s-a ajuns la alt dezastru: remanierea.

Opinia publica a asteptat un rezultat spectaculos dupa ce doamna Viorica a evaluat personal opt ministri, dar a reusit sa remanieze doi, ambii aflati demult pe lista neagra, la cererea presedintelui Iohannis: Carmen Dan si Melescanu.

Hai, ca-i buna! Dupa ce Carmen Dan s-a dovedit grobiana cu sintagma "Nu demisionez nici imediat, nici imediat", Melescanu si-a permis replici deloc diplomatice la adresa presedintelui tarii, iar doamna Dancila nu s-a aratat dispusa sa reactioneze nici imediat, nici mai tarziu la solicitarea primita de la Cotroceni, se conformeaza dintr-un foc, fara sa aminteasca despre restul remanierii, despre care s-a tot vorbit.

Ramane domnul Cuc pe loc? A scapat Petre Daea de remaniere? Nu mai este amenintata Ecaterina Andronescu? Ministrul Turismului si cel al Tineretului si Sportului nu mai simt sabia deasupra capului?

Am inteles ca au fost evaluati opt ministri, au fost remanati doi, iar despre restul doamna Viorica s-a codit sa spuna in public ce nota le-a dat la evaluare. Secret.

Aburii victoriei au ametit-o pe doamna Viorica

In opinia mea - si nu numai a mea - nu exista nicio legatura intre evaluare si cei doi plecati. Poate ca doamna Dancila cu adevarat nu mai doreste o relatie incordata cu presedintele, ceea ce este spre lauda ei. Poate a simtit ceva presiuni dinspre partenerii europeni, poate a simtit presiunea opiniei publice.

Orice varianta o accept, in afara de aceea ca a luat hotararea in urma evaluarii.

Legatura dintre acestia si respectiva evaluare as fi inteles-o, daca sefa Executivului ar fi explicat ca ministrul de Interne n-a facut cutare lucru, n-a rezolvat cutare problema, a incurcat vreo situatie sau ca cel de Externe s-a compromis in fata partenerilor externi.

Dar domnia sa n-a dat asemenea explicatii, lasand de inteles ca a luat o decizie politica, nu una punctuala. Politica, adica exact ce-i cerea presedintele Iohannis acum cateva saptamani.

Dar, atunci, de ce a intarziat? Mi-e teama ca premierul Romaniei nu s-a obisnuit inca sa ia hotarari fara sfatul lui Dragnea.

Insusi faptul ca s-a repezit sa faca un prim congres fara sa stea prea mult pe ganduri, numai sa-si asigure propriul fotoliu inainte de a cauta candidatii la prezidentiale, dovedeste ca simte mai aproape interesul personal decat orice alt interes.

Aburii victoriei au ametit-o si a pus congresul propriei confirmari mai presus decat orice altceva.

Pastrand proportiile, cred ca a simtit acea satisfactie suprema a imparatului Napoleon, cand intorcandu-se pentru a doua oara pe tronul de la Tuileries, ar fi rostit urmatoarele cuvinte: "Am fost atat de rapid, incat, sosind eu la palat, am gasit calzi inca papucii lui Ludovic al XVIII-lea".

Una este votul la vedere si alta este cabina de vot, fara martori si cu perdeaua trasa

Dupa ce s-a instalat atat de intempenstiv in papucii (corect, pe scaunul) lui Dragnea, doamna Dancila a demarat lupta pentru pastrarea cuceririi si a inceput sa se gandeasca la al doilea congres, pentru a alege "varianta cea mai buna" la prezidentiale.

Noul congres n-are alt obiectiv decat aprobarea candidatului la presedintie, unul pe care trebuie insa sa-l propuna presedintele partidului, nu vreun sondaj sau altcineva. In iunie, doamna Viorica era atat de preocupata de propria inscaunare, incat nici nu se gandea la asa ceva.

Acum insa dansa trebuie sa propuna personal ceea ce urmeaza sa aprobe congresul. Situatia este delicata, intrucat, chiar daca liderul partidului va gasi persoana potrivita sa fie votata de congres si sustinuta in continuare de partid, ma inteb ce se va intampla mai departe?

Crede cineva ca milioanelor de alegatori, raspanditi prin marile municipii, orasele, comunele si satele patriei, le pasa de sustinerile si nesustinerile unui partid?

Cine isi inchipuie asa ceva este atat de naiv incat confunda cabina de vot dintr-un sat vasluian sau gorjan cu sala de plen a Parlamentului, unde - la comanda Vioricai si a lui Tariceanu - toata suflarea Puterii voteaza cu bila la vedere si cu amenintarea ca, daca nu sta smirna, va fi excomunicat din partid. Are cineva curajul?

Curajul lui nea Ion din respectivul sat vasluian de care vorbeam este incomparabil mai solid decat curajul razganditului Niculae Badalau sau al Ecaterinei Andronescu din Parlament.

Nea Ion, daca a gresit o data, nu va mai gresi si a doua oara. Il doare-n cot pe el de hotararea congresului, de sustinerea partidului sau a Vioricai. N-a tinut seama de asa ceva la 26 mai, nu va tine nici in noiembrie.

Hopa-Mitica sau neclintitul ministru al autostrazilor

Prevad un congres ratat, daca se rezuma la aprobarea candidatului. Altceva asteapta romanii de la potentatii tarii. Presedintele apreciaza ca guvernarea PSD este un esec, multimea constata cam acelasi lucru - asa ceva a afirmat la 26 mai - si daca, dupa doua congrese consecutive, nu pune nimeni in dezbatere cauzele marelui esec, efectul asupra electoratului ar putea fi devastator.

Doamna prim-ministru contesta esecul guvernarii, pretinde ca ar fi un succes si se apara iarasi cu argumentul cresterii salariilor si a pensiilor, cu autostrazi care nu exista, cu spitale si scoli care sunt numai pe hartie, cu masuri sociale pe care nu le-a vazut nimeni si cu promisiunea ca, de acum incolo, nu mai tolereaza nimic, iar cine greseste plateste.

Aiurea! Pana acum, n-a platit nimeni pentru neexecutarea autostrazilor, iar domnul Cuc, responsabil in domeniu, a fost recuperat de Guvern in 2019, dupa ce fusese remaniat in 2018, iar acum este amenintat din nou si tocmai a scapat ca prin urechile acului.

Este foare greu sa faci remanieri, iar pentru doamna Dancila mi se pare chiar imposibil. Toti cei din Guvern sunt instalati acolo de Dragnea, fiecare cu sprijinul cuiva, fiecare cu protectorul lui, cu scutul sau, cu aparatorul lui.

Am citit candva un vechi proverb grecesc, pe care poate il stia si Dragnea, de vreme ce a invatat-o pe doamna Dancila sa tina seama in cazul remanierilor: "Cand dai intr-un caine, este bine sa vezi mai intai cine tine de celalalt capat al lantului"

Numai asa imi explic cum a ajuns marele CEx al remanierilor sa se rezume la doar doi ministri, desi incapabili sunt destui, iar indolenti poate si mai multi. Pana lunea viitoare, urmeaza sa vedem cum va mai evalua doamna Dancila, ce va mai remania si ce va mai anunta despre candidatul la prezidentiale, pe care il cauta cu atata sarguinta si nu-l gaseste deloc.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Viorica Dancila remaniere guvernamentala, #Carmen Dan demisionata, #Teodor Melescanu remaniat, #candidat PSD la prezidentiale, #prezidentiabili PSD , #premier