De ce este esuata guvernarea PSD?

Luni, 23 Septembrie 2019, ora 19:52
12503 citiri
De ce este esuata guvernarea PSD?

Premierul Viorica Dancila s-a dus, sambata, tocmai pana la Alba Iulia, sa le spuna celor de acolo ceea ce le spune tuturor pe unde se duce, ca guvernarea PSD este una de succes, asa cum crede domnia sa si nu una esuata, asa cum afirma presedintele.

Fireste, nu erau de fata decat aplaudacii partidului, oameni de incredere, chemati anume ca sa-si preamareasca sefa de partid si sa-i aduca laude, asa ca n-a constestat nimeni cele spuse.

Observ insa ca nimeni altcineva decat PSD nu-si permite sa afirme ca guvernarea noastra ar fi un succes. N-am auzit asa ceva in presa (alta decat cea aservita partidului), n-am auzit din gura expertilor in economie, al celor in sociologie sau in lumea societatii civile si n-am auzit cancelariile straine laudand guvernarea PSD.

Dar, mai ales, n-am observat vreun alt stat european dornic sa preia modelul romanesc, ca sa asigure si acolo reteta unei guvernari atat de reusite, ca in Romania.

Succesul propriei guvernari nu-l observa decat doamna Dancila, adulatorii si simpatizantii domniei sale. Sa-mi fie iertat, dar asta imi trimite gandul tot la intelepciunea populara, care ne transmite o zicala nu prea eleganta, dar demna de toata lauda: gura care singura pe sine se lauda - pute.

Primul mare esec: insusi programul de guvernare

Programul de guvernare a fost de la inceput un bluff, caci am avut exact trei asemenea programe, publicate pe sestache, iar recent doamna Viorica l-a vestit si pe al patrulea, botezat "ajustat". Merita citata fraza cu care le vestea dansa romanilor aceasta hotarare a partidului, prin august 2019, la Iasi:

"Vom merge pe ajustarea programului de guvernare, pentru ca, asa cum stiti, programul de guvernare a fost votat in Parlamentul Romaniei si nu poate fi modificat. Il ajustam, pentru ca au trecut doi ani si jumatate. 70% din programul de guvernare este deja implementat si vom merge pe o ajustare".

Rezulta clar:

1. Programul de guvernare trebuie modificat, dar pentru a nu fi supus din nou Parlamentului, il declaram "ajustat". O mica smecherie dancileasca, as zice ca la Videle.

2. Oricat ai numara kilometrii de autostrada, spitalele construite, scolile noi, cele reabilitate, masurile luate pentru siguranta cetateanului, iese o implementare mai aproape de 0% decat de 70%.

3. Programul de guvernare este o simpla insiruire de deziderate. Nicio masura nu are termen ferm. Unele au termene in genul "2018-2021", altele (majoriatea) nu au termen deloc. Este normal sa ne intrebam: pe ce criterii a cantarit PSD ca 70% dn program este deja implementat?

4. S-a prevazut majorarea salariilor, dar nu s-a aplicat decat la bugetari (cca 20% din total salariati), intrucat programul nu a inclus masuri care sa stimuleze angajatorii privati (cca 80%), dandu-le posibilitatea sa majoreze si ei.

5. Programul este nesustenabil, ceea ce a determinat Guvernul sa recurga la datorii mai mari ca niciodata, ca sa faca fata cheltuielilor angajate.

Cum ar fi trebuit sa arate tara dupa guvernarea PSD, daca era vorba cu adevarat de succes, nu de esuare

Multe ar fi aratat in Romania altfel decat arata in prezent, in cazul cand ar fi fost vorba de succes, cum pretinde PSD si nu un esec, cum vedem cu ochii nostri:

1. Tara ar fi fost brazdata de autostrazi, asa cum prevede pe hartie programul de guvernare (implementat 70%, deh!).

2. Cele 8 spitale regionale si unul metropolitan ar fi fost in faza avansata de executie, ca sa se finalizeze pana la sfarsitul mandatului. Niciunul nu este inceput pana in prezent.

3. Ar fi disparut abandonul scolar provocat de saracie si de imposibilitatea deplasarii copiilor de acasa la scoala. Toate scolile ar fi avut apa curenta, canalizare si ar fi fost autorizate.

4. Toate institutiile, spitalele, localurile publice ar fi fost autorizate ISU si nu s-ar gasi in situatia de a functiona pe propria raspundere a managerilor, cum a fost cazul la #Colectiv.

5. N-ar fi continuat in ritm alert exodul populatiei. Daca in tara ar fi avut conditii atragatoare de viata, n-ar fi cautat nimeni alte conditii, in alte tari.

6. Tara n-ar fi fost in situatia sa caute pentru angajare un milion de vietnamezi, suferind de lipsa fortei de munca dupa ce cateva milioane de romani lucreaza peste hotare.

7. Topaiala fiscala non stop, lipsa de predictibilitate si nesiguranta zilei de maine, felul cum ministrul Finantelor incearca sa rezolve dificultatile financiare in stil pompieristic dovedesc cu prisosinta esecul guvernarii si nu succesul ei.

8. Sutele de minori disparuti (in majoritate fete) si negasiti dovedesc ca autoritatile ori nu se pricep sa elucideze cazurile, ori manifesta indiferenta. O guvernare incapabila sa gestioneze siguranta cetatenilor este incontestabil un esec.

9. Faptul ca retelele de proxenetism ale Occidentului isi gasesc clientele in tara noastra, in cea mai mare masura provenite din mediile sarace din estul Moldovei, sudul Olteniei, este nu numai un esec al guvernarii, dar si o vina grava. Mult-laudatul program de guvernare nu si-a propus nicio masura cu privire la emanciparea acestei categorii sociale.

10. Recursul compensatoriu care a dus la eliberarea a 18.000 detinuti, din care cel putin 1.200 dintre ei au fost reincarcerati ulterior, intrucat au incalcat din nou legea, este un mare fiasco al guvernarii PSD (la data respectiva, +ALDE).

11. Evenimentele de la Caracal, percepute ca varful unui iceberg urias de care inca nu ne dam seama, dovedesc ca statul guvernat de PSD se comporta indolent fata de siguranta cetateanului, fata de viata si integritatea lui, inclusiv a adolescentilor. Dimensiunea esecului o dovedeste o declaratie din luna august a domnului Mihai Fifor, care spunea, foarte corect:

"Tot acest sir de erori a aratat brese, fie ca discutam de STS, Politie, jandarmi. Am vazut ca acest lant al sistemului nu functioneaza. Sigur ca putem face destituiri, incercam sa ii pedepsim pe cei care au gresit, dar incercam sa invatam din ce a fost la Caracal. A fost eroare umana multa, nepricepere multa, indolenta multa".

12. Daca guvernarea ar fi fost un succes, tot romanul ar fi simtit acest lucru si n-ar fi trebuit sa se prezinte doamna prim-ministru in fata ascultatorilor ei, ca sa le atraga atentia ca nu este esec.

Cum arata o tara, atunci cand guvernarea este esuata

Atunci cand guvernarea este esuata, guvernarea arata exact asa cum o vedem si o traim zi de zi. Programul de guvernare trebuie "ajustat", ca sa nu-i spunem "modificat", cele mai de seama investitii nu numai ca sunt neterminate, dar nu sunt nici incepute, tineretul pleaca spre alte zari, nu stii maine ce impozit iti va mai pune Teodorovici poimaine, iar statul lupta sa prinda detinutii pe care tot el i-a eiberat de curand.

Era sa uit, si asta tot de esecul guvernarii tine, prim-ministrul isi pune palma-n sold si pleaca in SUA tocmai cand s-a anuntat ca inca o minora a fost gasita moarta in tufisuri, in conditii inca misterioase.

Nu-i problema, le va afla cand se va intoarce din America, unde nici n-am inteles de ce se duce asa urgent, ca nu pare s-o cheme nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viorica Dancila vizita SUA, #Buzau minora gasita morata, #Program de guvernare autstrazi, #Program de guvernare spitale, #Program de guvernare scoli, #Program de guvernare ajustat , #PSD