Dancila se lauda cu cresterea veniturilor romanilor, dar nu decide azi majorarea salariului minim

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:23
4935 citiri
Dancila se lauda cu cresterea veniturilor romanilor, dar nu decide azi majorarea salariului minim
Foto: captura video Privesc.eu

Cu toate ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim pe economie, ea nu a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi.

Premierul Viorica Dancila s-a laudat in debutul sedintei ca Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, dar nu a spus nimic de ordonanta care prevede cresterea salariului minim.

"Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, in septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro si a ajuns la 4.482 de lei. Cresterea salariului net in septembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost 13,1%.

Puterea de cumparare a romanilor in septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 7,7%. Este important faptul ca se inregistreaza si o crestere de la luna la luna a acestor indicatori. In septembrie 2018, comparativ cu august, castigul salarial mediu brut, cat si castigul mediu net au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumparare a crescut usor, mai precis cu 0,2%", a precizat Viorica Dancila.

Este posibil ca Executivul sa nu fi primit avizul de la Ministerul Justitiei pe aceasta ordonanta. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase joi ca actul normativ va fi pe masa Guvernului azi, daca primeste acest aviz.

Initial, Guvernul a spus ca salariul minim va creste incepand cu 1 ianuarie 2019, iar apoi a anuntat ca majorarea va avea loc de la 1 noiembrie.

Dupa ce mediul de afaceri a criticat decizia, aratand ca sunt companii care nu isi permit sa faca aceasta majorare de pe o zi pe alta si, mai ales, la sfarsit de an, Guvernul s-a razgandit si a stabilit sa creasca salariul minim de la 1 decembrie.

Nici Fondul Suveran de Investitii nu se afla pe masa Guvernului azi

Si ordonanta de urgenta privind Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii urma sa fie adoptata azi de Guvern, dupa cum anuntase liderul PSD, Liviu Dragnea, saptamana trecuta. Insa nici acest act normativ nu a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de azi.

"Avand forma finala, saptamana viitoare, in prima sedinta de guvern, va fi adoptata ordonanta, apoi, dupa ce e publicata, vor fi discutii despre hotararea care sa stea la baza (...) Ordonanta nu vorbeste despre cate companii intra, reglementeaza cadrul general, dupa ce CCR a spus ca nu se poate face cu o adresa punctuala", a declarat Dragnea, saptamana trecuta.

Este insa posibil ca cele doua ordonante de urgenta sa fie introduse pe ordinea suplimentara a sedintei Guvernului, cum s-a mai intamplat si in alte cazuri.

Comisia Europeană avertizează România: modificarea salariului minim este decisă pe baze discreţionare
Comisia Europeană avertizează România: modificarea salariului minim este decisă pe baze discreţionare
Comisia Europeană avertizează guvernul că stabilirea salariului minim este o procedură delicată, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru între obiective care uneori sunt opuse. În...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#majorare salariu minim, #ordonanta crestere salariu minim , #guvern
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Ce titluri de 2 lei.. )))), oare cand veti creste?
Poza Flying_Dutchman
Flying_Dutchman
rank 1