Dancila, o bomba cu ceas. Cosmarul lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Mai 2018, ora 09:20
59049 citiri
Dancila, o bomba cu ceas. Cosmarul lui Liviu Dragnea

Ca Viorica Dancila este cu nervii la pamant nu mai e un secret pentru nimeni in Palatul Victoria si in preajma lui.

Si daca nu ar fi fost o informatie confirmata din multiple surse, realitatea era vizibila cu ochiul liber din reactia la limita plansului a dnei Dancila, cand a fost intrebata cum suporta sa fie ciuca bataii generale de joc.

Nefericita doamna premier a intrat, se pare, intr-un fel de tunel: este complet blocata, panicata, plange des si traind cu obsesia greselii, pica inevitabil direct in ea. In fiecare zi. Si fiecare greseala ii accentueaza panica.

De ce e asa nu cred ca e foarte greu de inteles. A descoperit cu stupoare ca este complet depasita de minime exigente ale functiei in care orbecaie. Degeaba ti s-a spus ca nu o sa trebuiasca sa faci nimic, ca vei fi doar o poza de vitrina, cand realitatea iti arata ca nu merge asa, ca pana si figuratia in aceasta functie are niste exigente si ca este extrem de vizibila, cea mai vizibila. In plus, mai poti ajunge sa fii anchetat pentru ceea ce ai semnat pentru ca ti s-a spus.

Deja, din informatiile mele, dna Dancila s-a cerut afara, nu foarte vehement, dar inlacrimat. Dl Dragnea a refuzat-o.

Dar probabil ca si presedintele PSD stie ceea ce mi-au spus multi dintre cei cu care am vorbit: este doar o chestiune de timp pana cand dna Dancila va claca, foarte posibil chiar in public.

Nu este singura problema legata de acest premier. PSD a avut intotdeauna etichete legate de integritatea problematica. S-au obisnuit sa fie numiti "hoti" sau "corupti", etichete la care electoratul lor e complet insensibil.

Dar niciodata nu au fost considerati incompetenti, niciodata nu au fost suspectati de prostie. Brandul PSD a fost eficienta la guvernare. Ei bine, tocmai acest brand al PSD se face tandari acum, dupa cum avertiza demult sociologul Barbu Mateescu.

Partidului ii este jena cu acest guvern. E penibil. Electoratul isi pierde si rabdarea si increderea asaltat de balbe si carpeli, rontait de inflatie. E greu sa te uiti cu respect la dna Dancila. Iar premierii PSD au fost temuti, detestati, dar niciodata dispretuiti. Asta nu s-a intamplat pana acum.

Dincolo de teroarea instalata de dictatura lui Liviu Dragnea, PSD a inceput sa isi puna intrebari, sa se simta prost si sa-si puna serios problema daca nu cumva liderul suprem nu il duce direct in gard. Si tocmai in acest moment dificil, Victor Ponta reintra in forta in arena, avand din spate infrastructura doar adormita a UNPR, si incepe sa smulga oameni din PSD.

Da, au mai existat fosti presedinti PSD care au esuat in incercarea de a destabiliza partidul, dar niciodata situatia nu a fost similara, niciodata degringolada guvernarii nu a fost mai puternica.

Oamenii incep sa inteleaga ca danseaza pe puntea Titanicului si se suie in barcile de salvare.

Cat de precara e si situatia financiara a Romaniei se va vedea cat de curand, indiferent cate tumbe face ministrul Teodorovici in fata microfoanelor.

Dragnea mizeaza, corect pana la un punct, pe faptul ca nu va intra in criza platii salariilor si pensiilor, pentru ca are un urias spatiu sa se imprumute. Romania este inca la un nivel scazut al datoriei publice, chiar daca ea creste ametitor. Doi ani mai poate acoperi totul din imprumuturi. Se va vedea, insa, in deficit si nu cred ca CE va ierta iesirea din limita de 3%.

Si nu este asta singura problema a lui Liviu Dragnea in perspectiva motiunii de cenzura. Nici ALDE nu mai este la fel de docil. Pe de-o parte, le e si lor rusine de guvernare, au de justificat in fata eletoratului lor, mai saltat si mai de dreapta, masuri de nejustificat precum cele in privinta Pilonului II.

Pe de alta parte, nu e un secret pentru nimeni ca dl Tariceanu vrea sa candideze la presedintie. La un moment dat, Liviu Dragnea parea sa incline spre aceasta solutie, dar l-a testat pe CPT invocand disponibilitatea. Si imediat dl Tariceanu, un monument de inteligenta politica, a ridicat nasul si a inceput sa bata mai apasat din picior, ceea ce i-a sugerat lui Liviu Dragnea o coabitare incomoda de care nu are chef.

Asa ca varianta Gabriela Firea reincepe sa prinda contur, spre profunda nemultumire a lui CPT.

Nici pentru UDMR nu va fi foarte comod sa sustina explicit Cabinetul Dancila. Este jenant. In plus, presiunea in PPE e mare, ramane de vazut ce si cu cine va negocia Viktor Orban, de la care, sa nu ne ascundem dupa degete, iau lumina liderii maghiari din Romania.

Eu nu cred ca dl Dragnea se gandeste cu mare relaxare nici la plangerea depusa de Ludovic Orban la DIICOT. Cine stie ce pot gasi procurorii daca o iau catinel, batraneste, din aproape in aproape, incepand cu ordinul de redactare a memorandului privind mutarea ambasadei. Si ma intreb cat de fericiti sunt partenerii israelieni ca s-a ajuns la un asemenea tambalau.

Si, daca intr-un fel sau altul premierul acesta cade, va fi foarte greu pentru Liviu Dragnea sa isi impuna un fidel la sefia Guvernului, nici macar in interiorul partidului, ce sa mai vorbim de Klaus Iohannis, care nu vad cum ar putea repeta eroarea din ianuarie.

In plus, pe 29 mai sau peste cateva saptamani, dl Dragnea isi afla sentinta in cazul "Bombonica". Multi spun ca un complet mai bun decat cel care l-a achitat pe Calin Popescu Tariceanu nu putea avea si e destul de straniu ca dl Dragnea pare sigur de amanarea pronuntarii, motiv pentru care si-a si programat pe 29 o vizita externa.

Dar probele de la dosar sunt, conform tuturor specialistilor cu care am vorbit, zdrobitoare.

Daca va fi condamnat, chiar daca ar fi in prima instanta, Liviu Dragnea ar intra intr-un picaj de putere in partid, cu efectul accentuarii hemoragiei catre formatiunea lui Victor Ponta.

Nici macar nu e nevoie de un "exercitiu de imagine" pentru a intelege cam care sunt temerile lui Liviu Dragnea si cat de precara ar putea deveni cat de curand situatia sa si a PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dancila Dragnea motiune , #Liviu Dragnea