Dancila, la incheierea mandatului Romaniei in fruntea Consiliului UE: Romanii pot fi mandri

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 20:09
3514 citiri
Dancila, la incheierea mandatului Romaniei in fruntea Consiliului UE: Romanii pot fi mandri
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila a declarat, vineri seara, la concertul de gala organizat cu ocazia incheierii mandatului Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, ca exista toate motivele pentru a sarbatori, intrucat tara noastra a obtinut ce si-a propus si a avut una dintre cele mai apreciate presedintii.

"Am facut dovada maturitatii Romaniei europene si am oferit rezultate peste asteptari, intr-un context european complicat. Rezultatele obtinute deschid oportunitati noi pentru Romania. Avem acum o pozitie consolidata la nivel european. Este unul dintre marile castiguri ale Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene", a spus Dancila, mentionand: "Romanii pot fi mandri, ne-am ridicat la inaltimea provocarii".

"Astazi, la aproape doua saptamani de la incheierea formala a mandatului nostru, putem spune cu mandrie ca avem toate motivele sa sarbatorim: am obtinut ce ne-am propus, am dovedit eficienta, performanta, echilibru si am oferit una dintre cele mai apreciate presedintii la nivel european. Am demonstrat ca Romania a abordat acest mandat, inainte de orice, ca pe o misiune in slujba cetatenilor europeni. Am construit toate actiunile noastre in jurul conceptului de coeziune. Am lucrat in acest spirit si am reusit sa obtinem rezultate importante, calitativ si cantitativ, pentru cetatenii europeni si sa mentinem unitatea in sustinerea proiectului european", a spus Dancila, in discursul tinut vineri seara, la Ateneul Roman.

Ea a spus ca Presedintia romana a consolidat dimensiunea sociala a Uniunii Europene, pentru ca o Europa puternica este a cetatenilor prosperi, carora le sunt asigurate si respectate drepturi egale.

"Am pus in centrul actiunilor noastre coeziunea pentru ca succesul Uniunii Europene este succesul fiecarui stat membru, al fiecarei regiuni, al fiecarei comunitati. O Europa dezvoltata asigura tuturor oportunitati egale si acces neingradit la resurse. Am militat pentru mai multa solidaritate in comunitatea europeana pentru ca intr-o Europa pregatita sa faca fata cu succes schimbarilor, nimeni nu trebuie lasat in urma", a afirmat Dancila.

Ea a adaugat ca au fost readuse in prim plan valorile sociale fundamentale ale comunitatii europene, care unesc si tin aproape peste 500 de milioane de cetateni, pentru ca o Europa puternica este cea care isi consolideaza fundatia.

"Provocarile au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual si procesul Brexit, un moment de cotitura pentru Uniunea Europeana. Principiul de baza, firul rosu care ne-a ghidat constant in abordare si in modul de rezolvare a dosarelor aflate in lucru, a fost coeziunea. Bilantul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare inchise in primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obtinut consensul. Toate, realizate in aproximativ 2500 de reuniuni", a sustinut Dancila.

Potrivit acesteia, este vorba despre dosare emblematice pentru proiectul european si cu rezultate si impact direct asupra vietii cetatenilor europeni in domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu si schimbari climatice, agricultura, valori si libertati europene, combaterea dezinformarii.

"Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si-a realizat prioritatile cuprinse in programul de lucru si obiectivele fixate, toate dedicate avansarii agendei europene, in spiritul abordarii unitare, coezive si inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. Am facut dovada maturitatii Romaniei europene si am oferit rezultate peste asteptari, intr-un context european complicat.

Rezultatele obtinute deschid oportunitati noi pentru Romania. Avem acum o pozitie consolidata la nivel european. Este unul dintre marile castiguri ale Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a actionat cu maxima seriozitate si implicare deplina si, impreuna cu partenerii europeni si cu echipele de experti am reusit sa dam substanta agendei europene si interne", a declarat premierul Dancila.

Conform acesteia, Romania a avut o Presedintie de succes, "si nu o spunem numai noi".

"Partenerii nostri europeni apreciaza rezultatele noastre si bilantul pro-european, bogat, realizat de Guvernul Romaniei, alaturi de echipa de diplomati, experti si negociatori profesionisti. Romanii pot fi mandri, ne-am ridicat la inaltimea provocarii.

Modul eficient in care am condus lucrarile Consiliului dovedeste ca Romania are capacitatea sa exercite credibil, cu profesionalism si dinamism cele mai importante atributii in cadrul Uniunii Europene. Ma bucur ca am reusit sa aducem proiectul european mai aproape de cetatenii romani si ca am dovedit partenerilor nostri potentialul Romaniei europene", a mai spus Viorica Dancila.

Ea le-a multumit ministrilor, echipelor din ministere si din toate institutiile implicate, echipei Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, membrilor Parlamentului Romaniei, colegilor din administratia locala, voluntarilor, pentru efortul si dedicarea dovedite in aceste luni extrem de intense.

"Am dovedit ca poporul roman crede cu tarie in valorile europene si in viitorul nostru comun, ca Romania are forta, resursele si oamenii capabili sa aduca plus valoare proiectului european si sa promoveze drepturile tuturor cetatenilor europeni.

Am scris o pagina importanta a istoriei europene a Romaniei! Am reusit acest lucru impreuna, echipa europeana a Romaniei si partenerii nostri europeni, si am dovedit din nou ca impreuna suntem puternici!", a incheiat Dancila.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Dancila Consiliul UE, #Romania consiliul UE , #premier