Dancila ii multumeste Olgutei Vasilescu pentru Legea Salarizarii si "disponibilitatea" de a corecta haosul creat

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 15:14
5890 citiri
Dancila ii multumeste Olgutei Vasilescu pentru Legea Salarizarii si "disponibilitatea" de a corecta haosul creat
Foto: Facebook/Cristian Roman

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca in sedinta de guvern de miercuri va fi adoptata ordonanta de urgenta pentru corectarea Legii Salarizarii cu solutiile agreate in negocierile cu sindicatele din Sanatate.

Premierul a tinut sa ii multumeasca public ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pentru Legea Salarizarii, dar si pentru faptul ca a fost de acord sa o modifice astfel incat sa fie corectate situatiile care adusesera sistemul medical in prag de greva generala.

"Multumesc echipei guvernamentale care a gasit solutii pentru a indrepta situatiile aparute. Ii multumesc inca o data dnei ministru Olguta Vasilescu pentru Legea Salarizarii si pentru disponibilitatea dumneaei in a adopta toate aceste solutii", a spus Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern, in prezenta presei.

Noi blocaje in plata salariilor din Sanatate: Angajatii nu-si iau banii pentru ca managerii nu stiu ce va face Guvernul

Sindicatele au cerut demisia Olgutei Vasilescu pentru haosul creat

Negocierile in urma carora s-a convenit sa fie modificata Legea Salarizarii au durat 11 ore. Sindicatele din Sanatate declansasera procedurile pentru greva generala si, in cazul in care nu ajungeau la un consens cu Guvernul, sistemul public sanitar ar fi fost blocat.

Legea Salarizarii unitare a fost adoptata in vara anului trecut si prevede nivelul de salarizare in sistemul bugetar pana in anul 2022. Olguta Vasilescu a prezentat-o drept o lege care va aduce majorari semnificative pentru toate categoriile, din toate domeniile. De atunci, insa, a fost carpita ba in Parlament, ba prin ordonante de urgenta, pentru ca a fost facuta rapid si fara studii de impact, astfel ca au aparut multe situatii aberante, dar si scaderi consistente de venituri.

In Sanatate, desi ministrul Muncii si apoi, in Guvernul Dancila, si cel al Sanatatii au insistat luni de zile ca sunt cresteri de pana la 170%, salarii triplate si venituri "aproape ca in Occident" pentru medici si asistentii medicali, 10% dintre angajati s-au trezit ca primesc mai putin cu pana la 2.000 de lei.

Au avut loc sute de proteste la spitalele din toata tara, miting cu 10.000 de oameni in fata Guvernului si s-a ajuns la demisii in bloc in unele unitati medicale. Pe langa problemele legate de bani, oamenii au iesit in strada si pentru felul in care Guvernul i-a tratat.

In primul rand, chiar si in fata a sute de fluturasi de salariu care atestau scaderile, Olguta Vasilescu spunea ca ele nu exista. Dupa ce adevarul nu a mai putut fi totusi evitat, Guvernul a dat vina pe managerii de spitale.

Abia in pragul grevei generale a admis unele dintre probleme si a acceptat modificarea Legii Salarizarii, insa nici acum situatia nu s-a deblocat. Salariile ar fi trebuit platite deja, dar unii manageri de spitale au decis sa astepte sa vada exact ce decide Guvernul si ce va prevede ordonanta.

Are Guvernul bani? Pana cand?

Insa modificarile aduse Legii Salarizarii inseamna si bani. Daca pe vechile prevederi s-a ajuns in doar o luna la blocaje, ce garantii exista ca acum nu vom fi martorii acelorasi situatii?

La inceputul lunii martie, cand inca nu erau finalizate negocierile pe regulamentul de sporuri, vicepresedintele Sanitas Mircea Ciocan ne declara ca majorarile de salarii si mentinerea sporurilor la nivelul lunii februarie ar inseamna cheltuieli de 3,9 miliarde de lei de la buget, mai mult decat estimarile initiale ale Guvernului, care avansase suma de 2,9 miliarde de lei.

Acum cifra a ajuns la 4,6 miliarde de lei, dupa cum a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Pope, prim-vicepresedintele Sanitas.

Sindicatele spun ca Guvernul s-a angajat ca are bani pentru a ceea ce a promis. Daca analizam insa datele din raportul pe executia bugetara din primul trimestru al anului, optimismul ca am depasit criza incepe sa paleasca.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Olguta Vasilescu multumiri Dancila Legea Salarizarii, #haos Sanatate Legea Salarizarii Olguta Vasilescu , #guvern