Criza guvernamentala in Romania - Adio, PSD!

Marti, 27 August 2019, ora 23:49
8091 citiri
Criza guvernamentala in Romania - Adio, PSD!

Deja-vu a la roumain: o coalitie guvernamentala deja fragilizata se prabuseste din nou in prag de alegeri prezidentiale. Tradare, pierderea increderii, acuzatii verbale reciproce si un vot de neincredere anuntat de Opozitie. Acest peisaj politic nu este catusi de putin o premiera in Romania.

Abandonati, social-democratii aflati sub conducerea premierului Viorica Dancila vor sa se agate de putere prin varianta unui guvern minoritar, ex-partenerul pseudo-liberal ALDE forjeaza noi aliante cu fosti membri ai PSD, aflati acum in barca fostului premier Victor Ponta, iar din Opozitie, national-liberalii conservatori (PNL) adulmeca, dar nu indraznesc sa preia fraiele guvernarii.

In pofida cresterii economice, tara se degradeaza, majorarea salariilor si a pensiilor, motivata politic, nu are acoperire financiara, proiectele pe scara larga anuntate acum trei ani in domeniile sanatatii si infrastructurii inca precare au ramas vorbe in vant. Nimic nu a fost implementat. Cine isi asuma in clipa de fata preluarea guvernarii se pune, indiscutabil, intr-o pozitie complicata.

Dancila, o marioneta a lui Dragnea, conduce atat partidul, cat si guvernul catre dezastru

Inca la guvernare, PSD se afla intr-o avansata stare de ruina. De la victoria categorica obtinuta la sfarsitul anului 2016, partidul a pierdut, potrivit sondajelor, o jumatate din electorat, erodand trei prim-ministri si aproape 100 de ministri.

In vreme ce "liderul suprem" Liviu Dragnea se afla in spatele gratiilor pentru coruptie si abuz in serviciu, sefa interimara a partidului, Viorica Vasilica Dancila, o marioneta a lui Dragnea, incearca sa-si salveze pozitia prin scamatorii de personal, conducand atat partidul, cat si guvernul catre dezastru.

Dar Dancila a mirosit sange si vrea sa isi continue drumul, indiferent de pierderi. Tinta ei este functia prezidentiala. Acesta este motivul principal al noii crize guvernamentale.

Liderul ALDE si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a gandit ca are o sansa buna sa fie nominalizat drept candidat principal al aliantei guvernamentale pentru presedintie. Planurile i-au fost, insa, zadarnicite de prim-ministrul Dancila, pana mai ieri o marunta executanta, intocmai si la timp, a ordinelor trasate de marele ei mentor Liviu Dragnea. Dornica sa ajunga in varful puterii, ea si-a anuntat cu multa pompa candidatura la alegerile prezidentiale din aceasta toamna, luand cu placere in calcul chiar si posibilitatea ca guvernul ei sa se piarda pe drum.

Dancila sta rau in sondaje

Considerandu-se, de multa vreme, mama a natiunii, harazita sa isi asume responsabilitati inalte, Dancila ignora in totalitate cota de popularitate pe care o are in sondaje. La 7,5 la suta, ea nu prinde nici macar lista scurta de candidati. In prezent, dintre toti candidatii, actualul presedinte, Klaus Iohannis, care vizeaza obtinerea unui nou mandat si este sustinut de PNL, se afla in topul sondajelor cu peste 40 la suta incredere.

Este evident ca PSD se afla in cadere libera de ceva timp. Prabusirea la care asistam acum grabeste expedierea partidului in insignifianta politica.

Robert Schwartz, seful redactiei DW in limba romana

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#criza politica Romania, #PSD cadere politica , #PSD