Viorica Dancila nu a mintit, prim-ministrul nu a spus adevarul

Joi, 12 Iulie 2018, ora 12:05
56093 citiri
Viorica Dancila nu a mintit, prim-ministrul nu a spus adevarul

Ca orice lider de paie, Viorica Dancila face parte dintr-un singur narativ, monocrom, in care i se aloca, ritualic, rolul de zi cu zi. Asa se explica totala rezistenta la adevar si recitarea cantata a minciunii, fara ca o singura grimasa de expresie sa ii apara pe chip: nu conteaza ce anunta presedintele Comisiei Europene ca i-a spus premierului roman, daca de pe foaia primita de la ghiseul Partidului ea trebuie sa citeasca pe dos.

Marti, oficiali ai Comisiei Europene s-au intalnit cu prim-ministrul roman, dar dialogul a fost tratat in registrul minor. Jean-Claude Juncker nu a stat alaturi de premierul Romaniei, o tara UE, nici macar pentru o declaratie comuna de presa, ba chiar a autorizat purtatorul de cuvant sa livreze public un cu totul alt continut al discutiilor decat cel pe care l-a comunicat guvernul si pe care l-a recitat apoi Viorica Dancila, intr-un interviu televizat.

Pe notitele prim-ministrului era scris ca l-a informat pe Juncker de derapajele din justitia romaneasca, cele mai multe cauzate de protocoalele cu SRI. I-ar fi spus Dancila presedintelui Comisiei Europene si despre cele fabuloase (si neadevarate) sase milioane de romani ale caror vieti private au fost violate de interceptari ale Serviciilor. Mai mult, se pare ca Juncker a fost atat de uluit, incat a taxat aceste dezvaluiri ale oficialului roman ca fiind abateri de la democratie.

"S-a discutat si despre protocoale. Chiar domnul vicepresedinte Timmermans a spus ca au existat protocoale intre serviciile secrete si procurori, ceea ce reprezinta un lucru extrem de grav, iar domnul Juncker a spus ca acest lucru nu numai ca este grav, este o incalcare a democratiei.

S-a discutat si despre acest lucru, inclusiv despre cele sase milioane de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din pacate este un lucru real in Romania. (...) S-a discutat despre numeroasele dosare, care pe urma au fost achitate, de oameni care efectiv au suferit fara a avea nicio vina", a declarat Viorica Dancila imediat dupa intalnire, intr-un interviu pentru Antena 3.

Cu doar cateva ore inainte, la solicitarea Ziare.com, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a transmis ca discutiile s-au centrat pe pregatirile Romaniei pentru presedintia Consiliului, incepand cu prima jumatate a lui 2019, un moment important pentru Uniune, motiv pentru care Jean Claude Juncker a adus in discutie monitorizarea tarii noastre in ceea ce priveste independenta justitiei.

"In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, presedintele CE a subliniat ca institutia va continua sa monitorizeze progresele Romaniei si a insistat ca e esential ca sa nu faca pasi inapoi in privinta progresului deja obtinut.

Presedintele Juncker a incurajat-o pe Viorica Dancila sa actioneze pentru revenirea la un discurs politic normal in Romania", a declarat pentru Ziare.com Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Sigur, politicienii au in fisa postului si cosmetizarea propriilor ispravi. De regula insa, atunci cand esti tras de urechi, fie incerci usa din spate, pana te recompui, fie adopti un ton usor si spui cat de putin incape intr-o fraza de punctaj. Dar Viorica Dancila nu e politician. Nici prim-ministru nu este, decat atunci cand are trecute pe foaia de punctaj numele ministrilor din cabinet. Daca o intrebi repede ce realizari de portofoliu are Petru Cojocaru, s-ar putea sa nu obtii niciun raspuns.

Doar ca rolul care i-a fost alocat de partid - si pentru care a trecut cu brio toate probele initiatice de depersonalizare - i-a cerut sa se uite senin la camera de filmat si sa recite o cu totul alta poveste avuta cu cel mai inalt oficial al Comisiei Europene.

A mintit premierul Romaniei? Nu, a spus un alt adevar, un adevar rasturnat, inscris in perfecta logica a unui personaj creat anume pentru narativul in care singura Romanie validata politic este cea a lui Liviu Dragnea. O minciuna spusa bine este cea in care crezi ca intr-un unic adevar si care ajunge, la finalul zilei, sa te legitimeze. Iar Viorica Dancila crede tot ce ii spune Liviu Dragnea.

Totusi, pentru ca doamna Dancila nu mai este de multa vreme la varsta adolescentei si pentru ca nici nu este vorba despre ce tesatura invizibila de iluzii si sperante ii dau un temei social, ci despre reprezentarea Romaniei la nivel european, am mai intrebat o data, la biroul presedintelui CE, daca nu cumva Jean-Claude Juncker a uitat ce i-a spus prim-ministrul roman si ce i-a raspuns el. In fond, o incalcare a democratiei nu e de ici, de colo.

"In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, presedintele CE a subliniat ca institutia va continua sa monitorizeze progresele Romaniei si a insistat ca e esential ca sa nu faca pasi inapoi in privinta progresului deja obtinut.

Presedintele Juncker a incurajat-o pe Viorica Dancila sa actioneze pentru revenirea la un discurs politic normal in Romania", a reiterat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Nimic nu e de adaugat la aceasta declaratie, potrivit Comisiei Europene.

Ramane, desigur, varianta in care Viorica Dancila a inteles cu totul prost si ce era scris pe foaia de parcurs primita, si ce i s-a raspuns ori poate Corina Cretu, comisar european prezent la aceste discutii, i-a tradus gresit si de aici neintelegerile.

E greu sa duci pana la capat, intr-un registru ironic, ce ispravi mai face Viorica Dancila, de la reducerea democratiei si pana la a uita, in direct, numele unui alt premier. La finalul textului, tot despre prim-ministrul tarii este vorba si tot despre cum acesta ia in raspar o institutie europeana, pentru ca asa vine mai bine unui program de guvernare din care Liviu Dragnea trebuie sa iasa liber si intarit.

In ceea ce priveste reactia Comisiei Europene, ea trebuie privita in context si citita la nuanta. In ultimii ani, provocarile pe care Uniunea Europeana le are in fata depasesc galcevile de la Bucuresti si confiscarile institutiilor in nume personal sau de grup. E greu sa traduci intr-un registru inteligibil ce se petrece in tara noastra, cum de a ajuns Viorica Dancila prim-ministru si cum de presedintele a fost obligat de Curtea Constitutionala sa demita un procuror-sef despre care CSM a spus ca nu trebuie demis.

Atunci cand insa reusesti o traducere si un oficial european intelege pana la capat cum e cu impostura obligatorie, atunci vezi si consecinta cu bataia lunga: minciunile guvernului Dragnea&Dancila ne pot arunca in afara lumii democratice a Uniunii Europene, cu toate hopurile pe care le ridica Brexit-ul, Polonia sau Viktor Orban la Budapesta.

Poti contra-argumenta o decizie politica sau ideologica gresita, asa cum a facut Comisia Europeana in cazul Poloniei, dar nu exista nicio clauza de salvgardare pentru minciuna pe care o tara o spune despre sine, prin vocea prim-ministrului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dancila Dragnea Comisia Europeana , #premier