Viorica Dancila ia taurul de coarne, dar mai incet

Marti, 13 Martie 2018, ora 23:28
8996 citiri
Viorica Dancila ia taurul de coarne, dar mai incet

La prima vedere, doamna Viorica Dancila a repurtat o victorie zdrobitoare in alegerea sa ca presedinte executiv al PSD, cu 2.889 de voturi, fata de 833 de voturi, cate au obtinut la un loc cei doi contracandidati ai sai. Pare superb.

Cercetand insa mai adanc, observam ca nu-i deloc asa. In opinia mea, acest rezultat "stralucit" a fost obtinut cu eforturile substantiale ale domnului Dragnea, foarte interesat ca in viitor s-o aiba mana dreapta pe docila doamna Dancila si nu pe altcineva.

Nu e greu de ghicit de ce. In primul rand, asa cum a caracterizat-o chiar dansul din prima zi, doamna Viorica este "o femeie civilizata, neconflictuala, deosebit de comunicativa (...) care nu s-a dezis niciodata de initiativele noastre de imbunatatire a Legilor Justitiei"

Pe parcurs, am constatat cu totii cine e persoana: civilizata inseamna servila, neconflictuala inseamna supusa, comunicativa inseamna ca nu iese din vorba jupanului, iar asta cu Legile Justitiei inseamna ca a si intrat in jocul anti-justitie al cuplului din fruntea coalitiei. Calitati, una si una!

Dar sa revenim la victoria de la Congres. In ciuda eforturilor dlui Dragnea de a o impune pe doamna Dancila ca al doilea om in partid, 833 de persoane au avut curajul sa se exprime impotriva lui "daddy".

Asta inseamna ca aproape 30% din totalul votantilor l-au infruntat formal.

Este greu sa judeci daca aceste voturi au fost cu adevarat pro-Andronescu sau pro-Banicioiu, sau numai anti-Dragnea. As miza pe a doua varianta, tinand seama cat de insistent a presat seful partidului, indemnandu-si colegii cu cine sa voteze.

Ar fi fost pro ceilalti doi, daca dna Dancila ar fi participat la egalitate cu concurentii ei si daca nu s-ar fi pomenit cu un colac de salvare aruncat de la tribuna, in timp ce concurentii au fost serviti fiecare cu cate o piatra legata de gat.

Nu pot sa calific altfel momentul cand esti invitat sa iei cuvantul dupa ce toti ceilalti si-au terminat demult discursurile, iar sala a ramas aproape goala, numai cu echipajul SMURD inauntru, cu paznicii, cameramanii si cativa prieteni de-ai sefului, sa tina de sase, pentru orice evetualitate.

Sa am iertare, cand unul inoata cu colacul in brate, iar ceilalti doi se zbat cu piatra de gat, ala nu mai este concurs. Este simulacru. O mascarada.

In plus, dna Dancila a fost poftita sa ia loc pe primele scaune, parca anume ca sa iasa in evidenta prezenta ei, alaturi de primarul general, de teleormaneanca Dan Carmen si de convietuitoarea jupanului, spre care erau desigur atintite toate privirile curiosilor.

Doamna Ecaterina Andronescu si domnul Nicolae Banicioiu au ramas pierduti undeva in multime, parca anume ca sa nu-i observe lumea, sa nu-si aduca aminte de ei si sa nu vada decat persoana recomandata personal de "daddy", cu atata caldura.

Corect ar fi fost ca insasi doamna prim ministru, avantajata in intrecere chiar de functia de la Guvern, sa se fi asezat in sala, la rand cu toti concurentii, sa fi pretins programarea la cuvant alaturi de ei si chiar sa-i fi atras atentia lui "daddy" ca se face de ras si o compromite pe dansa, cu discriminarea atat de brutala, la care se preteaza.

Nu pot aprecia acele momente altfel decat ca o uriasa bila neagra pentru fiecare. Si, cand zic bila neagra, nu ma refer numai la capitolul bun simt, educatie sau buna crestere, ci chiar la democratie si la bunele reguli de convietuire sociala.

Asa cum au evoluat lucrurile, victoria obtinuta mi se pare strict aritmetica, o pacaleala cu cifre, un renghi scos dintr-un algoritm anume aranjat. Nu exista un mod mai simplu de a manipula un scrutin decat antepronuntarea, rostita chiar de la tribuna.

Iar dl Dragnea se pronuntase deja cu privire la protejata sa, batand destul de bine saua ca sa priceapa cine trebuie: "I-am urat succes si eu o voi vota cu toata convingerea".

Ce vreti mai mult decat atat? De ce credeti ca insista dl Dragnea sa afle toata lumea ce va vota dansul? Tocmai ca s-o influenteze. Tocmai ca sa sugereze ca "Asta voi vota eu, asta sa votati si voi. Cine e contra ei e contra mea!".

Sunt sigur ca dl Dragnea zambeste fericit, este convins ca manevra i-a reusit, are omul lui la Guvern, are si la partid, are si la cealalta camera a Parlamentului, are la majoritatea institutiilor. Numai Justitia independenta nu i se ploconeste inca, dar de acum incolo conteaza si aici pe noua sa adjuncta, careia i-a si transmis mesajul sa continue initiativele de "imbunatatire" a Legilor Justitiei.

Scriam aceste randuri duminica, dar nu m-am grabit sa inchei. Am gandit ca judec exagerat. In numai doua luni, doamna Viorica nici n-a avut timp ca sa arate cat de capabila este. Decat s-o judecam, ar fi mai intelept sa urmarim cu totii evolutia in continuare.

Poate, insufletita de noua incredere ce i s-a acordat, va lua deodata taurul de coarne si ne va surprinde pe toti.

Si intamplarea a facut ca a doua zi, incercand sa ia taurul de coarne in legatura cu greva anuntata de grefieri, doamna prim ministru sa declare:

"Am sa am o discutie astazi cu domnul ministru Toader, o sa discut si cu doamna ministru Carmen Dan, o sa vad care este situatia si, in functie de cele relatate de dumnealor, vom incerca sa gasim solutii".

Cand iei taurul de coarne de la nivelul la care se gaseste doamna Viorica, mi se pare jenant sa explici, intr-o situatie cunoascuta de o buna perioada de timp, ca "ai sa ai" o discutie cu cineva, ca o sa discuti cu altcineva, ca o sa vezi care este situatia si ca, auzindu-i pe ei, vei incerca solutii.

Asta o poate spune un functionar oarecare, cand il mustruluieste seful intr-o problema de care habar n-are, pentru ca a fost in concediu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Viorica Dancila prim ministru, #Viorica Dancila presedine excutiv PSD, #PSD Congres, #Liviu Dragnea alegeri interne PSD , #premier