Tot cautand consensul, doamna Viorica a plecat in vacanta. Petrecere frumoasa, oriunde v-ati afla!

Luni, 06 August 2018, ora 19:48
13132 citiri
Tot cautand consensul, doamna Viorica a plecat in vacanta. Petrecere frumoasa, oriunde v-ati afla!

Inainte de a pleca in concediu, prim-ministrul Dancila ne-a prezentat un soi de bilant pe sase luni de guvernare, plus un interviu pentru cine n-a inteles bilantul.

Totul este intesat cu realizari grandioase, cifre ametitoare, promisiuni berechet si fara nicio insatisfactie, nimic altceva decat numai faptul ca "Nu am reusit sa aduc consens in societate".

In rest, numai felicitari. Ca si cum autostrazile s-ar fi facut, metroul M5 ar fi deja gata, drumurile reparate, pesta porcina eradicata, caile ferate modernizate, inflatia oprita si numai consensul ne-ar lipsi ca sa ne batem pe burta cu nemtii si americanii, ca de la egal la egal.

Doamna Vasilica-Viorica se pune in acel context derizoriu, cand vorbeste gura fara ea. Caci "consens" inseamna identitate de pareri, inseamna unanimitate, ceea ce nu caracterizeaza deloc o societate democrata, specifica pluripartidismului, dezbaterii de idei si adoptarii de solutii, altfel decat prin "consensul" imaginat de doamna Dancila.

Semanta de scandal

Ma intreb, oare n-a inteles atata lucru, dupa sederea de aproape un deceniu la Bruxelles? Poate ca, pronuntand cuvantul "consens", doamna premier a vrut sa spuna "concordie", ceea ce este insa cu totul altceva.

Concordie inseamna "acord, impaciuire, armonie, intelegere, pace, unire" (DEX), nu unanimitate.

Sa confunzi concordia cu consensul mi se pare ceva ca si cum ai confunda inundatiile cu irigatiile, Afganistanul cu Europa sau Pristina cu Podgorica.

Observ la dna Dancila - si nu observ numai eu - mai mult semanta de scandal, spirit de caragata si asmutire, decat armonie, impaciuire, acord si unire.

Iar, cu ocazia concediului, mi se pare ca a atins culmea. Domnia sa stie prea bine ca, in relatia cu Presedintia, se afla pe un teren mai mult decat sensibil. In locul ei, m-as fi purtat in aceasta relatie cum te porti cu o oala plina ochi, care sta sa se reverse. Da' de unde? Ai zice ca doamna Viorica abia asteapta sa se verse oala si sa-i faca ciuciulete pe toti.

Altfel ar fi incercat sa netezeasca drumul dintre Palatul Victoria si Cotroceni, instiintindu-l pe seful statului ca pleaca in concediu ante factum, cum era firesc si nu post factum, cum i-a dat dumneaei prin cap, dupa ce hotararea fusese publicata in Monitorul Oficial, iar interimatul stabilit cu de la sine putere.

Hai sa stricam imaginea tarii. Pentru ca putem

In opinia mea, doamna Vasilica ori este de o naivitate sora cu nerozia, ori este rau intentionata cand ii spune presedintelui ca a aflat despre M.O. abia dupa ce decizia fusese publicata.

Ca sa se publice, nu trebuia semnatura dumneaei manu propria? Ca doar nu era sa semneze doamna Olguta, ca sa si-l aprobe ca sef pe dl Stanescu, chiar si numai pentru doua saptamani!

Pana la urma, dl Iohannis este si presedintele CSAT, unde dna Dancila este vicepesedinte. Daca dumneaei considera ca este bine sa nu existe nicio condescendenta de la premierul tarii la presedintele ei, apoi plecarea vicepresedintei CSAT fara acordul prealabil al comandantului suprem mi se pare vecina cu dezertarea.

Nu cu asemenea gandire au rezistat peste veacuri inaintasii nostri, caci iata ce spunea cronicarul despre mana dreapta a domnitorului, in caz de urgenta: "...iara spatarul, de-l chema Voda, acolo era ori ziua, ori noaptea, ori chiar sfanta sarbatoare, caci el nu clintea nici cu gandul din locul stiut de Voda. Caci este de negandit sa nu fie spatarul alaturi, cand tatarii prada la hotara".

Inteleg ca doamna Viorica face tot ce-i sta in putinta ca sa compromita imaginea presedintelui in favoarea propriului partid, dar mi-e teama ca asta dauneaza tarii.

Presedintele reprezinta tara in exterior. O buna imagine a domnului Iohannis la Bruxelles sau la Paris, la Washington sau la Londra inseamna o buna imagine a Romaniei. Iar dl Iohannis a reusit sa-si faca in toate cancelariile o reputatie de exceptie, in timp ce imaginea Guvernului lasa de dorit, iar cea a altor lideri este mizerabila.

Cele patru atuuri ale domnului Iohannis

Dl Iohannis are patru atuuri, in fata carora strainatatea ramane impresionata si in fata carora sefii coalitiei scrasnesc din dinti:

Primul: a ramas neabatut in sustinerea statului de drept si combaterea coruptiei, in ciuda manierei disperate cu care acolitii Puterii se zbat sa-si subordoneze Justitia si sa-si scape clientela de mana lunga a legii, modificand legea si manipuland cu notiunea fantasmagorica de "stat paralel".

Al doilea: oricum ai intoarce-o, dl Klaus Iohannis este cel mai bine legitimat dintre toti politicienii Romaniei, ales direct, cu o majoritate nu numai absoluta, ci si confortabila.

Al treilea: in ciuda eforturilor disperate ale PSD+ALDE de a-l discredita, presedintele Iohannis a ramas persoana cea mai bine creditata de alegatori in sondajele actuale.

Al patrulea: presedintele se arata impasibil la amenintarile cu suspendarea, sugerand astfel ca dansul conteaza pe sustinerea masiva a electoratului, iar dintr-un eventual referendum, ar putea iesi invingator.

Cum e turcul, si pistolul

In opinia mea, doamna Dancila incearca marea cu degetul, daca isi propune ca tinta lupta contra presedintelui, in loc sa incerce chiar concordia cu care se lauda. Dar exemplele negative sunt adesea contagioase.

Romanul spune: cum e turcul, si pistolul. Altfel spus, cum e Dragnea, asa-i Dancila, cum e Dancila, asa sunt si ceilalti, de la ea in jos. Manierele ireverentioase si limbajul suburban fac usor prozeliti.

Ma intreb, cum poate vorbi dna Dancila de consens (vrand sa spuna concordie, bineinteles) cand seful ei declara chiar duminica seara: "Iohannis s-a facut de ras (...) s-a umplut de ridicol (...) ieri a fost apogeul ridicolului pentru Klaus Iohannis: o serie intreaga de minciuni, a mai facut si o serie de dezacorduri".

Imi vine sa ma intreb: este Dragnea calificat sa aprecieze unde se afla "apogeul ridicolului"? Are dreptul sa vorbeasca despre minciuni cel care ne-a grantat majorarea substantiala a salariilor, dar n-am vazut in buzunare decat 4%? Are dreptul sa vorbeasca despre dezacorduri cel care sustine in fruntea Guvernului campioana tuturor dezacordurilor din toate timpurile?

Iar daca "daddy" are acest drept, de ce sa nu-l aiba si Vasilica-Viorica, Olguta Vasilescu, Carmen Dan si altii ca ei, toti cu limbajul pregatit ca de pe maidan?

Doamna Carmen Dan si doamna Olguta, hop si ele

Ca urmare, dna Carmen Dan trage si dansa cateva sageti spre Cotroceni, afirmand cu dispret mitocanesc: "Dl presedinte atat poate, atat face".

Cine il evalueaza pe presedintele tarii? Un neica-Nimeni, pe care chiar l-as intreba ce a facut pana acum intr-un minister unde politistii s-au dovedit pedofili in serie, unde numarul deceselor pe drumurile publice a ajuns record european, unde, in cazul placutelor antiPSD, s-a produs recent unul dintre cele mai mari abuzuri impotriva unui cetatean roman de dupa Revolutie?

Cineva trebuie sa explice una ca asta. Nu poate ramane in coada de peste si nici tinuta inca multa vrme sub pres, ca incepe sa miroasa.

Ca sa nu ramana mai prejos, doamna Olguta a descarcat si ea o rafala tot in directia presedintelui si s-a apucat sa critice un dezacord al acestuia, facand ea insasi un alt dezacord.

Si iata ca, in timp ce doamna Vasilica-Viorica se bronzeaza pe plaiuri insorite, inutilul ei conflict cu Cotrocenii face in continuare valuri, ca si cum cresterea salariilor ne-ar fi intrat in buzunare asa cum s-a promis, ca si cum autostrazile ar dudui, drumurile ar zbarnai, investitiile ar bazai si n-are nimic altceva sa-si reproseze decat lipsa consensului, care de fapt ar trebui sa fie concordie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Viorica Dancila consens, #Liviu Dragnea atac presedinte, #Carmen Dan atac Cotroceni, #Carmen Dan atac presedinte, #Olguta Vasilescu atac Cotroceni, #Olguta Vasilescu atac presedinte , #premier