PSD isi schimba seful, dar naravul ba

Joi, 13 Iunie 2019, ora 21:00
10739 citiri
PSD isi schimba seful, dar naravul ba

Marti dupa-amiaza, sefa interimara a PSD a anuntat ca deputatii si senatorii social-democrati vor fi prezenti pentru a asigura cvorumul de sedinta necesar motiunii de cenzura, dar nu vor vota. Exact ca pe timpul lui Dragnea, cel care a dus partidul de rapa.

De ce nu vor vota? Din exact acelasi motiv, pentru care si Dragnea proceda la fel: pentru ca nu da doi bani pe constiinta parlamentarilor partidului. Acum, cand partidul se imparte in tabere nedeclarate dar vizibile, cand doamna Viorica indeamna la unitate si consens, asta mai lipsea, un vot secret si necontrolat de nimeni!

Nu degeaba declara deunazi noul sef al Camerei Deputatilor ca aritmetic nu are nicio emotie cu motiunea de cenzura. Conteaza pe cifre si pe valorile lor abstracte, pe aceste entitati care nu judeca, nu gandesc, n-au opinii sau sentimente, dar sunt absolute in lumea lor. Nu este mai destept patru decat sapte, nu este mai prost noua decat unsprezece, nici mai de isprava cinci decat doua sute.

Asa-i la PSD: nimeni nu are incredere in nimeni

Ca urmare, asa cum isi numara ciobanul oile, vacarul vacile, iar gospodarul gainile, domnul Marcel Ciolacu si-a numarat parlamentarii, a declarat ca aritmetica garanteaza succesul partidului, iar noul presedinte interimar, Viorica Dancila, a spus la randul sau ca toti membrii de partid se vor conforma la numaratoare, lasand de inteles ca pune baza pe disciplina, asa cum s-a stabilit in CEx: "Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu propunerea lor".

Adica, vezi Doamne, nu eu, Vasilica-Viorica, am restrictionat oamenii de la urna. "Colegii" au propus si nu pot face altceva decat sa fiu de acord cu tot ce au stabilit ei sa hotarasc eu. Haraso democratie!

Auzi! Cogeamitea interimarul, premier al Romaniei, n-a fost nici macar in stare sa accepte ca democratia inseamna dreptul oricui sa-si exprime propria sa opinie, oriunde si oricand, inclusiv in sala Parlamentului si mai ales sa si-o exprime prin vot.

Ma intreb, restrictionarea de la urna a propriilor parlamentari nu este si ea o incalcare a principiilor de etica si morala, inclusiv a legislatiei, care pedepseste penal pe oricine ar determina un altul sa voteze intr-un anumit fel si nu altcumva sau sa nu voteze deloc?

Chiar nu-i este teama doamnei Dancila ca o asemenea fapta o poate atrage intr-un proces de tipul dosarului Referendum, in care Liviu Dragnea a primit o condamnare definitiva, dupa ce i-a manipulat pe votanti - in cadrul national, nu parlamentar, dar pana la urma tot votanti?

Doamna Dancila nu trage concluzii, cand se vede huiduita

Poate nu stie in ce se baga, poate i-o fi teama, dar nu are incotro. Dansa stie prea bine, asa cum stim si noi, ca partidul, oricat de unitar s-ar petinde, este deja impartit in cel putin doua tabere, nerecunoscute oficial, dar vizibile si din avion.

Daca fiecare ar vota asa cum il taie capul, adica "dupa propria constiinta", atunci s-a dus pe garla aritmetica domnului Ciolacu, bazata (ce savant!) pe algoritm.

Mai poate ramane doamna Dancila prim-ministru intr-un asemenea caz? Cred ca raspunsul la intrebare si-l da chiar dumneaei, cand vorbeste - foarte frecvent, de altfel - de acea multa ura care s-ar fi acumulat in societatea romaneasca. Am convingerea ca, desi nu puncteaza exact, doamna Dancila stie cu precizie cine pe cine il uraste si de ce.

N-a fost dansa huiduita prin toate locatiile unde s-a dus in campanie? A huiduit-o cineva din simpatie? Iar daca oamenii din teritoriu au anumite resentimente, isi inchipuie cineva ca alesii lor din Parlament nu le-ar avea?

Fireste, in Parlament, nu o huiduie nimeni, dar logica imi spune ca reprezentantii celor din teritoriu nu s-ar apuca s-o sustina pe doamna Dancila, atunci cand prin votul lor ar lovi sentimentele celor care i-au ales si care acum au alte optiuni.

Prim-ministrul tarii se plange ca a fost "timorat"

Faptul ca doamna Dancila si noua camarila din fruntea PSD, infiripata deja in jurul sau, au hotarat sa bareze drumul spre urna al tuturor votantilor Puterii, doar ca sa nu scape cumva printre degete sustinatorii motiunii, dovedeste cat este de ipocrita logica domnului Marcel Ciolacu, bazata numai pe aritmetica.

Dar faptul mai dovedeste ca noii conducatori, urmasi ai jupanului de mai ieri, n-au alte parghii la indemana, decat tot cele tocite deja in luptele anterioare, sanctionate dur de electorat.

Degeaba se plange doamna Dancila in fata telespectatorilor ca fusese pana acum "timorata" si ca se cam leapada de trecut. Cine o mai timoreaza astazi? De ce nu are curajul sa admita ca interzicerea parlamentarilor sa voteze este nepermisa intr-un stat democratic si european?

Dintr-un singur motiv: stie - poate chiar este convinsa - ca motiunea ar putea sa treaca, in cazul cand fiecare parlamentar ar vota asa cum il indeamna propria sa constiinta si nu interesul liderului de partid.

Stie foare bine ca antipatia fata de un premier impus tarii cu incaltatorul de Dragnea nu este o exclusivitate a celor obisnuiti sa huiduie. Ea pluteste si printre cei obisnuiti sa puna bila in urna. Pe huiduitori nu-i poate opri nimeni, dar celor care pot sa puna sau sa nu puna bila in urna le spune partidul exact ce au de facut.

"Am inceput sa fiu eu". De cand, doamna Viorico? De alaltaieri, de azi sau de poimaine?

Inainte vreme, cine nu se supunea era insultat, matrasit si exclus. Va putea oare lua asemenea masuri doamna Viorica, dupa ce tocmai a enuntat in fata telespectatorilor promitatoarea fraza: "Am inceput sa fiu eu"?

Daca ar fi sa se tina de cuvant, n-ar fi trebuit sa impiedice dreptul la vot al parlamentarilor Puterii. Daca vreunul din ei nu se va supune dispozitiei primita "de la centru", atunci credibilitatea domniei sale cade la pamant, iar doamna Dancila nu va fi vazuta altcumva decat ca un nou Dragnea renascut.

Domnia sa stie perfect jocul periculos in care s-a bagat si a inceput sa-si toarne cenusa pe cap, in stilul "autocriticilor" din lumea comunista: "am mers dupa anumite linii deja desenate, dupa anumite mesaje pe care trebuia sa le scot in spatiul public".

Ce vrea sa spuna aici? Ca pana acuma n-a fost "eu", ca a mers pe linii desenate de altii si ca s-a ferit sa recunoasca adevarul in public. Nu este o noutate, asta o stiam si fara s-o spuna, dar as intelege asa ceva din partea unui functionar marunt, de la un ghiseu oarecare, nu din partea unui prim-ministru.

Un inalt demnitar nu este credibil daca isi adapteaza "eul" conjunctural, precum acei multi viteji care se arata numai dupa razboi. Prim-ministrul se face de rasul curcilor declarand ca pana acum s-a lasat dus de nas, dar de acum incolo nu se va lasa.

Asta trebuia s-o demonstreze inainte de a fi numit, nu dupa.

Unde am fi ajuns daca premierul Kogalniceanu ar fi mers pe "anumite linii deja desenate" in 1877 si n-ar fi rostit faimoasa declaratie de independenta a Romaniei, dupa conceptul propriu? Unde am fi ajuns daca Bratianu s-ar fi lasat si el timorat la conferinta de pace din 1919 si ar fi cedat in fata celor ce puneau in discutie viitoarele frontiere ale Romaniei?

Cum ar fi aratat astazi harta tarii, daca in acelasi an regina Maria n-ar fi alergat la Paris, Londra si Washingon, din proprie initiativa si nu mergand pe linii desenate de altii, ca sa trateze cu potentatii lumii din acele vremuri tot problema frontierelor?

Nu este recomandabil sa asezi un om exagerat de mic pe un scaun exagerat de mare

Una peste alta, doamna Viorica este incomparabil prea mica pentru uriasul scaun pe care s-a asezat si pe care il apara prin metode incorecte - de ce sa nu recunoastem? - speriata de voturile capabile sa sustina iminenta motiune.

Caci, daca nu-i era teama, nu se apuca sa-si indeparteze de la urne colegii, in loc sa-i atraga cu argumente, idei si programe, asa cum clamaza chiar dansa cand are ocazia.

Daca ar fi fost sigura pe colegi, fara indoiala le-ar fi recomandat sa mearga la urne, intru lauda si mandria domniei sale, pentru de a se sti reconfirmata inca o data de votul liber exprimat al parlamentarilor.

Va mai avea domnia sa vreun motiv de lauda si mandrie, cand se va afla in lume ca premierul unei tari europene si-a salvat scaunul numai prin "votul" celor care n-au votat?

Din punctul meu de vedere - si cred ca nu numai al meu - faptul ca PSD le interzice membrilor sai sa participe la votarea motiunii de cenzura este dovada cea mai buna ca nu are incredere in propriii parlamentari si incearca sa salveze cu disperare scaunul de care doamna Viorica se tine cu amandoua mainile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Viorica Dancila motiune de cenzura, #motiune de cenzura Opozitie , #PSD
Comentarii