Investitorii straini i-au scris premierului Dancila: Lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri

Marti, 13 Februarie 2018, ora 20:37
3961 citiri
Investitorii straini i-au scris premierului Dancila: Lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) au trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila si ministrului Transporturilor, Lucian Sova, cerand sa rezolve cat mai repede problemele cu infrastructura.

Potrivit acestora, lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri, cetatenii si inclusiv

autoritatile.

"Este bine cunoscuta importanta infrastructurii de calitate pentru cresterea economica si in egala masura, intarzierile Romaniei la acest capitol. Lipsa infrastructurii frustreaza mediul de afaceri, cetatenii si inclusiv autoritatile. Membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) - companii care angajeaza peste 186.000 de persoane si au o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei - cred ca trebuie sa trecem dincolo de permanenta intrebare "cine este de vina?" si sa vedem ce este de facut de acum inainte.

Am decis sa va trimitem aceasta scrisoare deschisa deoarece, prin mesajele transmise in spatiul public, Guvernul Romaniei a semnalat ca este preocupat de infrastructura deficitara cel putin in aceeasi masura ca si mediul de afaceri", se arata in scrisoare.

Consiliul Investitorilor Straini precizeaza ca exista o tendinta de a nu invata din greselile trecutului, iar acest lucru a afectat desfasurarea proiectelor de infrastructura.

"FIC considera ca adoptarea unor masuri pentru a remedia aceasta carenta in capacitatea administrativa ar aduce o schimbare majora, dincolo de aspectele financiare. Acest lucru nu se poate intampla peste noapte, dar o abordare consecventa va contribui la imbunatatirea capacitatii, rezultand in acelasi timp intr-o infrastructura mai buna", subliniaza Consiliul Investitorilor Straini.

Consiliul vine si cu o solutie: infiintarea unei unitati de implementare a proiectelor (UIP) care sa functioneze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial.

"UIP ar trebui sa fie responsabila de supravegherea implementarii marilor proiecte de infrastructura. UIP ar urma sa beneficieze de expertiza tehnica, financiara si juridica, precum si de resurse financiare adecvate. UIP va fi organismul responsabil cu managementul proiectului cu responsabilitati clar stabilite", mentioneaza FIC.

Investitorii straini mai afirma ca exista un potential semnificativ de cooperare intre UIP si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP).

"Persoane cu cea mai inalta calificare profesionala ar trebui sa se regaseasca atat in conducerea, cat si la nivelul operativ al UIP. Personalul trebuie sa fie remunerat pe masura si sa i se asigure toate parghiile necesare pentru a-si duce la indeplinire misiunea. In absenta unor masuri urgente lipsa infrastructurii va incepe sa actioneze ca o frana puternica in calea dezvoltarii economice a Romaniei si va limita investitiile viitoare atat de necesare", se mai arata in scrisoare.

Iata scrisoarea trimisa de Consiliul Investitorilor Straini

I.O.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitori straini infrastructura Romania , #premier