Ce se intampla cu prim-ministrul Romaniei: Inadecvare la functie, emotii prea mari, necunoasterea limbii romane?

Vineri, 25 Mai 2018, ora 10:43
39461 citiri
Ce se intampla cu prim-ministrul Romaniei: Inadecvare la functie, emotii prea mari, necunoasterea limbii romane?
Foto: Arhiva Facebook/Viorica Dancila

Prim-ministrul Viorica Dancila pare a fi ajuns in imposibilitatea de a nu gafa. Joi, a incercat sa spuna ca Guvernul vrea reducerea birocratiei, dar i-a iesit "reducerea democratiei".

Cum se poate asa ceva? Avem un prim-ministru prins in capcana unei functii in care gramatica, logica si responsabilitatea sunt esentiale, dar care, cu cat se straduieste mai mult, cu atat isi demonstreaza inadecvarea.

Primul impuls atunci cand o auzi pe Viorica Dancila gafand iar si iar este sa faci o gluma buna, dar ceva te opreste: este seful Guvernului, cel care administreaza deciziile privind scolile, spitalele si bugetul tarii.

"Cum suportati sa fiti ciuca batailor in tara asta?", a intrebat-o pe Viorica Dancila, fara menajamente, un jurnalist din presa locala, Sebastian Cernic, corespondentul de Bacau al Rezistenta TV.

Nici macar in acest caz prim-ministrul nu a iesit onorabil din poveste. Viorica Dancila a raspuns cu o noua gafa, sugerandu-i reporterului sa faca un exercitiu de "imagine" si sa se puna in locul ei.

Tuturor ne-a sugerat, fara doar si poate, imaginea copilului timorat, care resimte atat de acut presiunea de a se intoarce de la scoala cu un 10, incat nu reuseste nici macar sa silabiseasca lectia. Pe termen mediu si lung, astfel de traume din formarea emotionala si intelectuala sunt devastatoare pentru un copil.

Dar pentru o tara? Cum iese o tara dintr-o astfel de experienta a guvernarii, in care toti pun la indoiala nu numai autonomia decizionala a premierului, dar si capacitatea de a intelege si explica pana la capat un act administrativ?

E o intrebarea frusta, prima la care te gandesti - cum e posibil asa ceva? Cum de a gresit din nou, cu atat firesc?

Am intrebat oameni specializati in comunicare si in strategii de comunicare chiar asta, cum e posibil ca un prim-ministru sa nu poata face o declaratie corecta gramatical, lingvistic si logic de la cap la coada.

Oana Marinescu, consultant comunicare strategica:

As vrea sa pot da un raspuns simplu si direct, despre care sa pot fi sigura ca reprezinta adevarul, dar nu am toate informatiile de care as avea nevoie. Faptul ca nu reusim sa ne explicam anumite lucruri le face mai greu de dus.

Dincolo de ironiile si de glumele pe care le-a generat aceasta noua gafa - nici nu as putea spune a cata este, din pacate - semnalul pe care il da constant doamna prim-ministru Viorica Dancila este ca nu are ce cauta in acea functie, din perspectiva noastra ca cetateni.

De fiecare data cand are o aparitie publica sau citeste ceva, ea face o greseala. Fiecare greseala are propria ei semnificatie. Linia comuna este inadecvarea domniei sale la demnitatea pe care o ocupa. Este o inadecvare care vine din capacitati mult prea mici la nivel intelectual si profesional pentru a-i permite sa-si indeplineasca atributiile.

Din perspectiva istoriei recente, a tumultoasei perioade ce a urmat alegerilor din 2016, scaparea doamnei Dancila de pe 24 mai poate fi usor interpretata ca un act ratat din psihanaliza. Adica atunci cand omului ii scapa pe gura ceva ce nu voia sa spuna, la suprafata pare o gafa, dar este de fapt adevarul profund.

De cand PSD a preluat puterea in 2016, suntem in fata unui asalt al acestui partid asupra institutiilor statului de drept si asupra democratiei romanesti. Daca pana acum nu au pus in practica tot scenariul dorit de dl. Liviu Dragnea, este pentru ca avem inca o societate civila activa, care reactioneaza, se implica, rezista, lupta, critica. Adica face exact ceea ce trebuie ea sa faca intr-o democratie".

Vlad Tausance, specialist in comunicarea online:

"Cand pui obedienta inaintea competentei, ajungi inevitabil sa promovezi mediocri. Doamna Dancila ar fi stralucit ca gestionara sau casier. Functia o depaseste, asa cum o intimideaza si limba romana din afara fondului principal de cuvinte".

Vorbitul in public, sigur, nu e simplu, iti trebuie exercitiu, dar doamna Dancila vine dupa cativa ani la Bruxelles, ca parlamentar european. De aici o alta intrebare - sunt acestea greseli de limbaj sau de inadecvare la functie?

Oana Marinescu:

"Parerea mea este ca seria de gafe este rezultatul mai multor factori. Cu siguranta este vorba de o conditionare intelectuala, iar acest lucru este evident din faptul ca gafe a facut si cand era la Bruxelles.

Cand deschizi gura sa vorbesti in public ai nevoie sa procesezi niste informatii, idei si mesaje pe care sa le transmiti. Acest proces poate sa functioneze impropriu la unii dintre noi si atunci apar rezultatele pe care le vedem si la dna Dancila.

Sunt oameni care invata, sunt oameni care nu au cum sa invete, fie ca refuza procesul educational, fie ca si-au atins limita capacitatilor intelectuale. In al doilea rand, este o conditionare emotionala. Stiti ca unele cercetari arata ca oamenii considera vorbitul in public drept una din cele mai infricosatoare activitati. Frica este emotia de baza care se activeaza cand vorbesti in public si te poate bloca.

Poti sa fii foarte inteligent si cultivat, poti sa stapanesti foarte bine un subiect, poti sa fii plin de bune intentii, dar daca nu reusesti sa-ti stapanesti frica, vocea ta poate sa fie sugrumata, pulsul accelerat, mintea sa intre in blocaj, iar tu sa spui vreo prostie care nu te reprezinta. In mod normal, si emotiile din public speaking se pot antrena, iar prin repetitie, ajungi sa nu mai simti astfel de limitari.

In cazul doamnei Dancila, este posibil ca experienta gafelor recente sa o predispuna la a face unele noi tocmai din frica de a nu gresi. Nu putem sti ce procese psihice, ce interpretari face dumneaei in legatura cu aceste gafe, dar uneori oamenii se mai si autosaboteaza.

In al treilea rand, inadecvarea la functie este cu siguranta un factor determinant sau macar o circumstanta agravanta. Doamna Dancila pare sa nu inteleaga ce citeste, pare sa nu inteleaga ce are de facut - aici este elocvent clipul cu greselile de protocol de la intalnirea cu omologul sau croat - pentru ca efectiv aceasta demnitate este o palarie prea mare pentru capul sau.

Atunci e normal sa greseasca de fiecare data cand are de actionat pentru a-si indeplini atributiile. Daca nu e locul tau undeva, e normal sa calci stramb!

Vlad Tausance:

"Doamna Corina Cretu pare sa nu fie afectata de "sindromul Raducioiu". La fel cum nici domnii Siegfried Muresan sau Ciolos nu au probleme de sintaxa sau vocabular. Cred ca agramatismul doamnei Dancila tine mai degraba de calitatea educatiei si de practica, nu de relocarea sa temporara peste granite.

Am auzit rigipsari plecati la munca in Italia care se descurca mai bine sub presiune".

Cum se vindeca, totusi, acest blocaj in care pare a se afla prim-ministrul atunci cand vorbeste public? Care e solutia, din perspectiva specialistului in comunicare?

Oana Marinescu:

"In mod normal, vorbitul in public se invata. Putini se nasc cu un talent oratoric si cu o dorinta de a se adresa unor audiente largi. Dar stiu oameni introvertiti, emotivi, care, cu putin training, au reusit sa faca fata cu brio unor provocari de acest gen. Am lucrat si eu cu astfel de oameni.

In cazul doamnei Dancila, insa, am dubii ca este doar o problema de vorbit in public.

Din perspectiva omului de comunicare, cu datele pe care le avem din comportamentul sau, solutia este sa nu mai fie expusa public, iar cand o face, sa fie dupa exercitii multe si cu mesaje foarte simple. Cata vreme problema vine din inadecvarea la functie, solutia este sa faca un pas inapoi cu eleganta, prin demisie.

Din pacate, noi nu prea stim ca este absolut ok sa plecam dintr-o functie inalta atunci cand nu putem sa ne ridicam la inaltimea demnitatii publice detinute. Este o chestiune de responsabilitate fata de cetateni.

Pe de alta parte, este evident ca doamna Dancila nu e acolo de capul ei. Din pacate, ea nu considera ca raspunde in fata cetatenilor sau a Parlamentului, dupa cum au aratat declaratiile sale publice, ci ca singurul in fata caruia raspunde este dl Liviu Dragnea. Adecvarea dnei Dancila la scenariul pe care il are in minte dl Dragnea pentru a controla politic Romania este totala, datorita tuturor factorilor care o fac pe ea sa gafeze: limitele intelectuale, profesionale, de limbaj, de control al emotiilor etc.

Consider ca Liviu Dragnea exercita un control total asupra Vioricai Dancila, care este un abuz la adresa ei si la adresa noastra, ca cetateni. O vede si o foloseste ca pe un pion pe tabla sa de sah, pentru promovarea agendei sale. Acest control ii da acces la puterea imensa pe care o are seful Guvernului in Romania.

Probabil stiti ca deciziile in Executiv se iau prin consens, iar daca acesta nu exista, decizia o ia prim-ministrul, iar raspunderea apartine intregului Cabinet. De aceea, este atat de important acest pion gafeur pentru dl Dragnea".

Vlad Tausance:

"Cel mai simplu tratament este demisia. Daca exista contra-indicatii pe linie de partid, se pot trata simptomele prin niste ateliere de oratorie si niste cursuri elementare de politici publice si economie.

Politicienii si managerii se formeaza, nu se nasc. Din pacate, toate acestea cer timp si recunoasterea problemei. Doamna Dancila, la fel ca anturajul ei, sufera din lipsa de timp. Este clar pentru toata lumea ca rolul sau este unul de tap ispasitor si pacalici.

As recomanda interventia unui psiholog specializat in traume. Sau un an sabatic in salbaticie. In Teleorman, de exemplu".

Iata doar cateva dintre gafele Vioricai Dancila:

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dancila comunicare guvern , #guvern