Autostrada Unirii si autostrada Dancila-din-Golf

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 07:46
10774 citiri
Autostrada Unirii si autostrada Dancila-din-Golf

La doar trei zile dupa ce am aflat din presa ca Parlamentul a aprobat prin lege construirea a ceea ce s-a intitulat pompos "Autostrada Unirii", numita simbolic si A8, pe traseul Ungheni-Iasi-Targu Neamt-Targu Mures si de acolo cu legatura in viitor spre toata Europa aflam pe neasteptate, tot din presa, ca intre timp doamna Viorica Dancila a prezentat unor investitori din Golf alt traseu.

Varianta Dancila-din-Golf nu se mai numeste "Autostrada Unirii", ci "Autostrada Nord-Est", porneste tot de la Ungheni spre Targu Neamt, dar coteste deodata spre Ucraina, trecand prin Suceava. Si, pana la urma, in loc sa ne conecteze la autostrazile Europei, ne conecteaza la o tara fara retea de autostrazi.

Traseul este figurat cu rosu iar o alta linie albastra duce spre Bucuresti, fara explicatii. Adica, un fel de om trai si om vedea. Interpretez cam asa: linia rosie este ce-i in draft, iar linia albastra in recycle bin. Nu vad cum altfel.

Na si tie o autostrada, ca ti-am promis

Pana la urma, sa fie cum o fi, numai autostrada sa se faca. Dar se va face? Iar, in caz ca da, care din ele? Deruta este cu atat mai mare, cu cat persoane oficiale din zona Bacaului au si ele o varianta a lor, ba chiar sustin ca aceasta le-a fost promisa de la Bucuresti si mai pretind ca este solutia preferabila din punct de vedere tehnic si al costurilor.

Varianta lor uneste Bacaul cu Brasovul si are in vedere perspectiva unui viitor mai indepartat cand prin Brasov va trece fie o autostrada spre Fagaras-Sibiu, fie alta, spre Targu Mures si in orice caz una asteptata si ea, spre Bucuresti.

Avem, deci, trei variante: una aprobata prin lege, alta discutata in Golf si alta promisa bacauanilor. Stadiul fizic este cam acelasi la toate: sunt desenate cu carioca pe hartie.

Fara indoiala, un naiv se poate intreba ce-i cu harababura asta. Dar un om cu mintea limpede isi da imediat seama ca asta numai harababura nu este. Sunt la mijloc promisiuni ramase de pe vremea alegerilor sau altele mai noi, aparute pentru ca nehotaratii din zona dizidentilor sa treaca inapoi in zona hotaratilor fideli ai lui "Daddy".

Fiecare asteapta ce i s-a promis: unul o functie, altul un loc eligibil la europarlamentare, altii o autostrada in perspectiva. E drept ca autostrada nu-i intra omului in buzunar, dar nici nu e de colo sa te lauzi in judet ca ai aranjat la Bucuresti sa explodeze brusc pretul terenurilor, calculat in euro. In plus, e ca si sigur daca Dragnea a fost de acord, daca Dancila a promis si daca nici Golful nu se opune.

Incepem imediat. Cand terminam, nu se stie

Viteza cu care s-a aprobat prin lege una din variante dovedeste ca cineva - nu spun cine, dar ghiciti dvs - sta cu sula-n coaste si a fost nevoit sa le demonstreze iesenilor ca le rezolva lor si nu altora. Sa le arate autostrada nu poate, sa le arate constructorul nici atata, de documentatii deocamdata nu poate fi vorba, iar despre fonduri a aflat toata omenirea ca sunt blocate la Bruxelles din vina noastra.

Atunci ce le poate arata, ca sa-i convinga ca ei sunt prioritatea si nu altii? Le arata Monitorul Oficial, fireste. Legea tine cu iesenii, nu cu bacauanii si nici cu sucevenii. E negru pe alb, ati castigat partida, iesenilor! Sunteti buni de cinste!

N-au castigat nimic. Imi aduc aminte ca, prin anii '90, se publicase in MO o lege a autostrazilor. Daca nu ma insel, erau acolo 14 autostrazi, toate trasate cu carioca si toate prevazute sa fie gata in urmatorii 15 ani. Una singura exista astazi, dupa mai bine de 20 de ani: autostrada Soarelui.

Iar acum, ma intreb: isi inchipuie cineva ca, in cei doi ani de mandat cati i-au ramas, face Guvernul Vasilica-Viorica nu zic autostrazi, dar macar studiul de fezabilitate pentru vreuna din ele?

Am citit cu atentie Legea privind Autostrada Unirii. Prevede o lungime de 320 km, traseul, sursele de finantare si termenul exact cand trebuie sa demareze proiectul: 30 zile de la promulgarea legii.

Socoteala din Golf nu se potriveste cu cea de acasa

Ce frumos! E usor sa spui cand va demara proiectul. Greu e sa prevezi cand va intra buldozerul in teren, cat va dura lucrarea, si mai ales cand se vor prezenta liderii sa taie panglica si sa serveasca sampania.

Un asemenea pronostic cred ca nu este in stare sa-l faca nici Parlamentul, nici Dancila si nici macar Golful, cu care ne-am imprietenit in ultimul timp. Poate numai horoscopul sau zatul de la cafea, pentru cine stie sa ghiceasca.

Asta pentru ca la noi nu ai studii, programe si grafice la baza hotararilor, ca sa poti prevedea termene in perspectiva. Hotararile se iau pentru ca asa a zis Dragnea, asa a hotarat CExN in unanimitate, asa a confirmat Dancila sau asa au cazut de acord unii cu altii, nu se stie exact cine cu cine.

Lipsesc expertizele profesioniste privind impactul, eficienta sau desfasurarea executiei, un fel de analize ale tuturor variantelor, pentru a se lua hotararea cea mai potrivita. Hotararile noastre sunt pe baza politica, adica asa cum ii vine pe chelie unuia sau altuia.

In aceste conditii, nu ma mira faptul ca dna Dancila s-a intors din Qatar cu varianta de autostrada Iasi-Suceava-Ucraina, care ma indoiesc ca ar fi figurat vreodata in vreun draft sau un studiu cat de cat serios - ca de expertiza nu poate fi nici vorba.

Iar daca am ajuns sa stabileasca cei din Golf unde ne vom face noi autostrazile noastre, atunci incep sa cred ca doamna prim ministru este nu numai ineficienta, nepegatita si inculta, ci si toxica pentru tara.

Avem prea putini politicieni si prea multi politruci

Oare Parlamentul, atunci cand a hotarat prioritatea autostrazii Iasi-Targu Mures, a luat in calcul si varianta Iasi-Ucraina, negociata de doamna Dancila in zona Golfului? Iar, daca n-a luat-o, cum de si-a permis doamna Dancila sa-i asigure pe arabii din Golf ca noua ne arde buza sa legam Iasii cu Ucraina?

Nu exclud ca actorii din sceneta tragicomica a autostrazilor romanesti - ma refer la parlamentari - sa fi trecut cu ochii legati peste variantele Bacau-Brasov si Iasi-Ucraina atunci cand au votat legea pentru varianta Iasi-Targu Mures, contand ca ei dau un vot politic si asta e de ajuns.

Dar nici politic nu mi se pare ca a fost cat de cat studiata problema autostrazilor. Orice om cu viziune politica - fac diferenta intre politician de tip occidental si politruc de tip sovietic - ar porni de la expertiza tehnico-economica, de care vorbeam si abia in continuare s-ar gandi la prioritatea politica.

Sub acest aspect, nu m-as grabi deloc sa leg Iasii cu Budapesta prin Tg Mures si Cluj, inainte ca Iasii, Clujul si Targu Muresul sa fie toate legate cu capitala tarii, Bucuresti.

O legatura rutiera moderna dinspre Moldova spre Ardeal si, de acolo, in intreaga Europa este atragatoare sentimental, este posibila tehnic, poate fi avantajoasa economic, fara indoiala dorita de unii baroni din teritoriu, dar politic ar fi o rusine sa excluzi capitala din reteaua autostrazilor, tocmai in Anul Centenarului!

Autostrazile si interesele

Modul cum se vehiculeaza aceasta idee, neincadrata intr-un plan general al autostrazilor Romaniei, demonstreaza inca o data ca ne lipseste o strategie nationala, ca strategii Bucurestiului sunt niste nepriceputi incapabili sa gandeasca un plan cap-coada si sa-l aplice intocmai.

Priviti ce s-a facut in ultimii ani, respectiv bucatelele de autostrada pe traseul Timisoara-Sibiu, bucatica Bucuresti-Ploiesti, alta bucatica undeva intre Cluj si Turda, neterminata Sebes-Turda. Nu stiu daca asta oglindeste lipsa de gandire unitara a Guvernului (Guvernelor) de la Bucuresti sau modul cum isi exercita influenta fiecare baron local, acolo unde este el interesat. Poate amandoua.

Autostrada Unirii trebuie sa fie, in opinia mea, ceva in afara intereselor personale sau de grup. Este pur si simplu legatura rutiera moderna a Romaniei cu restul Europei, iar cand vorbesc de Romania, ma refer obligatoriu la cei trei piloni de istorie, cultura si traditie romaneasca: Iasi, Cluj si Bucuresti. Toate trei racordate in aceeasi masura la reteaua Europei.

Din pacate, nu cred ca le vor racorda actualii politiceni, decat cel mult cand o face Dragnea mere si Dancila micsunele, ca sa ma exprim si eu prin spusele recente, auzite la o spirituala ziarista.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Autostrada Unirii, #Autostrada Nord Est, #Viorica Dancila turneu Golf, #Viorica Dancila turneu Oman, #Viorica Dancila turneu Qatar, #Viorica Dancila turneu Golf Persic , #premier