Ar'metica si detimentrul

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 20:10
15224 citiri

Cine credea ca politica din Romania a atins fundul prapastiei s-a inselat. Au aratat-o doua episoade petrecute saptamana trecuta.

Primul a fost un conflict legat de protocol. Viorica Dancila n-a fost invitata la o conferinta - de altfel, inutila - organizata de presedintele Iohannis si la care a participat, intre altii, Jean-Claude Juncker.

Vrand sa-si dreaga imaginea, premierul i-a cerut sefului Comisiei Europene o intalnire la Otopeni. La care n-a mai ajuns.

Doua zile, viata tarii a fost istovita de diatribele celor care descopereau o noua gafa a primei femei care ocupa fotoliul de la Palatul Victoria, respectiv de acuzatiile suporterilor pesedisti, care au denuntat manevre si masinatiuni ale statului paralel, bun la explicat tot si toate, inclusiv aterizari si girofaruri.

Pana la urma, Juncker a mai acceptat un rendez-vous, iar Dancila n-a mai dat gres. Ca sa-si verse focul, ea l-a acuzat pe presedinte, in debutul sedintei de guvern, ca organizeaza "evenimente in detimentrul intereselor Romaniei". Veti fi inteles ca nu (doar) vocabularul e problema...

Al doilea incident a fost legat de viata PSD, mai precis de un nou episod din telenovela Dragnea-Firea.

O scrisoare, mult trudita, care cerea demisia sefului de partid, a trezit sperante intr-o tabara si ambitie in cealalta. Publicului totul i-a fost prezentat ca o problema de "ar'metica", asa cum a zis unul dintre pucisti.

Se pare ca in soseaua Kiseleff chiar exista un asemenea impas matematic. Intr-adevar, Dragnea a castigat fara drept de apel, dar el si adversarii sai au numarat diferit voturile. O tabara a zis ca scorul a fost 39 la 10, iar cealalta ca, de fapt, raportul de forte s-a dovedit a fi 55 la 8.

Pe la inceputul anilor nouazeci, PSD era vazut ca partid nostalgic, dar populat cu insi ce dispuneau de o anumita competenta administrativa. In deceniul urmator, s-a zis ca partidul e corupt, dar democratic, fiind in stare sa scape - prin vot - de liderii care ii deveneau povara.

In vremea din urma, el pare sa fi pierdut atat abilitatea de redresare, cat si alfabetizarea de baza. Pesedistii de azi sunt nerozi si mandri ca sunt asa.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dancila greseli vocabular , #PSD