A pornit Viorica Dancila pe urmele lui Liviu Dragnea?

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 08:23
9869 citiri
A pornit Viorica Dancila pe urmele lui Liviu Dragnea?

Poate ma insel, dar parca observ o oarecare asemanare intre modul cum astepta candva Dragnea, cuminte si rabdator in dreapta lui Ponta, ca sa-i inhate locul cand il va vedea pe faras, si modul spasit cum a stat atata vreme Viorica Dancila de-a dreapta lui Dragnea, ca sa-i apuce fotoliul, cand il va vedea plecat la mititica.

Fireste, ar putea sa fie simple coincidente, desi pare cam cu schepsis atat pozitionarea lui Dragnea inainte de 2015, ca al doilea om in partid, cat si pozitionarea doamnei Viorica in rolul de number two al partidului, dupa ce s-a gudurat mai bine de un an la picioarele supremului jupan, in speranta ca vine ziua cea mare.

Pare evident ca, aidoma lui Dragnea cel de altadata, a asteptat si dansa cu arma la picior sa scoata din ranita la momentul oportun bastonul de maresal, si sa strige catre toti ceilalti: dupa mine, inainte, mars!

Nu-i asa ca sunteti de acord cu ce va spun eu?

Dar cea mai mare asemanare intre manierele - ca sa nu zic caracterul - celor doi s-a vazut in CEx-ul de vinerea trecuta, cand fiecare "coleg" intra la sedinta cu cate o parere si pana la urma au votat aproape toti parerea presedintelui interimar, programand congresul pe 29 iunie.

Este la mintea cocosului ca, in trei saptamani, nici nu apuca sa apara alt candidat la postul de lider decat numai doamna Viorica. Dar, daca-i dai romanului timp de gandire pana la toamna, atunci se schimba calimera, apar si alte nume, iar sansele domniei sale scad vertiginos.

Oare de ce credeti ca si-a dat demisia pe loc Paul Stanescu, dupa ce isi exprimase alte pareri decat sefa sa? Pentru ca a simtit spiritul lui Dragnea in faptele doamnei Viorica.

De altfel, chiar dansa s-a prezentat la sedinta CEx intr-un stil curat dragnist: n-a inceput prin a-i asculta pe cei chemati, ci cu propria alocutiune, ca si cum ar spune: nu-i asa ca sunteti toti de acord cu ce va spun eu?

Si numaidecat, dupa o cunoscuta practica a trecutului recent, majoritatea a fost de acord, tabara "pentru" s-a distantat de tabara "contra" si a ramas cum am stabilit. Adjudecat!

Nu stie nimeni in detaliu cum s-au desfasurat discutiile, dar cred ca demisia lui Stanescu "din motive personale" n-a picat din senin, iar Gabriela Firea, reintrata recent in gratii, a vorbit la bec, cand a incercat sa explice ceea ce le-a relatat ulterior ziaristilor:

"Nu cred ca (sic) calitatea noastra era sa organizam pe picior, pe un colt de masa un Congres atat de important pentru alegerea presedintelui partidului in doua-trei saptamani".

Daca asa a gandit, logica spune ca avea multa dreptate, ca si Stanescu, ca si Ciolacu, poate si altii. Dar s-a demonstrat inca o data ca PSD va face congres rapid nu pentru a servi partidul, tara, interesul national, ci numai pentru a servi o singura persoana, care acum nu se mai numeste Liviu Nicolae Dragnea, ci Vasilica-Viorica Dancila, ahtiata sa se protapeasca mai repede si definitiv in varful piramidei pesediste. Ce mizerie!

Congres in slujba jupanului, nu a partidului

Acum vreo trei ani, Dragnea tragea sforile aceluiasi joc, dar "pe invers": in timp ce "colegii" sustineau nevoia unui congres imediat, intrucat se contura instabilitatea in partid, el se impunea, impingandu-l cat mai departe, ca sa-si consolideze propria pozitie, inca subreda atunci. Si s-a hotarat interesul jupanului, nu al partidului sau al tarii.

Acum, dimpotriva, colegii obiecteaza asupra unui congres "la colt de masa", dar doamna Viorica are interesul sa-l convoace imediat - si, ca urmare, imediat a ramas.

Nu conteaza ca-i organizat pe picior, nu conteaza ca-i la colt de masa, conteaza ca scopul scuza mijloacele, o vorba celebra pe care a tot aplicat-o Dragnea, o aplica si Dancila, dar pun pariu ca niciunul din ei nu stie cine a rostit-o.

Ma minunez, observand cata asemanare este intre drumul pe care a calcat Dragnea si cel pe care calca acum Viorica. In preajma congresului din 2015, Dragnea declara angelic: "Ponta ramane prietenul meu. Suntem o echipa care-l sprijina ferm", iar dupa cateva CEx-uri, i-a facut de petrecanie: Pasol na turbinca, Ponta! si, o data cu el, pasol alti cativa.

Atac la inexpugnabilul program de guvernare

Doamna Dancila a fost prietena si nonconflictuala cu toti, dar imediat ce l-a simtit inofensiv pe Dragnea, a si inceput sa plateasca polite. Nu zic ca Olguta, Codrin, Valcov, Anca Alexandrescu nu-si merita soarta, dar observ ca doamna Dancila, imediat ce a scapat de sub papucul lui Dragnea, i-a si matrasit mintenas.

Curat matrasit! Se codeste de o saptamana sa demita o Carmen Dan sau un Melescanu, intrucat corect ar fi sa se bazeze pe cercetari si analize, dar nu se codeste nicio clipa sa le faca vant celor care o incomodeaza pe ea insasi. Asta nu-i un fel de dublu standard, doamna Viorico? Sau o fi altceva?

Doamna Viorica se afla acum in situatia in care era Dragnea in 2015, cand promitea marea cu sarea, ca tot omul aflat la inceput de mandat. Pare incredibil pentru el, dar anunta

"reforme radicale in partid si respectarea criteriilor de integritate".

Ce s-a ales din reforme s-a vazut. De integritate sa nu mai vorbim. Dar merita sa amintim ce face acum doamna Viorica: pune sub semnul intrebarii faimosul program de guvernare, gata sa-l reformeze, desi pana mai ieri n-avea nimeni voie sa se atinga de asa ceva, nici cat negru sub unghie:

"Categoric trebuie sa adaptam programul de guvernare. Nu pot sa va spun un lucru anume, dar pot sa va spun ca am luat pe fiecare domeniu in parte. Unele lucruri le vom pastra, vom adauga altele noi, dar in acelasi timp trebuie sa tinem cont si de votul de la alegerile europarlamentare si sa ne adresam si altor categorii sociale".

Cum de loveste fara mila in programul pe care pana mai ieri il proslavea? Simplu. Lovindu-l, se distanteaza de Dragnea. Adica, vezi Doamne, trebuie adaptat programul, iar omul providentei venit sa-l adapteze sunt eu, Vasilica-Viorica, hotarata sa-l adaptez dintr-un condei!

Cam care sunt asteptarile imediate?

Nu stiu ce intentioneaza doamna presedinte interimar cu programul, despre care recunoaste ca nu poate spune un lucru anume, dar cred ca electoratul asteapta totusi ca premierul, devenit si interimarul partidului, sa spuna ceva. Ceva cam in felul urmator:

1. Demiterea imediata a celor doi ministri care poarta raspunderea pentru defectiunile de la organizarea scrutinului. Fara cercetari, fara anchete, fara analize, facute chiar de subalternii celor care urmeaza a fi demisi - cel putin asa se prefigureaza.

2. Pactul privind concluziile alegerilor si ale referendumului trebuie luat in serios. Contrapropunerile PSD, cu cele sapte puncte, n-au niciio legatura cu mesajul trimis de electorat la vot. Au insa legatura cu trimiterea cazului pe o pista falsa.

3. Reformarea partidului. Degeaba atata rafuiala cu Codrin, Olguta, Valcov si chiar cu deputatul "Mitraliera", daca raman sustinuti de partid un Nicolicea, un Iordache, Serban Nicolae si multi altii care au pus umarul sa ingenuncheze statul de drept, modificand legi, cu singurul scop de a-l salva pe Dragnea.

4. Reevaluarea din temelii a progamului de guvernare, insa nu in stilul "nu pot sa va spun un lucru anume, dar pot sa va spun ca am luat pe fiecare domeniu in parte", enuntat de doamna Viorica. Se impune o expertiza, un audit, intocmit de profesionisti si experti, nu de politrucii partidului.

5. Reevaluarea coalitiei cu ALDE, dupa rezultatele nimicitoare obtinute de acest partid la 26 mai, cand electoratul a trimis mesaj clar ca nu-l mai vrea. Respectam regula jocului, ALDE ramane in Parlament, dar nu mai poate participa la guvernare, sustinut intr-o coalitie dupa ce a fost dezavuat de alegatori.

6. Ca o consecinta, s-ar impune reconsiderarea presedintiei Senatului, incredintata astazi unei persoane care se eschiveaza sa fie cercetata de justitie, care a parasit grupul european apartinator (ca sa nu fie exclus) si care a socat Europa cu atitudinile sale antieuropene.

Una peste alta, daca doamna Dancila intelege sa raspunda mesajului trimis de electorat si sa slujeasca partidul in interesul romanilor, inseamna ca porneste pe drum propriu. Daca nu, atunci drumul parcurs de Dragnea e deja batatorit pentru domnia sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Program de Guvernare, #Viorica Dancila Congres PSD, #congres PSD 29 iunie , #premier