Povestea celui mai vechi dosar de coruptie aflat pe rolul instantelor din Romania. Un fost deputat se judeca de 12 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 12 Iulie 2018, ora 12:43
7269 citiri
Povestea celui mai vechi dosar de coruptie aflat pe rolul instantelor din Romania. Un fost deputat se judeca de 12 ani
Foto: Facebook/ Emilian Cutean

Procesul fostului deputat PSD Emilian Cutean, acuzat ca ar fi fraudat Guvernul cu peste 200 de mii de lei, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), este cel mai vechi dosar de coruptie care se judeca pe rolul instantelor din Romania. Durata totala a procedurilor judiciare in cauza este de aproximativ 12 ani.

Emilian Cutean a fost trimis in judecata in acest caz 19 aprilie 2006. Acuzatiile: abuz in serviciu contra intereselor publice si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia. In acelasi dosar a mai fost trimisa in judecata si Mihaela Daniela Sbarcea, director al Directiei buget-finante, programe si resurse umane din cadrul SSPR, pentru compliictate la cele doua infractiuni.

Dosarul a fost judecat, timp de 6 ani, la mai multe instante din Bucuresti, din motive procedurale. Cazul a fost trimis initial la Inalta Curte si declinat apoi la Judecatoria Sectorului 1, deoarece faptele nu aveau legatura cu mandatul de deputat. Pe 7 februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Cutean la 4 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Emilian Cutean a executat in acest dosar 3 ani si 2 luni si a fost liberat conditionat in aprilie 2015 de la penitenciarului Gaesti. Atunci cand a fost inchis la Penitenciarul Jilava, Cutean a fost coleg de celula cu fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase. Potrivit presei, cei doi jucau sah in celula.

Cutean vs. Romania

Dupa condamnare, Cutean a dat in judecata Romania la CEDO. El s-a plans ca in timpul judecarii procesului in faza de fond, judecatorul a fost schimbat. Magistratul care a preluat cauza nu l-a mai reaudiat pe fostul deputat si nici pe martorii din dosar. Judecatorul a dat decizia fara sa readministreze aceste probe. De asemenea, nici instantele superioare nu au mai facut aceste audieri.

"Curtea constata ca schimbarea completului de judecata la instanta de fond si faptul ca instantele de apel si recurs nu i-au ascultat pe reclamant si pe martori echivaleaza cu privarea reclamantului de dreptul la un proces echitabil", arata CEDO.

Fostul deputat PSD a deschis procesul de revizuire a sentintei pe 15 octombrie 2016. Procesul a fost rejudecat, s-au facut expertize si s-au audiat martorii si inculpatii. In vara anului 2016, Curtea Constitutionala a dezincriminat partial infractiunea de abuz in serviciu, in sensul incriminarii acesteia doar daca sunt incalcate norme de legislatie primara, legi sau ordonante de urgenta.

Tribunalul Bucuresti a decis, in mai 2018, achitarea lui Emilian Cutean si a Mihaelei Daniela Sbarcea. Cazul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si are termen pe 19 septembrie 2018.

Cate dosare de coruptie sunt in Romania

Cazul lui Emlian Cutean este doar unul din procesele analizate recent de Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un raport realizat de Inspectia Judiciara privind monitorizarea dosarelor de mare coruptie.

Din analiza datelor statistice relevate de activitatea de monitorizare, a reiesit ca, la nivelul intregii tari, numarul dosarelor de mare coruptie a inregistrat o crestere de la 474 de cauze la finele anului 2016 la 535 de dosare la sfarsitul anului 2017.

15 dosare au o vechime mai mare de 5 ani

Daca se au in vedere si datele statistice ale anilor anteriori ( 241 de dosare in anul 2013, 319 in anul 2014, 456 in anul 2015 si 474 in 2016), se poate concluziona in sensul ca o crestere cu 61 de dosare pe intreaga tara are un caracter semnificativ, in conditiile in care se constata o crestere continua raportat la toti anii precedenti.

Raportat la criteriul duratei de timp de la care dosarele se afla in sistemul judiciar, s-a constatat o crestere a numarului de dosare mai vechi de 5 ani, de la 8 la 15 cauze, aspecte care se explica in contextul complexitatii dosarelor, dar si al cresterii numarului total cauze.

Motivul: Deciziile CEDO si CCR

Inspectia Judiciara a aratat in cazul lui Emilian Cutean ca durata mare a procedurii, de la data inregistrarii initiale, in sistemul judiciar - 19 aprilie 2006 si pana la solutionarea, in prima instanta de 11 ani si 10 luni a fost determinata in principal de faptul ca, dupa solutionarea definitiva a cauzei, la data de 7 februarie 2012, urmare a pronuntarii hotararii CEDO la data 2 decembrie 2014 s-a admis calea de atac extraordinara a revizuirii si s-a dispus rejudecarea in fond a cauzei.

"Trebuie mentionat ca durata procedurii de solutionare a cererii de revizuire s-a prelungit, fiind de aproximativ 1 an si 4 luni, urmare a interpretarii diferite a normelor procedurale penale vizand competenta, avand in vedere si modificarile legislative intervenite", a conchis Inspectia Judiciara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Emilian Cutean CSM, #Emilian Cutean abuzul in serviciu, #Emilian Cutean Inspectia Judiciara , #stiri Vasile Emilian Cutean