Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Valer Dorneanu > presedinte CCR
A   A   A

Dorneanu le-a explicat nemtilor de ce a revocat-o CCR pe Kovesi: Dar presedintele de ce nu are un rol pe masura legitimitatii?

Dorneanu le-a explicat nemtilor de ce a revocat-o CCR pe Kovesi: Dar presedintele de ce nu are un rol pe masura legitimitatii?
Foto: Arhiva (CCR)
Jurisprudenta Curtii Constitutionale din Romania in materia conflictelor juridice de natura constitutionala, in special cazul revocarii Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, a fost pe agenda discutiilor pe care presedintele CCR, Valer Dorneanu, le-a avut cu delegatia Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, condusa de deputatul german Gunter Krichbaum.

"Partea germana si-a exprimat interesul de a cunoaste jurisprudenta instantei constitutionale romane in materia conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, cu precadere cel referitor la revocarea din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, si cel referitor la reprezentarea statului roman la Consiliul European", arata CCR, intr-un comunicat de presa remis, luni, Ziare.com.
In acelasi timp, oficialii germani au solicitat explicatii cu privire la rolul constitutional al presedintelui Romaniei in aceasta procedura si au afirmat "ca pozitia si atributiile acestuia apar ca restrictive in raport cu legitimitatea sa rezultata din votul universal primit de la popor."

"Presedintele Curtii Constitutionale a prezentat mai intai specificul regimului de stat semiprezidential din Romania si diferentele care exista, sub acest aspect, fata de regimul de stat din Franta.

De asemenea, a explicat cum se relationeaza legitimitatea presedintelui Romaniei cu rolul constitutional al ministrului Justitiei.

In continuare, a prezentat succint considerentele cuprinse in Decizia Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre ministrul Justitiei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si dintre Guvernul Romaniei si presedintele Romaniei, in subsidiar, determinat de refuzul presedintelui Romaniei de a da curs cererii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului, precum si in Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012 asupra conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe presedintele Romaniei din componenta delegatiei care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012 si, in consecinta, de asumarea de catre primul-ministru a atributiei constitutionale de reprezentare a statului roman la Consiliul European", arata sursa citata.
Curtea Constitutionala a decis, pe 27 iunie 2012, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, premierului.

Era vorba de un conflict juridic de natura constitutionala dintre Guvern, condus de Victor Ponta, si fostul presedinte Traian Basescu.

"S-au declarat multumiti"

Intalnirea dintre Dorneanu si delegatia germana a avut loc pe 7 februarie. Vizita delegatiei germane a fost prilejuita de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, in prima jumatate a anului 2019 si s-a inscris in programul intrevederilor delegatiei, organizat de ambasada Germaniei la Bucuresti.
"La finalul intalnirii, ambele parti s-au declarat multumite de discutiile purtate, fiind avansate invitatii in vederea unor viitoare intrevederi, legate de jurisprudenta in materie constitutionala", mai arata CCR.

Citeste si: Franta si Germania ar putea s-o sustina pe Kovesi la sefia Parchetului UE. Dialogul incredibil dintre Tudorel Toader si un parlamentar german (Video)

I.S.
Facebook ShareTweet
 Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:48

 Articol citit de 36924 ori

Citeste si: