Apar primele voci care cer demisia lui Dorneanu din fruntea CCR: Ati afectat prestigiul, credibilitatea si independenta Curtii

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 13:22
5743 citiri
Apar primele voci care cer demisia lui Dorneanu din fruntea CCR: Ati afectat prestigiul, credibilitatea si independenta Curtii
Foto: captura video Privesc.eu

Initiativa Romania cere demisia lui Valer Dorneanu din functia de judecator al Curtii Constitutionale, presedintele CCR fiind acuzat ca prin deciziile luate impreuna cu cativa dintre colegii sai si desfiintate ulterior de alte institutii ar fi afectat bunul renume al Curtii.

"Constatand ca prestigiul, credibilitatea si independenta Curtii Constitutionale au fost grav afectate chiar prin decizii si hotarari ale majoritatii Curtii, va solicitam demisia din functia de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei. Acelasi lucru ar trebui sa-l faca si alti judecatori ai CCR care, prin activitatea lor, au pus in pericol statul de drept si separatia puterilor in stat, punand mai presus de Constitutie interese sau motivatii personale.

Cerem aceste lucruri tocmai pentru ca respectam pe deplin independenta si atributiile constitutionale si legale ale Curtii si consideram ca aceasta trebuie sa se afle dincolo de orice suspiciune profesionala, morala si politica, fiind o institutie fundamentala a democratiei in Romania", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata, marti, de Initiativa Romania, asociatie constituita dupa tragedia de la Colectiv.

De asemenea, Curtii Constitutionale i se cere sa revizuiasca anumite decizii, in concordanta cu cele intamplate in ultimul timp.

Astfel, Curtii i se cere sa revina asupra Hotararii 1/22.06.2017 prin care s-a instituit cenzura opiniilor separate si concurente, in conditiile in care "o instanta de judecata a constatat ca acest act administrativ incalca legile si Constitutia Romaniei".

In plus, CCR este invitata sa revina si asupra Deciziei nr. 396/06.06.2017, prin care a impus Parlamentului sa legifereze un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu, "in sensul punerii in acord cu recomandarile reale, nu inventate, ale Comisiei de la Venetia". In acest caz, Initiativa Romania face trimitere la raspunsul oficial obtinut de jurnalistul Liviu Avram.

Pe de alta parte, Initiativa Romania cere CCR sa respinga sesizarile depuse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu privind obligarea sefei DNA de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, luand in considerare inclusiv faptul ca "activitatea Comisiei de ancheta s-a desfasurat incepand cu 5 iulie 2017 in afara normelor constitutionale si legale", prin numirea in functia de presedinte al comisiei a Oanei Florea.

Curtea Constitutionala este asteptata sa ia astazi o decizie cu privire la sesizarile depuse de presedintii celor doua camere parlamentare.

Citeste mai multe despre:

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#demisie Valer Dorneanu CCR , #stiri Valer Dorneanu