Dragnea il sustine pe ministrul Educatiei: E prima data cand repartizarea locurilor in facultati a fost facuta fundamentat

Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:53
3149 citiri
Dragnea il sustine pe ministrul Educatiei: E prima data cand repartizarea locurilor in facultati a fost facuta fundamentat
Foto: Arhiva PSD

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD, ca ministrul Educatiei a facut o informare despre "repartizarea locurilor la universitati", explicand ca totul este in regula. Pozitia liderului PSD este contrazisa de rectorii universitatilor de elita si de studentii carora ministrul Valentin Popa le-a diminuat locurile bugetate.

"A fost o informare buna, care ne-a lamurit pe toti. Este pentru prima data cand aceasta repartizare a fost facuta fundamentat. Pana acum, nu a existat nicio fundamentare a modului in care s-au repartizat aceste locuri", a sustinut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat ca repartizarea locurilor in acest an s-ar fi facut in baza unor "principii". De exemplu, s-ar fi tinut cont de "nevoia de care se vorbeste de foarte mult timp de corelare a specializarilor din educatie cu ceea ce e nevoie pe piata muncii".

Dragnea a dat ca exemplu Ministerul Apararii, sustinand ca ministrul i-ar fi spus ca "multe multinationale" cer absolventi de la Academia Militara "pentru a-i racola", fiindca sunt bine pregatiti.

De asemenea, Liviu Dragnea a sustinut ca repartizarea locurilor la facultati s-a facut "cu respectarea programului de guvernare", fiind alocate mai multe locuri pentru "domeniile strategice, in care Romania are potential".

Totodata, el a sustinut ca "locurile diminuate de la Universitatea Bucuresti au fost repartizate catre Medicina, Constructii, Politehnica, Agronomie", pentru ca societatea are nevoie de medici, ingineri sau agronomi.

Bogdan Murgescu: Noi am recomandat o formula mult mai echilibrata, care sa nu induca socuri in sistem

Istoricul Bogdan Murgescu, fost presedinte al Consiliului National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS), a explicat pentru Ziare.com ca expertii consiliului fundamentasera altfel cifrele de scolarizare pentru anul unviersitar urmator si facusera alte recomandari.

"Sistemul de alocare a locurilor s-a schimbat fata de anii anteriori, dar in ceea ce priveste fundamentarea, avem o acceptiune diferita. Cel putin din cate a anuntat ministerul pana acum, fundamentarea este doar pe niste cuvinte care ar reprezenta niste directii strategice, fara a se indica nici corelatia cifrica cu ceea ce se da suplimentar, fara a se face o legatura cu competentele pe care le primesc studentii si absolventii si fara a se tine cont de calitate.

CNSPIS a facut o propunere care tinea cont, pe de o parte, de prezenta unor domenii in strategii, pe de alta parte, de cererea studentilor. (...) Daca se mergea pe datele si simularile CNSPIS, se ajungea la o formula mult mai echilibrata, care era menita sa stimuleze dezvoltarea unor domenii strategice, dar in acelasi timp sa nu induca socuri in sistemul de invatamant superior.

In plus, CNSPIS prevedea ca cele 10% pentru granturile doctorale rezervate pentru domeniile strategice sa fie alocate pe baza de competitie intre universitati si grupuri de conducatori de doctorat, bazata pe criterii transparente si cu participare internationala, in timp ce ministerul a apreciat arbitrar ca anumite universitati sunt mai capabile decat altele sa promoveze studii doctorale", a declarat pentru Ziare.com Bogdan Murgescu, presedintele CNSPIS demis recent de Valentin Popa, cu mult inainte de incheierea mandatului.

Declaratiile lui Liviu Dragnea sunt contestate nu doar de conducerile universitatilor de elita, grupate in Consortiul Universitaria, ci si de fostul ministru PSD al Educatiei Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Acesta a declarat public, luni, ca repatizarea locurilor bugetate la facultati nu are legatura nici cu programul de guvernare, nici cu strategia invocata de Valentin Popa, care ar fi fost pusa la punct chiar in mandatul lui Remus Pricopie.

Citeste mai multe despre: Valentin Popa, contrazis de un fost ministru PSD al Educatiei: Masurile privind universitatile NU sunt prevazute in programul de guvernare si nici in strategia pe care o invoca

Chemat in Parlament sa dea explicatii

Ca urmare a scandalului public declansat, deputatul PNL Sorin Moldovan a solicitat audierea in Parlament a ministrului Valentin Popa si a depus o interpelare catre Ministerul Educatiei, cerand lamuriri publice cu privire la "criteriile de repartizare a locurilor pentru admitere ce au stat la baza alocarii locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019".

"Decizia ministrului a afectat cele mai prestigioase universitati din tara noastra, printre care si Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca, unde numarul de candidatii pentru un program de licenta, masterat sau doctorat a crescut semnificativ, de la an la an, in ultimii 5 ani, ceea ce face de neinteles decizia domnului ministru de a micsora semnificativ numarul de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

Dintr-un comunicat de presa remis de catre Universitatea 'Babes-Bolyai' reiese faptul ca acestia au pierdut 277 de locuri bugetate comparativ cu anul universitar 2017-2018", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Dragnea locuri universitati, #Bogdan Murgescu locuri bugetate universitati , #ministrul Educatiei