Romania care iti taie respiratia - Galerie foto

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 15:00
13597 citiri
Romania care iti taie respiratia - Galerie foto
Foto: Vacanta cu masina

Nu, Romania nu este cea mai frumoasa tara din lume, asa cum ne place unora dintre noi sa spunem. Sunt tari care au munti mai spectaculosi, mare mai albastra, campii mai verzi si orase cu mult mai aratoase. A fost natura mai darnica si au fost oamenii mai iscusiti. Sau indrumati mai bine.

Si totusi, dincolo de toate neajunsurile, neimplinirile sau dezamagirile pe care le simtim cand ne traim viata de zi cu zi, dincolo de frustarile resimtite atunci cand, vizitand alta tara, realizam ca poate fi mult mai bine si intelegem cat de in urma am ramas, Romania este o tara frumoasa.

In primul rand, pentru ca Romania este acasa, iar acasa iti creezi cele mai multe si frumoase amintiri. Dar dincolo de asta, Romania are farmecul ei unic, de multe ori nebanuit, care te cuprinde si te surprinde atunci cand decizi sa pleci intr-o excursie de o zi, de un weekend sau de un concediu. Mai ales daca stii unde sa cauti sau daca esti suficient de norocos sa dai de ele din intamplare. Da, chiar sunt multe locuri frumoase in tara asta - trebuie doar sa vrei sa le descoperi si sa stii sa le vezi. Asa ne spunem de fiecare data cand plecam la drum, indiferent daca sunt locuri noi de vazut sau unele deja vizitate. Pentru ca, si daca mergem de mai multe ori in acelasi loc, il vedem de fiecare data altfel. Important este sa vrei sa calatoresti - ceea ce noi facem cat putem de des.

Suntem calatori in timpul liber si visam sa devina profesie in viitor. Pana atunci, ne bucuram de ceea ce avem si incercam sa ne facem cat mai multe amintiri frumoase. Avem un blog in care impartasim si altora din experientele noastre: vacantacumasina.ro.

Calatoriile noastre nu se rezuma la cat de multe locuri am vazut sau cat de cunoscute sunt obiectivele vizitate, ci se raporteaza la ceea ce am simtit, ce trairi am avut cand am ajuns la destinatie si chiar pe drum pana acolo. Cateodata, un singur loc si un anume moment pot defini o intreaga vacanta.

Iata cateva asemenea locuri din Romania care ne-au facut fericiti pentru cateva momente, acele momente care conteaza si care vor fi mereu cu noi.

Varful Omu va fi mereu un loc preferat pentru noi din doua motive. Pe langa frumusetea si maretia locului, bineinteles.

Varful Omu - Foto: Vacanta cu masina

In Bucegi a fost primul nostru traseu montan impreuna, cand nu aveam experienta si habar nu aveam ce inseamna si cat de mult conteaza un echipament adecvat. Tot acolo am trait una dintre cele mai frumoase intamplari, de care ne aducem mereu aminte cu drag, mai ales cand avem nevoie sa ne automotivam.

A fost o minune sa ajungem pe Varful Omu; era a doua zi de colindat pe munte si eram foarte obositi, arsi de soare si cu picioarele suferinde din cauza incaltamintei nepotrivite. Nici nu ne-am savurat prea bine momentul, ca am si fost nevoiti sa ne mobilizam si sa facem cale intoarsa - ne asteptau inca 3 ore de mers pana ajungeam la locul unde lasasem masina. Un drum extrem de lung cand esti deja ajuns la capatul puterilor. Sau, cel putin, asa credeam noi. Pentru ca s-a intamplat singurul lucru care ne mai putea face sa ne schimbam total starea de spirit. O capra neagra a aparut fix in fata noastra.

Capra neagra pe Varful Omu - Foto: Vacanta cu masina

Am ramas inmarmuriti, nici nu stiam cum sa reactionam. Era primul nostru traseu si aveam parte deja de o intalnire cu capra neagra. Ce minunatie ni se intampla? A stat cateva minute bune in raza noastra vizuala, timp in care am reusit sa o fotografiem si sa o admiram in toata gratia ei. Ba chiar s-a uitat de cateva ori fix la noi, foarte calma si relaxata. Dupa ce a plecat ea, am plecat si noi mai departe. De data asta cu multa energie si buna dispozitie; eram atat de incantati incat nu am mai simtit nici oboseala si nici durerea. Au trecut cativa ani de atunci, timp in care am mai umblat prin muntii nostri, dar a ramas singura intalnire cu capra neagra de pana acum. A fost intalnirea perfecta, in momentul perfect.

Anul acesta am mai avut o prima intalnire, de data asta in Muntii Ciucas. Ce a facut-o sa devina unul dintre cele mai frumoase momente ale plimbarilor noastre a fost contextul in care s-a intamplat. Tocmai faceam cale intoarsa din Vf. Ciucas, singuri pe poteca, si vorbeam: "Oare cum de nu am vazut pana acum nicio floare de colt prin toate plimbarile noastre montane? Poate ar fi cazul sa ne mai abatem si noi de la poteca principala, nu avem cum sa le intalnim pe aici, pe unde trece toata lumea". Si ne-am abatut putin, doar cativa metri, prin spatele unor stanci mai ferite. A fost suficient: am gasit doua flori de colt, ascunse bine prin iarba. Un alt moment perfect tocmai ni se intampla. Le-am admirat, ne-am bucurat si am plecat fericiti.

Muntii Ciucas - Foto: Vacanta cu masina

Apoi am cugetat, tot cu voce tare: "Nu, nu vrem sa intalnim nici un urs pe aici, si nici vreo vipera". Din nou, din fericire, dorinta ne-a fost indeplinita.

Ne-am intalnit, insa, altadata, cu cel mai frumos curcubeu, in Muntii Parang, aparut dupa cea mai furtunoasa si zgomotoasa ploaie care ne-a prins vreodata pe o creasta. Si nu a fost orice curcubeu, ci unul care s-a asternut la picioarele noastre. A aparut special pentru noi, ne-am spus; aveam nevoie de putina culoare intr-o zi mohorata. Si de o rasplata, dupa fulgerele care n-au trecut cu prea mult pe deasupra capetelor noastre.

Curcubeu deasupra Muntilor Parang - Foto: Vacanta cu masina

Cel mai mult ne place sa fugim in natura. Dupa toata agitatia zilnica din Capitala, simtim nevoia de liniste si pace. Dar avem si cateva orase preferate, iar Sibiul si Oradea sunt favoritele noastre.

In Oradea am ajuns pentru prima data in Piata Unirii noaptea, iar pentru cateva secunde nu ne-am dat seama unde suntem, pentru ca aveam senzatia ca suntem intr-un oras din vest. Totul arata atat de frumos incat nu puteam crede ca suntem in Romania. Dar ne-am convins ca eram, iar a doua zi am vizitat tot ceea ce se putea vizita prin centrul orasului si ne-a placut atat de mult incat am decis ca Sibiul tocmai a trecut pe locul doi in preferintele noastre.

Oradea - Foto: Vacanta cu masina

Dar in Sibiu am avut o intamplare venita parca dintr-o alta lume. Una a civilizatiei, bunului simt si omeniei. Incercam sa fotografiez poarta Internatului de elevi Ernst Weisenfeld, monument istoric din sec. XVIII, de pe str. Mitropoliei, si o faceam de pe partea cealalta a strazii. Era o strada destul de tranzitata de masini in acel moment si nu reuseam sa fac poza perfecta, asa ca asteptam o bresa in trafic, cu aparatul pregatit. Soferul unei dube de marfa a vazut ce vreau sa fac si a oprit chiar inainte de poarta, tinand in loc tot sirul de masini din spate - fara ca cineva sa claxoneze isteric. Mi-a facut semn sa fotografiez, iar eu nu stiam ce sa fac mai intai: sa ma minunez de gestul lui sau sa-mi vad de poza mea. Le-am facut pe amandoua, i-am multumim cu recunostinta si ne-am vazut fiecare de drum. El nu va sti ca a contribuit la cea mai importanta amintire a mea din Sibiu. Iar noi nu o vom uita niciodata: a fost o demonstratie a faptului ca schimbarea chiar incepe cu fiecare dintre noi.

Sibiu - Foto: Vacanta cu masina

Se spune ca romanii sunt oameni calzi si primitori, iar Bucovina exceleaza la capitolul ospitalitate. Ne-am convins cand am ajuns in Pojorata, jud. Suceava, dupa ce am vazut pe Facebook o fotografie cu o casa traditionala, mica, la care muscatele care o impodobeau erau pline de zapada. Era octombrie si un val timpuriu de frig adusese prima ninsoare. In urmatorul weekend am plecat special spre Bucovina, sa admiram toamna si sa vizitam casa cu muscate.

Intentionam sa-i facem o poza din drum si sa plecam mai departe, dar am gasit-o in curte pe stapana casei: o batranica parca venita dintr-un basm. I-am dat binete si i-am spus ca ne place foarte mult casa ei traditionala si frumos ingrijita. Ne-a luat prin surprindere cand ne-a invitat inauntru, pentru ca "da, este frumoasa pe exterior, dar trebuie sa vedeti cum arata si in interior". O adevarata piesa de muzeu, pastrata in amintirea vechilor traditii. Am imbratisat-o cu mult drag si cu mult dor, pentru ca ne-a rascolit amintiri frumoase si uitate de timp.

Casa traditionala din Pojorata, Bucovina - Foto: Vacanta cu masina

Desi suntem adeptii vacantelor cu masina, de multe ori o lasam de-o parte si mergem pe jos, chiar daca exista drumuri practicabile. Pentru ca nu ai voie sa vezi satele noastre pitoresti doar din viteza masinii. La pas l-am descoperit si pe cel mai frumos dintre toate: Magura, judetul Brasov. Case rasfirate, gospodarii ingrijite, peisaje de vis, totul strajuit, in fata, de Masivul Bucegi, iar in spate de Masivul Piatra Craiului. Sau invers, depinde de pozitia din care privesti sau de directia in care mergi. Este locul in care revenim mereu cu drag si pe care incercam sa-l includem in vacantele noastre cel putin de doua ori pe an, primavara si toamna. Pentru ca in aceste doua anotimpuri natura chiar se da in spectacol acolo.

Magura in culori de toamna - Foto: Vacanta cu masina

Avem doua spectaculoase sosele montane in Romania, una dintre ele fiind considerata si cel mai frumos drum din lume, daca e sa ne luam dupa vechii realizatori ai celebrei emisiuni Top Gear - si nu vad de ce nu i-am crede. Pentru doi impatimiti ai drumurilor cu masina, Transalpina si Transfagarasanul sunt un adevarat paradis. Dar ce ne place cel mai mult la ele este ca ne ajuta sa ne apropiem mai mult de inaltimile mult dorite. De multe ori am privit in sus de la Lacul Balea si ne-am imaginat cum arata tot peisajul vazut de sus de tot, din Varful Iezerul Caprei, cel care strajuieste toata Valea Balei. Intr-o zi ne-am facut curaj si am pornit la picior in sus, spre varf. Nu este foarte usor, dar nici de nefacut. Iar imaginea de sus a intregii vai prin care raul Balea isi face drum spre Transilvania merita orice efort. Dar trebuie sa urci pana acolo ca sa intelegi asta.

Lacul Balea, vara - Foto: Vacanta cu masina

Cat despre Transalpina, spectaculozitatea soselei este data nu doar de cele 60 de curbe stranse, dintre care jumatate in ac de par, ci si de faptul ca, spre deosebire de Transfagarasan si de toate celelalte sosele de munte din tara, aceasta este o sosea de creasta, care merge practic pe varful muntilor. Transalpina este si cea mai inalta sosea din Romania, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele (2.145 m).

Transalpina - Foto: Vacanta cu masina

De cele mai multe ori ne alegem destinatiile de calatorie in functie de obiectivele mai cunoscute, iar apoi incepem sa ne documentam ce altceva se mai poate vedea in zona. Cand am ajuns in Cheile Nerei-Beusnita, judetul Caras Severin, stiam foarte clar ce avem de vazut si aveam itinerarul deja facut. Cand am ajuns la Cascada Beusnita, am crezut ca mai departe nu mai avem ce vedea. Dar, dupa ce am stat cateva minute bune si am admirat-o din toate unghiurile, am auzit langa noi un grup care se pregatea sa plece mai departe, spre Cascada Beusnita 2. Le-am cerut cateva detalii si am plecat si noi pe urmele lor, pentru ca nu aveam cum sa ratam ocazia de a vedea ceva despre care nici nu stiam ca exista. Si ce bucurosi am fost ca am facut-o, pentru ca, desi nu este la fel de mare precum cascada mai cunoscuta, noua ni s-a parut mult mai speciala. Ascunsa bine, aproape in fundul padurii, Beusnita 2 pare bucuroasa sa vada ca cineva s-a incumetat sa ajunga si pana la ea. Iar rasplata este pe masura.

Cascada Beusnita 2 - Foto: Vacanta cu masina

Drumul cel mai scurt pana la destinatie nu este si cel mai frumos, si, de cate ori timpul ne permite, ne abatem de la traseul principal, cine stie ce frumuseti mai gasim in calea noastra. Asa ne-am inalnit si cu un urias stol de pelicani undeva in Dobrogea, care se odihnea pe un camp, la marginea unui drum secundar spre Vama Veche, intrerupandu-si zborul lor spre Delta Dunarii. Am stat in jur de o jumatate de ora cu ei, sperand sa le prindem exact momentul plecarii, dar n-a fost sa fie. Ne-am multumim cu ce am primit. Erau probabil prea obositi ca sa ne faca noua pe plac.

Pelicani in Dobrogea - Foto: Vacanta cu masina

Si ce ar fi viata de calator fara o baie in mare si o zi de leneveala pe plaja? Sau fara un rasarit in Vama Veche, dupa o noapte alba? Pentru ca Vama Veche, acest ultim colt al litoralului romanesc, va fi intotdeauna despre libertate si nonconformism, chiar daca sunt multe voci care o acuza ca s-a transformat si si-a pierdut farmecul. Noi credem ca trebuie doar sa-ti alegi cu grija perioada in care sa o vizitezi si, mai ales, starea de spirit.

Rasarit in Vama Veche - Foto: Vacanta cu masina

Suntem de fapt norocosi ca avem o tara atat de frumoasa si cu un relief atat de diversificat. Le avem pe toate la distanta de cateva ore de noi, indiferent unde ne-am afla. Uneori poate prea multe ore, in lipsa unor autostrazi care sa ne inlesneasca drumul. Dar cand transformi drumul intr-o vacanta in sine, atunci totul pare mai usor si mai realizabil. Si, de cele mai multe ori, merita. Pentru ca Romania merita vizitata, descoperita, apreciata si iubita.

La Multi Ani, Romania!

Tatiana Alexandru

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#locuri frumoase Romania, #locuri de vizitat in Romania, #calatorie cu masina Romania , #calatorie