Pericol de avalansa in Retezat si Valcan. Patru partii de schi deschise la Straja

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 16:54
5023 citiri
Pericol de avalansa in Retezat si Valcan. Patru partii de schi deschise la Straja
Foto: Arhiva Ziare.com

Salvamontistii din judetul Hunedoara atrag atentia asupra pericolului de producere a unor avalanse de mici dimensiuni, dar periculoase pentru turistii care se urca pe munte, la peste 1.600 de metri altitudine, pe trasee din masivele Retezat si Valcan.

Potrivit sefului Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga, stratul de zapada in aceste zone masoara circa 25 de centimetri si nu are asigurata coeziunea necesara la sol. Din acest motiv, zapada poate pleca la vale in orice moment, formand avalanse mici.

"La peste 1.600 de metri altitudine zapada este depusa la vant sub forma de cornise, fara sa aiba coeziunea necesara. De aceea, exista pericolul sa plece la vale sub forma unor avalanse mai mici, dar foarte periculoase, la acest moment", a mentionat Resiga.

El a aratat ca la altitudini mai mari de 1.600 de metri vantul bate cu putere, iar vizibilitatea este scazuta.

"Sfatuim turistii sa nu se aventureze pe trasee, din cauza pericolului de avalanse si a conditiilor meteo nefavorabile. Cel mai bine este sa ramana in statiunile de munte si sa practice sporturile de iarna pe partiile amenajate. De altfel, in zona inalta nu se poate schia", a spus seful Salvamont Lupeni-Straja.

Pentru a veni in sprijinul turistilor, Serviciul Public Judetean Salvamont Hunedoara a asigurat servicii de permanenta in toate statiunile din judet: Straja, Parang si Rausor. Se poate schia doar in statiunea Straja, unde stratul de zapada pe partii masoara 25 de centimetri.

Patru partii deschise la Straja

Aproximativ 1.500 de turisti sunt asteptati in perioada Craciunului in statiunea Straja, din Valea Jiului, unde se poate schia pe patru partii pregatite din timp pentru acest moment al anului, tunurile de zapada artificiala functionand la maxim pentru a asigura calitatea ceruta de iubitorii sporturilor de iarna.

"Stratul de zapada pe partii masoara circa 25 de centimetri. Aproape 80% din zapada este artificiala, insa partiile au fost pregatite bine, calitatea acestora fiind cotata in nota 8, pe o scara de la 1 la 10", a adaugat seful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

Potrivit acestuia, in Straja a nins in cursul noptii de luni spre marti, stratul nou de zapada masurand peste 10 centimetri, iar pana la sfarsitul saptamanii sunt asteptate si alte ninsori.

Se poate schia pe partiile Constantinescu, Platoul Soarelui, Canal si in partea de sus a Partiei Mutu.

Toate instalatiile de transport pe cablu sunt functionale, la fel ca si telegondola care pleaca din Lupeni spre Straja.

"Ne asteptam ca in Straja sa ajunga aproximativ 1.500 de turisti. Le recomandam tuturor sa nu paraseasca zonele schiabile amenajate", a mentionat seful Salvamont.

In celelalte statiuni de munte ale judetului Hunedoara a nins, dar stratul de zapada nu permite practicarea schiului in Parang si Rausor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#partii schi Straja, #pericol avalansa Retezat Valcan , #partii ski